• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gotowanie płynu chłodniczego Opel Monterey 3.1td

Filip02

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam problem z Oplem Monterey 3.1td, podczas jazdy w terenie wiatrak spotkał się z chłodnicą, do tej pory nie było żadnych problemów przegrzewaniem ani nic. Więc zakupiłem nową chłodnicę zamontowałem ją zalałem płynem i niestety silnik zaczął się przegrzewać (z nawiewów nie leciało ciepłe powietrze) pomyślałem wymienię termostat, ale nic to nie zmieniło. Po zalaniu płynu nie zakręcałem od razu korka tak pracował z 20m, nic się nie zmieniało. Nie mogę znaleźć żadnego odpowietrznika. Gdzieś w internecie wyczytałem żeby na odkręconym korku chłodnicy trzymać ok. 15 sekund na 2 tyś obrotów, a potem powinno się odpowietrzać. Następnie zakręciłem korek i otworzyłem delikatnie zatyczkę od zbiornika wyrównawczego(tak aby rurka była cały czas w wodzie) i dalej robiłem te czynność z obrotami kilka razy, pomyślałem że jak lecą tam bąbelki to że się odpowietrza i jest UDAŁO SIĘ! Leci ciepłe powietrze z nawiewu. No ale po przejechaniu 3km znowu dzieje się to samo, zaczął się gotować, raz dmucha ciepłym raz nie. Jak daje mu w pizdeeee to wtedy wskaźnik temperatury na chwilę spada bo otwiera termostat. Potem przy spokojnej jeździe znowu zaczyna się gotować, po zgaszeniu z zbiorniczka wyrównawczego leci na zmianę para/powietrze z płynem. Po dotykaniu węża raz jest bardzo twardy i gorący a raz bardzo miękki jak by był pusty w środku

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
a ja bym zrobił test na spaliny w układzie chłodzenia

Filip02

Początkujący
Punktów
0
a ja bym zrobił test na spaliny w układzie chłodzenia
Wygląda na uszkodzoną pompę skoro przy wyższych obrotach jest ok
No więc udało się, dzisiaj jeszcze odkręciłem korek od chłodnicy i od zbiornika wyrównawczego zacząłem gazować, pluło płynem/powietrzem robiłem to z 30m, trochę z dwa razy dolałem płynu trochę. Z nawiewów leciało ciepłe powietrze, na sam koniec dolałem płynu i zakręciłem. Jeździłem z godzinę i wszystko było okej. Więc temat rozwiązany.

Niestety na koniec wjebałem się w rzekę był lód, przyjebałem dość mocno. Wiatrak wjebał się w chłodnice ( ͡° ͜ʖ ͡°). Następna zamówiona życzcie mi powodzenia

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
Niestety na koniec wjebałem się w rzekę był lód, przyjebałem dość mocno. Wiatrak wjebał się w chłodnice ( ͡° ͜ʖ ͡°). Następna zamówiona życzcie mi powodzenia

Sesame Street What GIF by Muppet Wiki

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja jak miałem nive taką trialówe to jak my wjeb... To pies bernardyn wypadł razem z przednią szybą a z leja wystawał kawałek zderzaka i rura wydechowa

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A pewnie że żyje jeszcze się głupek cieszył i skakał jak zając. Człowiek stoi załamany i nagle dostaje 140 kg Bernardynem w kolana

Filip02

Początkujący
Punktów
0
A pewnie że żyje jeszcze się głupek cieszył i skakał jak zając. Człowiek stoi załamany i nagle dostaje 140 kg Bernardynem w kolana
Wygląda na uszkodzoną pompę skoro przy wyższych obrotach jest ok

No i chyba doszło do uszczelki pod głowicą niestety. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po zamontowaniu nowej chłodnicy, przez 40m na otwartym korku pracował silnik, dawałem mu obrotów też trochę i w końcu udało się z nawiewów leci ciepłe potwietrze, po zakręceniu korka chłodnicy, natychmiast się robi ciśnienie i silnik zaczyna inaczej chodzić jakby słabł.

Do góry Bottom