• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gdzie szukać aut?

R.Ł.T

Początkujący
Punktów
1
Miasto
BIAŁYSTOK
Osobiście po auto wyjeżdż nie dalej niż 200-250 km temat przerabiany wielokrotnie ( no chyba że jakaś GRUBA fura i pewna ) mam wrażenie po obseracji w swojej miejscowości że giełdy chyba wymierają w dobie tak rozwiniętego internetu

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Bo to i prawda.
U nas duża giełda / była / i ciasno w przejściach takie że strach się bać.
Dziś pustki tak są i nie chce się nawet jechać pooglądać czym handlują i za ile.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
673
Miasto
WLKP
u nas ciasno dalej na giełdach

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Z akcyzy powinny być wyłączone auta francuskie :D:D:D:D:D:D:D:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
O tak ..... zwłaszcza ten dziadek , rozumiem zamysł ustawodawcy ale jednak nasze realia ... jezdzimy starymi autami bo nas nie stać na nowe . Ten system akcyzy jest trochę bez sensu ale ....

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Śmiech na sali w tym kraju dlatego uczę się gaworzyć po innemu i spadam. Jeszcze z 10lat i będzie amen w Polsce. Przepisy ludzie chorzy na łby wymyślają a korupcja i przekręty to już bez granic. Bogaty Niemiec może sobie autko sezonowo wyrejestrować i nic nie płacić a bidny Polak w tej samej Unii ma bulić cały rok czy jeździ czy nie.
Tak mnie szlak trafia w tym kraju że już słów mi brakuje i wierzcie mi na słowo że to wyżej to jest bardzo, bardzo kulturalnie napisane. W stosunku do dochodów Polska jest już naj, naj droższym krajem w całej EU!
Mamy wszystkie ceny z kosmosu a ludziom wiecznie wszystko pasi! Dosyć walki z wiatrakami.
Po nowym roku kolejne podatki do OC i nowe akcyzy. Czy te "kretyństwo" na stołkach rządowych naprawdę sądzi że ludzie zaraz pobiegną po nowe wozy? Bo Polska to śmietnik europejski i trza ludziom kolejne zakazy i nakazy?
8 letnie Audi jest złe? 7 letni Volvo też? A może 9 letni Mercedes to niebezpieczny szrot?
Ta pseudo demokracja zamęczy ludzi. 1300zł z hakiem najniższa krajowa dzięki której tysiące ludzi zmuszonych jest do pracy na wichurach w takich fabrykach jak LG i podobni a oni akcyzę kolejną montują! Za 20lat 50 latek w Polsce będzie rowerem jeździł a o samochodzie będzie śnił. Już dziś 80% ludzi poza dużymi miastami nie stać na samochody a oni montują kolejne przepisy!
I co? Mam czekać ze swoją Sieną na handel do wakacji 2017 i wtedy brać 2000zł z palcem w pupie?
Bo przecież tak będzie! Złom który już hula po ulicach pójdzie w górę bo nic innego już nikt nie będzie sprowadzał.
Do czego ten świat goni to ja nie wiem. Przecież Polaka nie będzie stać wymieniać auto co 7,8 lat bo tyle zazwyczaj te nowe plastiki wytrzymują. Blacha na kołach mająca ułatwić życie staje się pomału luksusem. Szkoda tylko że Rząd co kilka lat wymienia Rządowe fury na najnowsze za naszą wspólną kasę i nikt z tym nic nie robi. Kto by pomyślał że politycy muszą mieć Rządowe BMW, AUDI i inne z najwyższej pułki a po 4,5,6 latach wymieniają bo auto jest stare i niebezpieczne.
Nowe Fiaciki Punto po 34000zł be be, fuj???

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a na szmelcvageny akcyza x3 i będzie git, zależy komu chce się wejść bez wazeliny...:p

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Ale i tak dobrze wiemy że i tak będą sprowadzać i tak. I nie ważne czy po sprowadzeniu taka Omega B będzie kosztowała 5 czy 7 tys.zł bo i tak ludzie kupią. Kupią bo innego wyjścia nie będzie. Będzie do wyboru 15-17-19letni szrotWagen po akcyzie za 3500zł w cenie 9000zł lub nowe Punto za 44000zł na które mało kto będzie miał. No i znowu większość będzie zadowolona. Podatki polecą, będą mieli z czego rypać, akcyzka będzie wiec będą rypać potrójnie, komisiarzy trochę wywieje a Ci którzy przetrwają będą żyć jak pączusie w masełku. Nie prawda?
Trza Fokę polerować to może ją opitolę w przyszłym roku za dziewiątkę z trzema zerami.
Najlepszy numer w Polsce to OC. Przecież te stawki to już w tysiakach liczą.
To jest tak nieuczciwe że szok!
Jakim prawem kierowca który jeździ bez wypadkowo i bez kolizyjne ma spłacać naprawy dzwoniarzy?? W wielu krajach jest tak że jak jeździsz bezwypadkowo to masz tanio!
Wiem to po sobie. Mieszkałem 3 lata w Dortmundzie. Miałem wtedy Mazdę 323F z 1991r. Ja płaciłem co kwartał niespełna 280DM jeszcze wtedy natomiast mój braciak który miał już dwa dzwony z rajchu z własnej winy płacił po pierwszym dzwonie około 700DM co kwartał a po drugim zrezygnował i zarejestrował wóz w Polsce bo mu zaśpiewali ponad 1000.
To jest uczciwe! Czynisz dzwonki - płać a nie kuźwa wszyscy!
Ludzie!
Ja w życiu miałem jeden mandat na samym początku stażu za kółkiem przy dzwonie z mojej winy bo skasowałem autko na ciężarówce gdy młodzik byłem. Otarłem się o grobową dechę i wystarczy! Od tamtej pory ani jeden kolizji i mandatu! Nigdy!
Dlaczego zatem mam teraz płacić stawki OC wyższe i spłacać tych którzy powodują kolizje?

Przepisy są nie uczciwe w stosunku do ludzi uczciwych!
Jak dla mnie ktoś kto spowodował wypadek z własnej winy powinien być obarczony jakimś % za naprawy! To podstawa a nie wszystko na ubezpieczyciela i suma sumarum na nas wszystkich. Zapłacił by taki ze 3,4,5 tysiaków za naprawę szkody to by się nauczył spokojnie jeździć. Znam człowieka który ma prawko od wielu lat, ma OC w PZU i zero zniżek. Płaci sobie te 1350zł i minimum dwa razy w roku komuś przytrąbi i tak od wielu wielu lat. A ja kuźwa mam teraz płacić za OC bajańskie sumy by ktoś mógł finansować naprawy samochodów które rozwalił ktoś inny??? No bez jaj!

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nudzą sie to się rozpisali a ja myślałem ze to forum tematyczne a nie polityczne .

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Kolega @gawontomek słusznie prawi :( ale rządzacy i tak mają to w 4 literach. Ilez to już było narzekań , pieprzenie o Szopenie i t d.
Nic się nie zmieni oprócz podatków. Ale przecież nie musisz kupować samochodka , rowerkiem też się dobrze i zdrowo jeżdzi.
Jak dla mnie zahamowanie napływu szmelc wyrobów samochodopodobnych jest jak najbardziej wskazany. Jakbyś zobaczył że w miescie np. w Szczecinie nie ma gdzie zaparkować bo tyle tego jest wzdłuż kazdej ulicy i gdzie jaka szparka tam coś stoi. Tak ok dwa lata wstecz tego nie było i jakoś było. Teraz miasto jest by samochochody mieszkały a nie ludzie. Tak ze ci u koryta może i troszkę myslą bo i sami tu mieszkają i jezdżą po zapchanych do granic mozliwosci ulicach.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dopóki dochody nie wzrosną to będą stały takie ozdoby , u mnie tak samo stoi a nie jeździ ... ale ma auto .

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Dopóki ludzie nie zaczną walczyć o swoje to Rząd będzie robił swoje. Próbują wprowadzić nowe podatki do OC i zobaczcie, jest jakiś masowy strajk w Polsce? Nie, nie ma i nigdy nie będzie. Dobra. Koniec polityki bo to i tak sensu nie ma.
Jedynym ratunkiem na poprawę losu niestety jest emigracja do kraju w którym przepisy są od ludzi dla ludzi.
Na koniec: myślicie że gdyby teraz milion ciężarówek wjechało do Warszawy sobie potrąbić pod Sejmem i pod domami rządowców tak z tydzień non stop to wprowadzali by te nowe stawki i akcyzy?

W Warszawie też nie ma gdzie parkować ale znowu rozkręcamy temat rzekę. Po prostu na wszystko brakuje kasy a kasa ciągle znika. I tak będzie zawsze. Nic się w tym kraju nie buduje prócz apartamentowców pod handelek. Czy piętrowe parkingi w 21w to naprawdę taki kosmos cenowy?

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Pewno nie kosmos ale to jest płatne a na ulicy za darmo.
Kasa z kraju jest wysysana przez ... no przez kogo ? Wuja Sama za nieloty F16 ? Czy coś jeszcze ?

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
A wiecie że z tymi wizami do USA to jest tak że nie to że USA nie chce dać tylko Polska nie chce brać???
Pomyślcie. Czy USA coś zaboli gdy przyjedzie 100.000 Polaków? Nie! Nic!
A czy Polskę coś zaboli gdy wyjedzie kolejne 100.000 specjalistów zmuszonych to tyrania za 1800-2000zł ???

Wracając do tematu używanych samochodów to dopowiem że ambaras cenowy się zacznie. Ktoś kto szuka auta niech się spręża i kupuję jeszcze w 2016. Jeden z moich znajomych w W-wie zamknął komis do końca roku. Sprzedawał codziennie jakieś autka, ma tego w ciul. Do końca roku komis OFF! Po nowym roku nowelizacja cen.

Do góry Bottom