• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 6 1.6 tdi caya wymiana silnika

Czarek303

Uczestnik
Punktów
1
Witam. Może ktoś z kolegów przerabiał. Golf 6 1.6 tdi caya na wymianę silnika, pytanie czy podejdzie silnik z toledo z tym samym oznaczeniem, z tego co widzę na pewno różnią się łapą od strony rozrządu, turbosprężarką i kolektorem ssącym ( w toledo bez klap) ale to nie problem. Problem może być z przerobieniem układu chłodzenia, w golfie przewody do chłodnicy egr idą jeden nad łapą silnika od strony rozrządu a drugi nad skrzynią biegów, w tolego obydwa idą dołem przy kole pasowym wału korbowego, na pewno różnią się termostatami, pompkami elektrycznymi i właśnie podejściami chłodniczki egr. Pytanie czy ktoś może przerabiał ten temat i da się to sensownie ogarnąć czy zwracać silnik od toledo i szukać silnika od golfa. Z góry dzięki.

Czarek303

Uczestnik
Punktów
1
Problem jest taki, że w golfie przy termostacie, w bloku silnika jest otwór na magistrale wodną, w toledo nie ma tego otworu i układ chłodzenia jest trochę inaczej skonstruowany, dlatego, jeśli się da musi wjechać całość z osprzętem. Jakby było tak prosto, nie pisałbym o poradę :)

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
To vag co za problem kupić silnik taki jaki ma być? Tego wszędzie pełno, po co kombinować.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
W swoim Transporterze T5 polift wrzuciłem słupek z Audi A3 CFFG zamiast CAAB, dwa razy tańszy i jest duża szansa że mniejszy przebieg (zresztą praca silnika potwierdza tą teorię).
Różnica była w wyjściu jednego kanału powrotnego z głowicy, wrzuciłem na przewód w pobliżu tego miejsca trójnik i działa wszystko elegancko.

Do góry Bottom