• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e46 m52tub20

getby45

Początkujący
Punktów
0
Witam,

potrzebuję pomocy. Przewertowałem całe forum od A do Z i nie znalazłem podobnych objawów, więc postanowiłem zapytać tutaj.

Mam problem z układem chłodzenia. Otóż w moim samochodzie pojawia się bardzo duże ciśnienie. Przewody nie są twarde jak kamień, ale czuć, że ciśnienie jest zbyt wysokie. Wszystko zaczęło się, gdy pękł zbiorniczek wyrównawczy – dosłownie rozsadziło go na pół. Był z 1999 roku, więc pomyślałem, że po prostu miał swoje lata. Przy okazji wymieniłem także termostat i pompę wody, które również były w samochodzie od nowości.

Dla pewności zrobiłem test na obecność CO2 w układzie chłodzenia, który wykazał, że uszczelka pod głowicą jest w porządku. Przez jakiś czas wszystko działało bez zarzutu.

Jednak pewnego dnia, gdy wyjeżdżałem z pracy, zapaliła się kontrolka niskiego poziomu płynu chłodniczego. Zatrzymałem się i faktycznie zauważyłem, że płynu jest za mało, mimo że kilka dni wcześniej był sprawdzany i było go sporo. Więc go dolałem i Kontynuowałem jazdę przez około 30 km, ale gdy musiałem się znowu zatrzymać. Po powrocie do auta zauważyłem, że wskazówka temperatury była delikatnie poza środkowym położeniem. Włączyłem test 7 (diagnostyka na komputerze pokładowym) i zacząłem obserwować temperaturę.

Po kolejnych 30 km znów się zatrzymałem. W czasie zakupów wskazówka podniosła się do poziomu 3/4, ale na teście 7 temperatura nie przekraczała 95°C ani razu.

Co może być problemem? Chłodnica? A może jednak uszczelka pod głowicą, mimo że test CO2 wyszedł negatywny?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Pierwsze co(już pomijam poprawne odpowietrzenie nosem w górę) wymień korek.

Ba, zobacz czy masz korek na dwa bary czy na 1.4 bara.

Załóż na 1.4 od diesla i dopiero pogadamy.
No i oczywiście podnieś wrzenie płynu, przechodząc na G12 ++

getby45

Początkujący
Punktów
0
odpowietrzałem nie raz a korek mam na 2.0 bar jaki był orginalnie w 2.0
Pierwsze co(już pomijam poprawne odpowietrzenie nosem w górę) wymień korek.

Ba, zobacz czy masz korek na dwa bary czy na 1.4 bara.

Załóż na 1.4 od diesla i dopiero pogadamy.
Automatyczne połączenie postów:

No i oczywiście podnieś wrzenie płynu, przechodząc na G12 ++
a wiecej opcji co sie może z tym dziać ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
2.0 bar jaki był orginalnie w 2.0
Był oryginalnie, był oryginalnie...jak słyszę te tłumaczenia forumowych speców od BMW... to...
...a układ też masz cały oryginalny? Świeży, prosto z fabryki?

Ten samochód ma ćwierć wieku i pół bańki przebiegu. 2.0 bary to było na stole u inżyniera w Monachium, który projektował samochód na 10 lat. I każdy element układu był nowy i świecący.

Wystarczy, że coś nie domaga i robi się lipa. Korek to jest rozwiązanie skutków, a nie przyczyny. Chociaż kto wie, czy sam korek nie jest do wymiany...bo pewnie jeździsz na starym.
I jeszcze LPG do tego na 100%.

getby45

Początkujący
Punktów
0
mam full benzyne nigdy nie było w niej lpg...
speców od bmw nie uważam sie za takiego wiec pytam ale szukam w tym głebszej przyczyny i chce sie dowiedziec czy ktoś miał podobny problem
Był oryginalnie, był oryginalnie...jak słyszę te tłumaczenia forumowych speców od BMW... to...
...a układ też masz cały oryginalny? Świeży, prosto z fabryki?

Ten samochód ma ćwierć wieku i pół bańki przebiegu. 2.0 bary to było na stole u inżyniera w Monachium, który projektował samochód na 10 lat. I każdy element układu był nowy i świecący.

Wystarczy, że coś nie domaga i robi się lipa. Korek to jest rozwiązanie skutków, a nie przyczyny. Chociaż kto wie, czy sam korek nie jest do wymiany...bo pewnie jeździsz na starym.
I jeszcze LPG do tego na 100%.
i dlaczego na zegarze mam 3/4 temperatury do maksa a na komputerze pokazuje mi stałe 95 ? heniu co na to powiesz ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
mam full benzyne nigdy nie było w niej lpg...
Superowo...

speców od bmw nie uważam sie za takiego
Miałem napisać, że to nie do Ciebie...ale pomyślałem, że skumasz.
Scoro prowadzę z Tobą konwersację i poświęcam swój czas próbując w jakiś sposób pomóc, to chyba nie po to żeby Cię obrażać :)

...ale widzę, że Ty i tak z korkiem jesteś mądrzejszy...więc nie ma co dalej tematu drążyć...

dlaczego na zegarze mam 3/4 temperatury do maksa a na komputerze pokazuje mi stałe 95
Co to znaczy 3/4 do maksa? To masz 1/4. Podaj wszystko w stopniach to będzie jedna miara.
One tak mają, jak się zaświeci czerwone pole, to już jest po ptokach masz ułamki sekund żeby zareagować. A on idzie zero jedynkowo.
Stoi, stoi, nagle jeb i od razu się podnosi.
Wskaźnik na desce, to jest bardziej dekoracyjnie a nie informacyjnie.

Poza tym skąd wiesz, że ktoś sobie nie wyciągnął licznika i nie przekręcił wskazówki. 20 minut roboty.
Może był jakiś magik i wiedział, że w tym zakresie "licznik" jest bardziej czuły i sobie przesunął wskazówkę. Robi się 105 stopni to on od razu widzi że mu idzie wskazówka do góry.
A jak będzie ją miał w połowie....to będzie stała i stała i stała...nawet jak będziesz miał 115 stopni.
A może do sprzedaży był tak samochód przygotowany. Chu. wie. Wróżenie z fusów.

Zalej G12 ++ i wkręć 1.4 bara, nara.

getby45

Początkujący
Punktów
0
Superowo...

Miałem napisać, że to nie do Ciebie...ale pomyślałem, że skumasz.
Scoro prowadzę z Tobą konwersację i poświęcam swój czas próbując w jakiś sposób pomóc, to chyba nie po to żeby Cię obrażać :)

...ale widzę, że Ty i tak z korkiem jesteś mądrzejszy...więc nie ma co dalej tematu drążyć...

Co to znaczy 3/4 do maksa? To masz 1/4. Podaj wszystko w stopniach to będzie jedna miara.
One tak mają, jak się zaświeci czerwone pole, to już jest po ptokach masz ułamki sekund żeby zareagować. A on idzie zero jedynkowo.
Stoi, stoi, nagle jeb i od razu się podnosi.
Wskaźnik na desce, to jest bardziej dekoracyjnie a nie informacyjnie.

Poza tym skąd wiesz, że ktoś sobie nie wyciągnął licznika i nie przekręcił wskazówki. 20 minut roboty.
Może był jakiś magik i wiedział, że w tym zakresie "licznik" jest bardziej czuły i sobie przesunął wskazówkę. Robi się 105 stopni to on od razu widzi że mu idzie wskazówka do góry.
A jak będzie ją miał w połowie....to będzie stała i stała i stała...nawet jak będziesz miał 115 stopni.
A może do sprzedaży był tak samochód przygotowany. Chu. wie. Wróżenie z fusów.

Zalej G12 ++ i wkręć 1.4 bara, nara.
co to znaczy ze 3/4 do maksa ze wskazówka jest po za pionem i jest bliski zagotowania a na desce w tescie 7 dalej jest 95stopni
a korek napewno sprawdze i nie mówie ze jestem madrzejszy ale czuje ze to nie to bo jest to już drugi no ale fakt tez moze być Moderacja
nie da sie podac w stopniach wszysztkiego bo wskazówka od zegarów temperatury swiruje albo komp całego samochodu nie mam pojecia

Ostatnio edytowane przez moderatora:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
co to znaczy ze 3/4 do maksa ze wskazówka jest po za pionem i jest bliski zagotowania
To chyba 1/4 do maxa. do czerwonego pola. Prostej rzeczy nie umiesz kolego wytłumaczyć.

nie da sie podac w stopniach wszysztkiego bo wskazówka od zegarów temperatury swiruje albo komp całego samochodu nie mam pojecia
Nie da się. Nic się nie da.

To piszesz wskazówka wskazuje... jeżeli przyjmujemy że połowa to 90 stopni pokazuje 110 i każdy wie o co chodzi (a test siedem 95 stopni)
A nie 3/4 do maxa, chyba 1/4 do maxa.
3/4 do maxa przyjacielu to jest 75 stopni.

Ja sobie robię większą przerwę wakacyjną od forum...musi mi psychika odpocząć.

Do góry Bottom