• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf mk2 GTI 1,8 PF rzucił nałóg - palenie

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Witam szanowne grono,

Mam problem z jednym ze swoich padeł. Już mnie on niszczy psychicznie i mam ochotę go podpalić jak nie chce odpalać.

Pacjent to Golf mk2 GTI, silnik 1,8 PF 107 KM.
Samochodu generalnie nie używam, kupiłem jako sprawny i takowy był.
Samochód mało jeżdżony, w jednych rękach kilkanaście lat, głównie stał.
Rozrząd nie był wymieniany przez x lat więc mino przebiegu 2000 km na nim postanowiłem go wymienić. Zadowolony z siebie odpaliłem samochód. Pochodził minutę i zgasł. Odpaliłem ponownie i znowu zgasł. Więcej nie zagadał.

Nie miałem czasu się nim zajmować więc temat porzuciłem na miesiąc. I tak to jest samochód do posiadania...

Generalnie samochód nie ma iskry, odłącza pompę paliwa podczas kręcenia rozrusznikiem.
Pompa działa po włączeniu zapłonu zagada.
Co ciekawe iskry nie ma podczas kręcenia. Wziąłem drugi aparat zapłonowy i iskra jest jak szalona przy kręceniu ręką aparatem. Przy ręcznym kręceniu silnikiem też jest iskra. Odzywa się też pompa wówczas.

Co ciekawe auto w sobotę po wyjęciu bezpiecznika od alarmu zagadało i całą dobę działało poprawnie.
Po włożeniu bezpiecznika działało również. Aż zachciało mi się zakładać obudowę rozrządu i znowu powtórka - odpaliło, pochodziło i zgasło. Odpaliło ponownie i zgasło więcej nie zagadując. Tym razem bezpiecznik nic nie zmieniło.

Mój pierwszy pomysł bez większych diagnozy - kostka stacyjki. Kupiłem nową oryginalną - bez zmian.

Sprawdzenie napięcia zasilania ECU i cewki - poprawne i nie zanika.

Zacząłem więc przedzwaniać instalację pod kątem przerw - nic nie znalazłem poza jedną słabą masą sondy lambda. Słaba w sensie stanu przewodu ale raczej nie połączenia.

Znam problem z paleniem się sterowników przy złej masie ale to nie to. Wówczas otwierają się wtryskiwacze i paliwo leje się jak głupie. Tutaj po prostu nie ma iskry.

Mam 3 auta z tym wtryskiem więc zacząłem przekładki robić - przekaźniki digifanta itp. Nic się nie zmieniło.
Obejście odcięcia z alarmu nic nie daje. Z resztą miernik mówi, że alarm poprawnie się rozbraja.
Napięcia i masy prawidłowe.

Cały zespół digifanta przełożony do drugiego samochodu gada bez problemu.
Cewka pomierzona wydaje się ok. Z resztą ma iskrę gdy kręcimy z łapy.
Wykluczam też Halla bo przy ręcznym kręceniu silnikiem ma iskrę.

Coś powoduje, że digifant nie chce wysterować zapłonu i wtryskiwaczy podczas próby uruchomienia.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
bardziej bym stawiał na ten alarm moze ma odciecie zaplonu -hihihi
i tam bym szukał w tym gownie jest przekaznik i ..... a wiadomo ile to ma lat???
a moze jest dodatkowy przekaznik skora palił bez bezpiecznika dobe chodzil wiec...
odpowiedz sama sie nasuwa na jezyk

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
bardziej bym stawiał na ten alarm moze ma odciecie zaplonu -hihihi
i tam bym szukał w tym gownie jest przekaznik i ..... a wiadomo ile to ma lat???
a moze jest dodatkowy przekaznik skora palił bez bezpiecznika dobe chodzil wiec...
odpowiedz sama sie nasuwa na jezyk
Też mi się tak winny ten alarm wydawał.

Problem i nie problem jest taki, że ja właściwie ten alarm założyłem na nowo bo był odłączony od x lat. Właściciel zatracił piloty i odłączył go. Kupiłem piloty, syrenkę itp i podłączyłem 70% alarmu na nowo podpiąłem i wszystko latało przez kilka miesięcy.
Wiem, że samochód miał w DE inny alarm. Teraz ma Seo Concerto. Ale poza drobnostkami po poprzednim nic nie znalazłem zbytnio. A miałem całe wnętrze łącznie z deską wypatroszone. Wywalałem akcesoryjny centralny zamek, wróciłem do oryginału CZ z wysterowaniem z alarmu. Niestety alarm steruje chyba masą, a w golfie plusem więc trzeba było się pobawić no ale generalnie działa.

No niby tą instalację w tym samochodzie przepatrzyłem. Poszukam, może są jakieś jeszcze złogi po starym alarmie.

Masy stera ,podmień ster.
Masy stera sprawdziłem, oczyściłem choć nie było zbytnio z czego.
Oczyściłem pozostałe punkty masowe w samochodzie oraz plusy.

Dziwi mnie te zachowanie dwukrotne przy awarii - odpalił od strzała, pochodził 30 sekund i zgasł. Po czym odpalił na kilka sekund i znowu zgasł. I po tym nie odpalił już w ogóle.
Oleju nie przybywa.
Po dwukrotnym ujawnieniu się awarii wyglądało to tak samo.

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Panowie, dzisiaj jeszcze polatałem z miernikiem wokół samochodu. Mam trop.
Korzystając z filmu:

Zacząłem diagnostykę.
I ciekawostka - znalazłem przerwę w obwodzie. W którymś momencie jest odnośnie pomiaru oporu wiązki wtrysków między plusem sterownika a pinem wysterowania wtryskiwaczy masą. No i u mnie jest przerwa w obwodzie. No to jazda po punktach styku i kurczaki - do skrzynki dochodzi. Więc grzebię w skrzynce i dla mnie nie ma wyjścia zasilania bezpośrednio ze skrzynki bezpieczników na listwę wtryskową. Wg schematów to się powinno łączyć z zasilaniem Digifanta gdzieś w samej skrzynce raczej przez przekaźnik 32 dla ECU.
No u u mnie idzie prąd na ECU ale już na pin w skrzynce nie. Trochę to dziwne.

Pomarańczowe zaznaczenie złącze Z1 - jeden pin w skrzynce CE2

Niebieskie przekaźnik digifant

Załączniki

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    203 KB · Wyświetleń: 3

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
A czy odpalałes auto na przełożonym aparacie zapłonowym, czy tak jak napisałeś ręcznie sprawdzony bo nie stety od niego tu wiele zależy.

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Nie odpalałem. Ale kręcąc ręcznie wałem korbowym na aparacie zamontowanym w bloku pojawia się iskra i odpala się pompa paliwa.
Drugi aparat mam do zwykłego zapłonu, co prawda różnica głównie regulatorze podciśnienia.

Edit - odcięcia innego nie ma. aktualne odcina wyłącznie pompę paliwa.

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Przepraszam, że dopiero odpisuję ale dzień szalony...

On ma dwie pompy. W baku wstępna a pod podłogą właściwa 3 bary z rezerwuarem i filtrem.

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Po rozległym ignorowaniu problemu wziąłem się za tylne hamulce bo klocki wydawały się zmęczone

postanowiłem wygrzebać aparat zapłonowy. Test z diodą wypadł umiarkowanie korzystnie.

Nie obyło się bez młotka. Aparat był uparty i nie chciał wyjść.
No i hall nie lata. Co ciekawe coś w środku się chyba obluzowało, jakiś plastik i trochę haczy. Nie wienm czy to on nie bruździ.
No niestety sworzeń na zębatce nie koniecznie chce wyjść. Będę walczył.

Niestety czujniki halla są głównie China Motorsport ale zobaczymy.

Do góry Bottom