• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 słaby akumulator latem, zakupiony 2016r.

Walich2478

Początkujący
Punktów
0
Witam Panowie,
mam pytanie czy jeśli w aucie pokroju Golf IV akurat w moim przypadku z silnikiem 2,0 jest za słabe ładowanie na poziomie 13,95V bez odbiorników i np 13,7 po włączeniu świateł mijania - to tutaj winny może być regulator napięcia? Czy ogólnie alternator do regeneracji?

Bo mam taki problem, auto odpala bez problemu ale 2-letnia Varta z serii Silver ma tak mało prądu że co 2 dzień przy odpalaniu pojawia się kontrolka ABS-u i ESP, czyli musi być mało prądu że odcinane jest zasilanie do tych systemów by ułatwić rozruch.
No chyba że pada akumulator ale właśnie zdziwiony jestem - kupiłem go w maju 2016 r. i od tej zimy palą się praktycznie cały czas jak auto postoi 2-3 dni kontrolki bezpieczeństwa przy rozruchu.

Przejmować się tym czy nie? Tzn jest szansa że takie aku pociągnie przez jesień i zimę? Czy raczej nie?
No bo nie wiem czy akumulator na złom, czy jednak za małe ładowanie?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Panowie, wracam z kolejnym newsami, sytuacja wygląda tak, że niespodziewanie w trasie w ostatni weekend padło kompletnie ładowanie i była masakra, jakoś z kumplem dałem radę włożyć inny akumulator i wróciłem ale wszystko po kolei sie na desce świeciło, od razu kumpel zaprowadził auto do znajomego mechanika, ten wymieniał regulator i wszystko ok, ale jaki jest problem?
Że na mierniku pokazuje przy zerowym poborze prądu, podczas odpalenia samego silnika 13,85V czy to jest ok?
Niestety jak taki głupek miernik pożyczony-a zapomniałem włączyć świateł czy nawiewu, żeby sprawdzić pod obciążeniem, mogę najwyżej w tej chwili luknąć na VAG-a ale domyślam się że ciut na pewno jeszcze spadnie, no cudów nie ma.
I to mnie zmartwiło na nowiutkim (chyba) regulatorze i to Boscha za prawie 150 pln, ładowanie 13,85? Teoretycznie producenci dopuszczają od 13,8 - 14,4V bodajże, tylko że nie wiem czy to jest na obciążeniu czy bez?
Takie to wszystko dziwne, no ale póki co auto chodzi, no ale była masakra, nie wiedziałem że nagle brak ładowanie tak unieruchamia samochód...
Daj mu trochę czasu szczotki niech się trochę dotrą
Zawsze jest tak że na początku jest trochę mniej po tygodniu będzie więcej i więcej jeśli auto jeździ
Ja po założeniu nowego miałem 13.70 bez obciążenia po tygodniu 14.00 z obciążeniem a po miesiącu kontrolnie sprawdziłem i było 14.25 bez obciążenia z obciążeniem 14.12 tak że nie rób paniki

Walich2478

Początkujący
Punktów
0
No ok, natomiast wczoraj odbyłem trasę małą 80 km w dwie strony, podpiąłem VAG-a, i na pełnym bucie gdzie obroty sięgały prawie 4 tys, ładowanie sie podnosiło nawet na obciążeniu do tych 13,7-13,8V, natomiast jak jechałem spokojnie czy austo stało, spadało do 13,4-13,5V, czyli szału nie ma, zobaczymy może faktycznie to musi ruszyć dopiero.
Ale widać że aku odżył bo przy rozruchu systemy żadne się nie świecą, kręci dobrze i trzyma nawet jak te 3-4 dni stoi, nie czuć spadku napięcia.
Zobaczymy np jesienią, albo zimą.

Walich2478

Początkujący
Punktów
0
Akumulator niby jest naładowany, bo byłem wczoraj w sklepie gdzie kupowałem w celu, żeby sprawdzić i być może podładować, oni tak robią..stwierdzili ze to nonsens, bo ma 12,87V czyli jest naładowany.
Być może gość który mi ten regulator wstawiał go naładował lub podczas tych kilku dni jazd różnych.

A takie pytanie już na koniec, warto zmienić pasek np Contitech i napinacz INA? Czy jak nie ma przesłanek to dać sobie spokój? Wydaje mi się że to jeszcze siedzi oryginalne? po prawie 20 latach? No nie wiem nie wygląda żeby ktoś zmieniał, w dokumentacji u poprzednika nie ma ani słowa o pasku osprzętu. Żeby sie nie okazało że zaraz rajstopy będę szukał bo zerwie się w trasie :D
Chyba że sam pasek, napinacz zostawić tak jak jest?

Do góry Bottom