• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gasnące auto w czasie jazdy

xfmcx

Początkujący
Punktów
0
Witam, borykam się z kilkoma problemami od pewnego czasu w moim aucie.

W pierwszej kolejności to jego gaśnięcie w czasie jazdy, na szczęście nie przy dużej prędkości ale raczej chodzi o miasto gdy są korki, jakieś dojeżdżanie do skrzyżowań czy ronda. Powiedzmy że takie 10-20-30km/h

Drugi problem to odpalanie, po zgaszeniu go 50/50 odpali, albo nie. Po całej nocy odpala bez problemu, bądź dłuższej przerwie +- 1h lub więcej.

Trzeci problem to taki że szarpie, powiedzmy drugi lub trzeci bieg między 2/3 tyś obrotów szarpnie jakby przełączył się na gaz. Oczywiście będąc już na gazie.

Oczywiście każdy problem był tylko gdy jeździłem na gazie, specjalnie sprawdziłem robiąc 1000km wyłączając gaz, w tym czasie powinien już mieć każdy problem po kilka razy.

Byłem dzisiaj u gazownika i umówiłem się na przyszły tydzień ale chciałbym się Was zapytać czy mieliście już kiedyś taki problem. Piszę tu ponieważ oszukał mnie już na starcie, pokazał mi reduktor który będzie w moim aucie mówiąc że kosztuje 500zł bo w moim aucie jest 180km a jest reduktor do 250km który jest droższy, wpisując na google "reduktor" żeby bardziej się dowiedzieć co to jest i do czego służy, pokazał mi się niemal identyczny za 220zł (STAG R01 250KM), chyba każdy by chciał zaoszczędzić nawet to 280zł :roll:

Auto to chevrolet captiva 2.4 z 2007r.

Instalacja gazowa BRC, niżej dam zdjęcia. Zrobiłem zdjęcia tego co znalazłem na wierzchu:

Załączniki

• IMG_20200224_192319201.jpg
    IMG_20200224_192319201.jpg
    299,1 KB · Wyświetleń: 14
  • IMG_20200224_191847657.jpg
    IMG_20200224_191847657.jpg
    205,1 KB · Wyświetleń: 13
  • IMG_20200224_191733237.jpg
    IMG_20200224_191733237.jpg
    316 KB · Wyświetleń: 13
  • IMG_20200224_192139269.jpg
    IMG_20200224_192139269.jpg
    326,3 KB · Wyświetleń: 13

maciek.k-k

SuperMechanior
Punktów
621
Miasto
OPOLSKIE

W pierwszej kolejności to jego gaśnięcie w czasie jazdy, na szczęście nie przy dużej prędkości ale raczej chodzi o miasto gdy są korki, jakieś dojeżdżanie do skrzyżowań czy ronda. Powiedzmy że takie 10-20-30km/h

Drugi problem to odpalanie, po zgaszeniu go 50/50 odpali, albo nie. Po całej nocy odpala bez problemu, bądź dłuższej przerwie +- 1h lub więcej.

Trzeci problem to taki że szarpie, powiedzmy drugi lub trzeci bieg między 2/3 tyś obrotów szarpnie jakby przełączył się na gaz. Oczywiście będąc już na gazie.

Oczywiście każdy problem był tylko gdy jeździłem na gazie, specjalnie sprawdziłem robiąc 1000km wyłączając gaz, w tym czasie powinien już mieć każdy problem po kilka razy.

Byłem dzisiaj u gazownika i umówiłem się na przyszły tydzień ale chciałbym się Was zapytać czy mieliście już kiedyś taki problem. Piszę tu ponieważ oszukał mnie już na starcie, pokazał mi reduktor który będzie w moim aucie mówiąc że kosztuje 500zł bo w moim aucie jest 180km a jest reduktor do 250km który jest droższy, wpisując na google "reduktor" żeby bardziej się dowiedzieć co to jest i do czego służy, pokazał mi się niemal identyczny za 220zł (STAG R01 250KM), chyba każdy by chciał zaoszczędzić nawet to 280zł :roll:

Instalacja gazowa BRC, niżej dam zdjęcia. Zrobiłem zdjęcia tego co znalazłem na wierzchu:
skoro uwazasz ze robi cię w konia od startu to jedź do innego.

xfmcx

Początkujący
Punktów
0
...wobec tego udaj się nieco dalej ..poza okolice jeżeli nie masz zaufania do tych z pobliża .
Udam, ale chciałbym Was się zapytać co może być problemem bo może ktoś już tak miał :)

Bym zapomniał, auto już było 70km dalej i była wyliczanka. Kasa w błoto a auto jak nie działało tak nie działa.

Ostatnia edycja:

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73

A moze powiedział te 500pln już z monatażem ;-) , tak poza tym chcę tylko powiedzieć że nie wystarczy wymienić reduktor na zasadzie kopiuj wklej .
jeśli szarpie i gaśnie w trakcie jazdy na lpg a te przypadłosci nie występuja na pb to prawie zawsze jest wina w instalacji - nieprawidłowy skład mieszanki ale to jest czymś spowodowanie , może wtrysk gazu się spier...lił może reduktor , może tez być przyczyna w ukł zapłonowym. po prostu trzeba podłączyć kompa i sprawdzić nie da się na takie pytania, mimo najszczerszych chęci, odpowiedzieć(ani zdiagnozować usterki) na forum

xfmcx

Początkujący
Punktów
0
A moze powiedział te 500pln już z monatażem ;-) , tak poza tym chcę tylko powiedzieć że nie wystarczy wymienić reduktor na zasadzie kopiuj wklej .
jeśli szarpie i gaśnie w trakcie jazdy na lpg a te przypadłosci nie występuja na pb to prawie zawsze jest wina w instalacji - nieprawidłowy skład mieszanki ale to jest czymś spowodowanie , może wtrysk gazu się spier...lił może reduktor , może tez być przyczyna w ukł zapłonowym. po prostu trzeba podłączyć kompa i sprawdzić nie da się na takie pytania, mimo najszczerszych chęci, odpowiedzieć(ani zdiagnozować usterki) na forum
Sam reduktor 500zl, słyszałem co powiedział. Wczoraj auto zgasło i odpaliłem ale zaczęło się piłować jakbym gazu dał na maxa.

A i mechanik podszedł do zgaszonego auta, zdjął mały wężyk z reduktor, napluł na palca i wsadził w dziurkę mówiąc "tak, to reduktor"

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Sam reduktor 500zl, słyszałem co powiedział. Wczoraj auto zgasło i odpaliłem ale zaczęło się piłować jakbym gazu dał na maxa.

A i mechanik podszedł do zgaszonego auta, zdjął mały wężyk z reduktor, napluł na palca i wsadził w dziurkę mówiąc "tak, to reduktor"
Oo słyszałem już o mirkach handlarzach i januszach blacharki a tu chyba się pojawił szaman mechaniki, jeszcze brakuje żeby rozrzucał śrubki po warsztacie żeby odczytać kod usterki ;-)
ps. lepiej zmień fachowca

xfmcx

Początkujący
Punktów
0
Oo słyszałem już o mirkach handlarzach i januszach blacharki a tu chyba się pojawił szaman mechaniki, jeszcze brakuje żeby rozrzucał śrubki po warsztacie żeby odczytać kod usterki ;-)
ps. lepiej zmień fachowca
Taki mam zamiar, słyszałem że są komputery specjalne pod gaz a nie chciałbym wymieniać wszystkiego po kolei bo ktoś napluje mi na reduktor i stwierdzi że nie działa, za chwile okaże się że reduktor wymieniony a problem ten sam i co wtedy? Wtryski?

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Taki mam zamiar, słyszałem że są komputery specjalne pod gaz a nie chciałbym wymieniać wszystkiego po kolei bo ktoś napluje mi na reduktor i stwierdzi że nie działa, za chwile okaże się że reduktor wymieniony a problem ten sam i co wtedy? Wtryski?
Niestety ale o dobrych fachowców w temacie LPG jest jeszcze trudniej jak o dobrego mechanika. odnośnie kompa to już są instalacje łączone z komputerem samochodu (ja mam takie cos np zenit pro czy jakoś) i można przez obd sprawdzić o co kaman z instalacją , niestety ja nie mam aż takiego doświadczenia w temacie gazu żeby coś tu konkretnie doradzać- może spróbuj udać się do kilku fachmanów na diagnostykę może to zawęzi krąg potencjalnych usterek.

xfmcx

Początkujący
Punktów
0
Auto było w serwisie PTAK, zajmują się BRC itd. Poprawili kilka rzeczy po januszach m.in. w komputerze od gazu było wpisane 3 cylindry zamiast 4 i przez to auto brało benzyne, 1 wtrysk był dobrze włożony, 2 z 3 zamieniony miejscami a 4 wgl nie działał. Odłączony był czujnik od jakiś spalin, że jak auto nie przepali do końca to paliwo się cofa ( coś tego typu), auto chodzi równo i nie pobiera praktycznie benzyny lecz problem z gaśnięciem i zapalaniem jest dalej.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Auto było w serwisie PTAK, zajmują się BRC itd. Poprawili kilka rzeczy po januszach m.in. w komputerze od gazu było wpisane 3 cylindry zamiast 4 i przez to auto brało benzyne, 1 wtrysk był dobrze włożony, 2 z 3 zamieniony miejscami a 4 wgl nie działał. Odłączony był czujnik od jakiś spalin, że jak auto nie przepali do końca to paliwo się cofa ( coś tego typu), auto chodzi równo i nie pobiera praktycznie benzyny lecz problem z gaśnięciem i zapalaniem jest dalej.
Skoro coś tam zrobili po "januszach" i dalej jest problem to też są nie lepsze"janusze" .. wzięli oczywiście kasę za "nie usunięcie" usterki/wady ?

xfmcx

Początkujący
Punktów
0
Wzięli 400zl, nic wymieniane nie było a zadzwonili po 1.5h od zostawienia auta że już gotowe

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
A wystaczyło jechac do kolegi z forum i po temacie. Brawo TY! Ale zaoszczedziłeś.

Nic nie zrobili i skasowali cie 400zł, nawciskali ci bajek

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Mało tu ludzi co gaz robią? Wystarczyło zapytać. A po 2 twoje nastawienie ze od razu chcą cie naciągnąć i okraść, to w sumie nie dziwie się ze nikt nie napisał.

xfmcx

Początkujący
Punktów
0
Reduktor był wymieniany dwa rady w 2019r. Teraz 3 raz po tak krótkim czasie? Jasnowidzem nie jestem ale nie sądzę że to wina jego. Nie rozumiem co masz za problem, że opisałem sytuacje jaka mnie spotkała?

Do góry Bottom