• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 1,8T co jakiś czas buja silnikiem

Punktów
0
Witam Panowie,mam pytanie z czym może być związany w/w problem?
Golf IV z 1,8 turbo

Miałem straszne szarpania i falowania obrotów + błąd składu mieszanki na jałowym. W serwisie rzekomo uszczelnili mi silnik, podciśnienia naprawiali itd.
Faktycznie praca silnika sporo się poprawiła, do tego po wykasowaniu błąd nie powraca.
Ale teraz o ile na ciepłym silniku obroty są spoko i w 90% praca jest ok, to co jakiś czas raz na 15-20 sek tak szarpnie/bujnie silnikiem jakby wypadał zapłon, ale obroty trzyma dobrze ok 880.
Wg Was coś jeszcze jest nieszczelne? Czy może świece/cewki? tylko że pod obciążeniem idzie ok, nie szarpie, nie przerywa.

Zrobić logi statyczne na postoju? Zna się ktoś na tym? No bo nie wiem jak inaczej to sprawdzić i przedstawić bo błędów brak.
Silnik zachowuje się jak kosiarka spalinowa albo piła, chodzi sobie ładnie a nagle potknięcie jak zespół touretta :), nie jest to jakieś drastyczne ale czuć, np opierając się rękami na osłonę silnika albo w kabinie na kierownicy czy fotelu. W każdym razie dla mnie to nie jest norma i nie wiem czy warto to tak zostawić?

Silnik tylko Pb bez lpg

Dodam tylko że jeden z gości z forum a3/Leona który siedzi w 1,8T twierdzi że to trzeba logi a ponadto żeby zmniejszyć przerwę w świecach na 0,7 mm ale po co ? nie wiem :D

Ostatnia edycja:
Punktów
0
Rozumiem, że nikt nie wie co to może być?
A czy jeśli odkręcę na ciepłym silniku podczas pracy jednostki korek oleju to on ma tak "tańcować" czy stać nieruchomo? Jaka jest poprawna wersja?

Jak ktoś ma czas i zna się na tym to tutaj przesyłam logi statyczne (7,8,9) może coś w nich widać?

https://log.malonetuning.com/chart/250447#H8KLCADDuX3Ck1wCA03DjcOBCsKDMBAEw5B/w5nDsy40KMK0w78ScsOYw5YlDWhWwpJVwqxfX8KjUHrCnHkMw6M9FMKZdBUaw5jCuMKKATrDrAJ6eMOpw7RMWSgWXcOmCnjCu8OKUUvDmsOlwogIUcKyFDbCgUvDsirDhcOIwpQ2w6ItwrUFw57Cm8OwMMOQw6dXQUnDsW3Dp8OkeMO7A8Ovw7DCgR3DtgHDgcKdw4zCi2nCncOHZE1dH8OCF1xUchHCrAAAAA==

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
serwisie rzekomo uszczelnili mi silnik, podciśnienia naprawiali itd.
Czyli uważasz, z tego nie zrobili i cię oszukali mechanicy złodzieje?
A to, że silnik lepiej pracuje i błędów brak to przypadek....
Automatyczne połączenie postów:

W każdym razie dla mnie to nie jest norma i nie wiem czy warto to tak zostawić?
No i prawie napisałeś jedno sensowne zdanie, ale prawie
Automatyczne połączenie postów:

Dodam tylko że jeden z gości z forum a3/Leona który siedzi w 1,8T twierdzi że to trzeba logi a ponadto żeby zmniejszyć przerwę w świecach na 0,7 mm ale po co ? nie wiem :D

To go zapytaj o te logi, niech się wypowie i oceni skoro się zna.
A ty co sądzisz o tych logach?

Poza tym nie myślałeś, że skoro dalej jest problem to trzeba wrócić do mechanika?
Ew. Sięgnąć do źródła, czyli zaznajomić się z zasadą działa l
silnika, jego sterowaniem itd. przyswoić ta wiedzę, zrozumieć i wtedy podejść do problemu

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom