• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf iv 1,9 tdi 2002

golf IV 2002

Początkujący
Punktów
0
Witam Wszystkich serdecznie na forum:).
A wiec mam problem ze swoim golfikiem byłam już u kilku mechaników brali dużo kasy a problem pozostał jestem z Gdańska gdyby ktoś znał dobrego nie drogiego mechanika to proszę o info.

Problem polega na tym że mój golf jak jest zimny to po odpaleniu kopci na niebiesko i lekko drga jak obejmie temperaturę nawet przed temp. 90 stopni wszytko znika i kopcenie i trzęsienie. Jest już po regeneracji turbiny wymianie popmpowtrysków jakiś tam wałków silnika i innych rzeczy. Wydałam na niego sporo kasy a problem jest nadal ostatni mechanik powiedział że kompresja jest nie właściwa że to pewnie od tego.
Ale naprawa kompresji ok. 2000 chce być pewna jeśli mam już za to zapłacić to że na pewno problem zniknie.

Bardzo proszę o pomoc. ;)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Przepraszam ,ale czy wpakowałaś tą kasę w likwidacje tego problemu o którym piszesz ?
Czy ogólnie w to auto ?
Bo jeśli płacisz za naprawy które nie przynoszą poprawy to po pierwsze przestań płacić a po drugie uciekaj stamtąd.
Temat kolejny co to znaczy niewłaściwa kompresja dowiedz się –jaka ona jest i napisz na forum
Oraz czy auto po podpięciu pod komputer ma jakieś błędy –taki efekt może być następstwem uszkodzonego czujnika temperatury .

golf IV 2002

Początkujący
Punktów
0
Witam Wszystkich serdecznie na forum:).
A wiec mam problem ze swoim golfikiem byłam już u kilku mechaników brali dużo kasy a problem pozostał jestem z Gdańska gdyby ktoś znał dobrego nie drogiego mechanika to proszę o info.

Problem polega na tym że mój golf jak jest zimny to po odpaleniu kopci na niebiesko i lekko drga jak obejmie temperaturę nawet przed temp. 90 stopni wszytko znika i kopcenie i trzęsienie. Jest już po regeneracji turbiny wymianie popmpowtrysków jakiś tam wałków silnika i innych rzeczy. Wydałam na niego sporo kasy a problem jest nadal ostatni mechanik powiedział że kompresja jest nie właściwa że to pewnie od tego.
Ale naprawa kompresji ok. 2000 chce być pewna jeśli mam już za to zapłacić to że na pewno problem zniknie.

Bardzo proszę o pomoc. ;)

Tak miało ustać kopcenie bo to niby była wina turbiny.
Zrobili regeneracje i nadal potem stwierdzili że to może pompowtryski wymieniłam 3 z 4 i nic dalej.
Potem stwierdzili że to wina jakiś wałków w silniku też wymiana i nic.
nie wiem co mam już robić bo uwielbiam mój samochód a tu takie rzeczy.
Powiedzieli że kompresja nie jest właściwa na którymś cylindrze czy jakoś tak ( był robiony pomiar) ale już tego nie naprawiałam bo nie miałam kasy i chęci po tym wszystkim co wcześniej zrobili bałam się ze to też nie pomorze.
Komputer niby nic złego nie wyświetla!

co mam robić gdzie ewentualnie się udać?

golf IV 2002

Początkujący
Punktów
0
jeszcze jedno pytanie jaki warsztat na terenie trójmiasta jest godny polecenia ?
nie chce wtopic kasy kolejny raz :(.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
No to ładnie , przeciez klient by mi nie zapłacil za nie usuniecie usterki ;o
Jaki przebieg ma ? nie byl nigdy przegrzany ? nduzo oleju wciaga ? Przyczyna moze byc zuzycie uszczelniaczy zaworowych lub pierscieni, zaworami lub tłokiem, ciezko powiedziec. Turbo i wałki nie maja nic wspólnego z kopceniem gdy usterka ustepuje na cieplym silniku, gratuluje mechanikom, ktorzy to robili...

P

PogotowieSamochodoweUK

W silniku TDI musi byc:
-wlasciwa kompresja czyli okolo 18bar
-w miare sucho w dolocie czyli turbo ma nie puszczac oleju ponad norme
-ma byc ustawiony rozrzad na ''0'' wtedy nie trzesie
-maja byc sprawne uszczelniacze zaworowe i wtryskiwaczy

Jesli te 4 warunki sa spelnione to ani nie kopci, ani nie bierze oleju, ani nie trzesie. Poprostu zobaczyli kobiete co sie glupawo usmiecha (bez obrazy) i nabili na niej kabze. Przykro mi ale ewidentnie zostalas oszukana bez grama sumienia.

Porzadny mechanik (tym bardziej w polsce gdzie vag naprawia sie najwiecej) wiedzial by co sprawdzac i ustalil by problem w okolo 1-3h a naprawil w max 1 dzien za nie wiecej niz 700-1000zl gdyby szorowal caly dolot, wymienial wszystkie mozliwe uszczelniacze i zmienial olej na wlasciwy.

golf IV 2002

Początkujący
Punktów
0
A a ja wydałam 2000 tysiące w 7 dni mieli auto i dupa w takim razie gdzie mogę podjechać żeby to sprawdzili za taką kwotę o której wspomniałeś ?

Bo już mam dość przepłacania a kasa na drzewie nie wisi :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Dokladnie, tak jak mowie, zobaczyli niezorietowana kobiete ktora nie boi sie rzucanych w trakcie rozmowy kwot;) Teraz ja bym nic nie robil tylko reklamowal, jak by nie chcieli poprawiac to do biora konsumenta i lokalnej gazety, naglosnic sprawe naciagaczy i bedzie golf dzialal jak szwajcarski zegarek;)

golf IV 2002

Początkujący
Punktów
0
Jeżeli chodzi o tych agentów to sprawa przeciwko nim trwa!!!
Natomiast ja chce naprawić tą usterkę wiec, kogo możecie mi polecić?
Trójmiasto!!! Lub może ktoś z forum podjąłby się tematu

PS. Człowiek uczy się na błędach, co ciebie nie zabije to ciebie wzmocni !

P

PogotowieSamochodoweUK

No wzmocni napewno, bo stracone pieniazki trzeba odrobic, a od pracy rosna miesnie:D

Moja rada, nastepnym razem objedz kilka warsztatow i popros o wycene.

Ja nie pomoge bo pracuje na terenie UK, ale zycze powodzenia i jak najmniej wpadek w relacjach z ''dostarczaczami serwosow technicznych''.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Nie ma za co po to tu jesteśmy.:D
Nie wiem czy zwróciłaś uwagę jeden z kolegów zaproponował pomoc .
Jest z Twoich okolic ,co prawda jego specjalność to mercedes , ale na pewno zerknie i doradzi .
Napisz do niego na priv. „rafaello 1974”

Do góry Bottom