• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV kontrolka ABS-u oraz migający czerwony wykrzyknik

Piechota

Nowy
Punktów
0
Witam,
mam takie pytanie - odpaliłem wczoraj auto - Golf IV, który stał kilka dni, po 2 minutach od odpalenia i przejechania paru metrów, zapaliła się żółta kontrolka ABS-u oraz zaczęła migać czerwona kontrolka - wykrzyknik wraz z sygnałem dźwiękowym piszczącym.
Dojechałem na miejsce ok 3-4 km i zgasiłem auto, po czym po 30 min odpaliłem no i wracając już wszystko ładnie zgaszone, nic się nie świeci.

Sprawdziłem błąd w sterowniku i jest coś takiego:
01130 - ABS Operation
27-10 Implausible Signal - Intermittent
czyli chodzi o pracę ABS-u ale co konkretnie? nie wiadomo?
No i właśnie pytanie czy to może być związane ze słabym akumulatorem?
Od pół roku akumulator słabo trzyma i za każdym razem przy rozruchu mignie kontrolka ABS-u, po prostu jest niskie napięcie i penwie sterownik odłącza zasilanie do ABS-u lub łapie błąd.
No i może przy notorycznym takim stanie w końcu ten błąd "zapisał" się jakoś konkretnie?
Dobrze myślę? Czy jednak jest jakiś problem z ABS-em?

Nie wiem co dalej robić, czy jeździć i patrzeć co się będzie działo czy coś warto sprawdzić?

P.S. powiem szczerze że poraz pierwszy spotykam się z taką sytuacją, miałem uwalony czujnik ABS, no to kontrolka na stałe się świeciła ale nie migał wykrzyknik...

Piechota

Nowy
Punktów
0
Tylko pytanie skąd pewność że to na 100% akumulator? Poza tym auto na co dzień zapala, ale akumulator nie trzyma rewelacyjnie i 2 tyg nie utrzyma napięcia żeby odpalić.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Jedziesz do warsztatu na test akumulatora i już wiesz, w czym problem? Tylko radze nie jechać do najtańszego z gównianym testerem bo stracisz kase i tyle, tylko i wyłącznie w taki sposób mogę ci tutaj pomóc.

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
Jeżeli akumulator nie trzyma rewelacyjnie to i tak prędzej czy później musisz go wymienić a przy okazji dowiesz się czy to naprawi twój problem.

Dawidoffpl

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Problem dotyczy Golfa IV, 99, 1.8
Miałem wymieniony czujnik ABS,świeciła kontrolka. Na komputerze wyszedł błąd 00285. Po jakimś czasie, np. gdy ruszam to słychać "chrobotanie" i jakby któreś koło łapało poślizg i przy hamowaniu,nawet przy niewielkiej prędkości, załącza się ABS. Czy znów zepsuł się czujnik??

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Miałeś wymieniony jeden z czujników a czujniki są cztery, więc niekoniecznie to wina tego samego czujnika. Oprócz tego problem może być z pierścieniem z którego czujnika czyta prędkość i znowu są cztery wyboru.

Do góry Bottom