• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 1,4 16v nie odpala

Marimixauto

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Warszawa
Witam jak w temacie pacjent golf 4 rok 2000 silniczek 1,4 16v APE
Po przekręceniu kluczyka nie zapala się kontrolka epc skutkuje to ze przy kręceniu nie ma iskry i autko nie odpala i do tego jest brak komunikacji przez OBD . Po odłączeniu akumulatora i podpięcia go po dwóch minutach przekręcać kluczyk i pali się kontrolka epc kręcę samochód zapala pracuje prawidłowo komunikacja jest przez obd. Błędy które odczytałem:
E6070360-6D7D-4100-8C6C-276C987B0347.jpeg C800F882-B9A3-48BC-A9D9-64C2DCA5563A.jpeg
czujnik wału i wtryski chyba można pominąć bo podmieniłam czujnik a przy tym zrzucałem kolektor z wtryskami.
Poprawiłem masy, sprawdziłem skrzynkę w podszybiu i przewody między ta skrzynka i sterownikiem i wszystko jest Oki a autko nie odpala.
Może ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł, schemat pinów sterownika albo coś ;)
Pozdrawiam

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Brak zasilania. Bezpieczniki na aku do sprawdzenia. Sprawdź czy dochodzi zasilanie do kostki stacyjki.
Potem przekaznik sprawdz czy na 30 jest prąd
Ewentualnie masy do sprawdzenia.
Jak masz schematy to dasz radę.
Wtryski i cewki mają wspólne zasilanie z jednego przekaźnika, chyba że ktoś założył jakieś zabezpieczenie.

Marimixauto

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Warszawa
Bezpieczniki całe I te na aku i w środku w pierszej kolejności sprawdzone, kostka stacyjki ok, przekaźniki tez wiem ze w 1,6 sr był przekaźnik „30” od sterownika pod maska tutaj ich nie ma, autko nie ma zabezpieczeń fabryczne imo . Dziwne jest to ze po odłączeniu aku na chwile auto odpala i działa a po wyłączeniu stacyjki i ponownej próbie już nie. Problem polega na tym ze nie mam żadnych schematów :( . Czy może w tym jest przekaźnik od zasilania sterownika? Jak tak to który? Jakiś nr albo symbol? Ewentualnie które piny w sterowniku są odpowiedzialne za jego zasilanie

Marimixauto

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Warszawa
Dla potomnych, wiązka przekaźniki, napięcia sterownika ok jedynie zanikała masa albo 12+ na wyście na obd ( kabelek biało czerwony ) - finalnie uszkodzona pamięć rom w sterowniku.

Do góry Bottom