• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf iv problem

Lysybandzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mielec
Witam mam golfa IV 2.3 V5 z instalacja BRC ..od jakiegoś czasu mam problem ze zaraz po zapaleniu gaśnie i jak już pracuje szarpie na niskich obrotach na wyższych już mniej.. po podłączeniu pod komputer wyszedł błąd sondy lambda którą wymieniłem i dalej to samo.. czy sterownik od gazu może być zepsuty czy może sam sterownik od lambdy.. czy może wie ktoś czy coś innego może być?? podkreślam ze wszystkie przewody i świece również wymieniłem.. z góry dziękuje za pomoc:)

Lysybandzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mielec
nie tak samo jest na benzynie i na gazie ale mechanik mi mówił ze sterownik od gazu oszukuje benzyne i jesli on nie chodzi to i benzynka tez szwankuje

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Proponuję zakręcić gaz pojeździć na PB podłączyć kompa i zrobić diagnozę. A po wymianie sondy masz dalej błąd ? jeżeli tak to jaki? bo albo skład mieszanki do tyłka albo kable nie łączą.

Arni jeżeli to sekwencja i odłączy od sterownika wtyczkę nie pojedzie.

Lysybandzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mielec
wyskakuje blad sondy co jakis czas po skasowaniu i jednoczesnie zbyt bogatej mieszanki..ale bogata mieszanka byla tylko raz zarejstrowana po skasowaniu widzi tylko blad sondy ale miezylismy parametry sondy i ona nadaje sygnal tylko tak jakby nie docieral do sterownika w komputerze..a przynajmniej przerywal sygnal..

Lysybandzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mielec
domyslam sie.. akurat mam kolege co naprawia sterowniki,takze mowil ze jakby trzeba bylo to zrobi to w dobrej cenie tylko mi mowil mechanik ze musze byc na 100% pewny sterownika od gazu bo juz mu sie zdarzylo ze ktos mial dodobne objawy robil sterownik od komputera i to nie pomoglo a problem lezal w sterowniku gazu.. wiec musze jechac w poniedzialek do BRC i zeby mi sprawdzili instalacje..i jak jej bede pewny bede patrzyl po calej instalacji do sterownika

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Umyj dobrze przepustnicę powinno pomóc, sonda czyta skład mieszanki i sygnalizuje jak jest nieprawidłowy. Uszkodzenie grzałki w sondzie kwalifikuje ją do wymiany:)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Ostatnio miałem w BMW błąd grzałki w banku2 sondy2 po wymianie obroty przestały falować ale mocy nie ma w dolnych zakresach i parametry są ok, błędów niet więc u Ciebie też może np. przepływka uwalać wartościami.

troll

SuperMechanior
Punktów
34
warto by było posprawdzac w pierwszej kolejności czy n ie ma gdziś nieszczelności w całym układzie powietrza,potem sprawdzać parametry sondy,jeśli wystawia za bogata miesznkę może byc walnięty sterownik gazu i moze byc sytuacja ,że momentami podaje zasilanie na wtryski benzyny ,jednoczesnie wtedy będzie podaweana benzyna i gaz.warto to sprawdzić.

Lysybandzior

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mielec
Witajcie wiec tak sada oryginalnie byla walnieta, chinskie badziewie,kupilem oryginalna.. cewka na 3 stykach byla peknieta.. 3 przewody od swiecy zostaly w rekach i swiece tez do bani.. wszystko sprowadzilo ze alto nie chcialo chodzic i takie byly objawy. ja to alto kupilem dopiero i jest pare rzeczy do roboty ale powoli z tego wszystkiego wychodze:) obecnie musze wymienic jeszcze napinacz od alternatora i ciezko pali mi rano.. nie wiem w sumie dlaczego.. podejzewam ze to przez elektro zawor bo jak przekrece stacyjke na2 stopien ze mi sie zaswieca kontrolki slysze stukanie przez 30 sekund i jak przestanie pali na tyk i to sie dzieje jak alto dluzej postoi..prosilbym jesli wiecie co to moze byc??

Do góry Bottom