• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 słaby akumulator latem, zakupiony 2016r.

Walich2478

Początkujący
Punktów
0
Witam Panowie,
mam pytanie czy jeśli w aucie pokroju Golf IV akurat w moim przypadku z silnikiem 2,0 jest za słabe ładowanie na poziomie 13,95V bez odbiorników i np 13,7 po włączeniu świateł mijania - to tutaj winny może być regulator napięcia? Czy ogólnie alternator do regeneracji?

Bo mam taki problem, auto odpala bez problemu ale 2-letnia Varta z serii Silver ma tak mało prądu że co 2 dzień przy odpalaniu pojawia się kontrolka ABS-u i ESP, czyli musi być mało prądu że odcinane jest zasilanie do tych systemów by ułatwić rozruch.
No chyba że pada akumulator ale właśnie zdziwiony jestem - kupiłem go w maju 2016 r. i od tej zimy palą się praktycznie cały czas jak auto postoi 2-3 dni kontrolki bezpieczeństwa przy rozruchu.

Przejmować się tym czy nie? Tzn jest szansa że takie aku pociągnie przez jesień i zimę? Czy raczej nie?
No bo nie wiem czy akumulator na złom, czy jednak za małe ładowanie?

Walich2478

Początkujący
Punktów
0
Panowie, chyba jednak alternator kiepski, dziś po włączeniu świateł mijania + odpaleniu klimy gdzie pracuje nadmuch, do tego radio włączone, napięcie spada do 13,2V:banghead:
Także myślę że to najprędzej tutaj tkwi problem, ale reszta też do sprawdzenia.
Tylko jak jest mizerne ładowanie to czego się spodziewać :)

Nie wiem teraz czy to regulator będzie problemem? Jechać do kogoś kto ogarnia alternatory?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Można to ogarnąć samemu do wymiany masz regulator z szczotkami jest to jeden element kosztuje 40-60 zł

I jeszcze jedno jeśli ktoś jeździ krótkie odcinki tak jak ja np 6 km w jedną stronę do pracy należy raz na pół roku akumulator naładować prostownikiem, a kiepskie ładownie objawia się zazwyczaj kończącymi się szczotkami w regulatorze napięcia w alternatorze

Walich2478

Początkujący
Punktów
0
Ok a czy ten regulator to jakikolwiek starczy? Zauważyłem dziś, przejechałem się drogą ekspresową ok 150 km/h dość spore obroty 3800 bodajże i wtedy w komputerze w blokach ładowanie rośnie do nawet czasami 13,7V
Natomiast jak go w lutym podładowałem, mogę zrobić to ponownie ale pewnie jak ma słabe ładowanie to znowu zacznie siadać, zrobi się jesień w nocy 1 stopień i mogę go nie odpalić chyba..
Jeśli to taka prosta sprawa to spróbuje gdzieś nabyć regulator, myślałem że o trzeba alternator na stół zabrać :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
I jeszcze jedno jeśli ktoś jeździ krótkie odcinki tak jak ja np 6 km w jedną stronę do pracy należy raz na pół roku akumulator naładować prostownikiem, a kiepskie ładownie objawia się zazwyczaj kończącymi się szczotkami w regulatorze napięcia w alternatorze
jeździsz maluchem z prądnicą?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
jeździsz maluchem z prądnicą?
Nie!
I każdy kto zna temat dobrze wie że akumulator nie naładuje się na krótkich odcinkach pozdro

Ok a czy ten regulator to jakikolwiek starczy? Zauważyłem dziś, przejechałem się drogą ekspresową ok 150 km/h dość spore obroty 3800 bodajże i wtedy w komputerze w blokach ładowanie rośnie do nawet czasami 13,7V
Natomiast jak go w lutym podładowałem, mogę zrobić to ponownie ale pewnie jak ma słabe ładowanie to znowu zacznie siadać, zrobi się jesień w nocy 1 stopień i mogę go nie odpalić chyba..
Jeśli to taka prosta sprawa to spróbuje gdzieś nabyć regulator, myślałem że o trzeba alternator na stół zabrać :)
Sprawdź miernikiem na klemach akumulatora a nie programem a co do regulatora z szczotkami to Bosch jak i topran dają radę tak samo i ładowanie jest takie jakie powinno być, kwestia kasy jaka masz na ta czesc
Odnosnie alternatora jeśli jest po lewej blosko chłodnicy to spokojnie wymieni się na aucie bez ściągania go

Ostatnia edycja:

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
przepraszam:( już nie będę.
to chyba tylko ja mam takie szczęście, że nie musze doładowywać akumulatora co pół roku.
Ciekawe jaką masz teraz wydajność akumulatora jeśli ma 2 lata to z 50% może będzie :)
To że samochód ci odpala teraz latem to nie znaczy że jest w super kondycji i ma dobrą wydajność bo przyjdzie zima i np przy -5 ci nie odpali :)

Dodam jeszcze że ja preferuję tylko akumulatory z otwieranymi celami w celu uzupełnienia wody destylowanej potem naładowaniu akumulatora prostownikiem tylko po to by wydłuzyc jego żywotność

Ostatnia edycja:

Walich2478

Początkujący
Punktów
0
Panowie, jednak problemem nr 1 jest na pewno ładowanie, w weekend załatwiłem sobie miernik cyfrowy, bez szału taki za 15 pln ale potwierdził to co podawał komputer, jak się włączy światła mijania, nawiew na 3 pozycję w climatronicu, do tego ogrzewanie szyby, radio i uchyli drzwi żeby oświetlenie wnętrza świeciło to ledwo 13,0-13,1V się utrzymuje czyli bezsensu, nie ma ładowania.
A teraz to wiadomo jeździ się na mijaniach, nadmuchu w sumie nawet nie trzeba chyba że klima, to jakoś akumulator jest podładowany ale zimą? jak włączę grzanie szyby, nadmuch na maksa na przód, światła i tak w kółko to on padnie prędzej czy później.
Czyli muszę się zająć regulatorem, a potem sprawdzę czy coś nie bierze prądu, tylko cały czas myślę, czy bawić się samemu szukać regulatora, zamawiać, kupować czy podjechać na gotowo do jakiegoś elektro-speca? żeby prześwietlił ten alternator?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Panowie, jednak problemem nr 1 jest na pewno ładowanie, w weekend załatwiłem sobie miernik cyfrowy, bez szału taki za 15 pln ale potwierdził to co podawał komputer, jak się włączy światła mijania, nawiew na 3 pozycję w climatronicu, do tego ogrzewanie szyby, radio i uchyli drzwi żeby oświetlenie wnętrza świeciło to ledwo 13,0-13,1V się utrzymuje czyli bezsensu, nie ma ładowania.
A teraz to wiadomo jeździ się na mijaniach, nadmuchu w sumie nawet nie trzeba chyba że klima, to jakoś akumulator jest podładowany ale zimą? jak włączę grzanie szyby, nadmuch na maksa na przód, światła i tak w kółko to on padnie prędzej czy później.
Czyli muszę się zająć regulatorem, a potem sprawdzę czy coś nie bierze prądu, tylko cały czas myślę, czy bawić się samemu szukać regulatora, zamawiać, kupować czy podjechać na gotowo do jakiegoś elektro-speca? żeby prześwietlił ten alternator?
Kombinujesz jak koń pod górę
Do wymiany masz regulator napięcia zespolony jest on z szczotkami koszt od 40 do 100 zależy z jakiej firmy chcesz
Instrukcje wymiany znajdziesz na forum VW
Zamie ci to max 1 godz. Jeśli nie masz pojęcia o mechanice
A w warsztacie za usługę skasuja cię od 150zl w zależności jaki rejon Polski
A co do sprawdzenia samego alternatora czy łożyska są dobre czy huczą wystarczy zrzucić pasek i zakręcić alternatorem
Jeśli nie masz wogole zielonego pojęcia o mechanice oddaj to na warsztat byle mechanik sobie z tym poradzi
P.s na takim zadiupiu mieszkasz że nie ma u ciebie regulatora tylko cza zamawiać ?

Walich2478

Początkujący
Punktów
0
Ok, to w takim razie biorę się za robotę, czyli 150 zł sama robota kosztuje w serwisie? czy całość + część?
Jeśli chodzi o zadupie to niekoniecznie, ale wolę zamówić, lub kupić coś chyba konkretniejszego no chyba że to nie ma znaczenia. Bo nie wiem czy taki Topran polata tyle co Bosch np...

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Ok, to w takim razie biorę się za robotę, czyli 150 zł sama robota kosztuje w serwisie? czy całość + część?
Jeśli chodzi o zadupie to niekoniecznie, ale wolę zamówić, lub kupić coś chyba konkretniejszego no chyba że to nie ma znaczenia. Bo nie wiem czy taki Topran polata tyle co Bosch np...
150 będzie sama robocizna mniej lub więcej
Plus części a ile cię za to skasuja zależy do kogo pojedziesz
Ja u siebie miałem toprana za 30 zł nalatało 90 tys km przez 5 lat i sprzedałem z takim dalej ładowanie 14.25

Walich2478

Początkujący
Punktów
0
Panowie, wracam z kolejnym newsami, sytuacja wygląda tak, że niespodziewanie w trasie w ostatni weekend padło kompletnie ładowanie i była masakra, jakoś z kumplem dałem radę włożyć inny akumulator i wróciłem ale wszystko po kolei sie na desce świeciło, od razu kumpel zaprowadził auto do znajomego mechanika, ten wymieniał regulator i wszystko ok, ale jaki jest problem?
Że na mierniku pokazuje przy zerowym poborze prądu, podczas odpalenia samego silnika 13,85V czy to jest ok?
Niestety jak taki głupek miernik pożyczony-a zapomniałem włączyć świateł czy nawiewu, żeby sprawdzić pod obciążeniem, mogę najwyżej w tej chwili luknąć na VAG-a ale domyślam się że ciut na pewno jeszcze spadnie, no cudów nie ma.
I to mnie zmartwiło na nowiutkim (chyba) regulatorze i to Boscha za prawie 150 pln, ładowanie 13,85? Teoretycznie producenci dopuszczają od 13,8 - 14,4V bodajże, tylko że nie wiem czy to jest na obciążeniu czy bez?
Takie to wszystko dziwne, no ale póki co auto chodzi, no ale była masakra, nie wiedziałem że nagle brak ładowanie tak unieruchamia samochód...

Do góry Bottom