• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

GRAND VITARA II 2007 r. 2,7 L AUTOMAT - LEKKIE STUKANIE

Dejw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam.
Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi a mam taki problem: jak wrzucę automat na D lub R, w sumie na jakikolwiek bieg i trzymam na hamulcu słychać lekkie rytmiczne pukanie, ale nic nie szarpie i nie czuć na lewarku czy kierownicy itp, tylko słychać, jak zwalniam hamulec to przestaje. Na N i P tego nie słychać. Pojechałem do gościa od automatów co to auto serwisował, wymieniał olej (ostatnio w zeszłym roku wiosną) i powiedział, ze to nie od skrzyni, cyt. "serwisuje ją od początku i to są skrzynie nie do zajechania" bo przełożenia są płynne, biegi przerzuca bez szarpnięć i zastanowienia i kazał pojechać do mechanika od silników. Pojechałem do mechanika, posłuchał, obadał i stwierdził, ze to nie silnik, ale jak motor jest pod obciążeniem, to coś faktycznie puka, ale lekko. Rozłożył ręce i na tym się skończyło. Ma ktoś pomysły co to może być? Auto ma przejechane 150 tyś. km, poprzedni właściciele z każdą pierdołą jeździli do serwisu, mają założoną nawet książkę serwisową z wpisami i pieczątkami, przebiegami, mieli je od nowości i pieścili jak dziecko. Jedyny teren jaki widziało to pobocze i nigdy nie ciągało przyczepki. Pytałem, czy zawracali na to uwagę, ale oni nic nie słyszeli. Wcalę się nie dziwię, bo nawet jak jest wentylator jest włączony to nie słychać, trzeba wszystko wyłączyć i wtedy się wsłuchać. Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam, Dejw.

Dejw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam. Dodatkowe informacje: bylem jeszcze raz u mistrza od automatów i powiedział, że to nie sprzęgło hydrokinetyczne. Rano jak odpalam auto to nie stuka, dopiero później jak się rozgrzeje.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Sprawdź czy przypadkiem nie masz pęknięcia na flywheelu, do którego jest przykręcane sprzęgło hydrokinetyczne.

Załączniki

• images.jpg
    images.jpg
    11,2 KB · Wyświetleń: 6

Dejw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam. No własnie. Jak byłem u mechanika od automatów to brali to pod uwagę, ale te stuki wg nich są zbyt delikatne na uszkodzone koło, słychać to tylko przy wyłączonych nawiewach i radiu, i trzeba się wsłuchać, zwłaszcza że skrzynia płynnie chodzi na każdym przełożeniu i w każdej pozycji. W sumie chciałbym aby mi ktoś to rozebrał i zerknął żeby mieć pewność, mogę ich cisnąć. Duży to może być koszt żeby to stwierdzić?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Niestety skrzynka na "kielichu" nie ma "okienka" przez, które można by dokonać podglądu. Trzeba ją wymontować.

Pęknięcia najczęściej zdarzają się na obwodzie w miejscu mocowania do wału korbowego.

Załączniki

• 01.jpg
    01.jpg
    64,1 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:

Dejw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Domyślam sie ze trzeba skrzynie wyjąć, zrobi to kazdy mechanik,czy musi to byc "specjalistyczny" warsztat? Ile moze kosztowac taka usluga? Niechcialbym aby wyskoczyli z jakas kosmiczną kwotą.

Dejw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Sytuacja idealna bo ja jestem z okolic Lęborka :) Moze podjechalbym do Pana na ogledziny usterki po dlugim weekendzie? A w razie czego koszt naprawy i czas?

Ok,zle przeczytalem, Pan nie wie jak w trojmiescie a ja zrozumialem ze w trojmiescie :) Ale dzieki, podjade do innego warsztatu, bo tam gdzie bylem mają mnie juz dosyc :)
Dzieki za info co do ceny, tragedii nie ma, przynajmniej bede spokojniejszy :) A wlasnie, a koszt wymiany w razie co ?

Dejw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Ooo, to fajnie :) Ciekawe ile koło kosztuje. Ale spoko. Wiem czego szukać i jak gadać :) Odezwę się, w poniedziałek podzwonie po waesztatach w 3mieście. Mam nadzieje ze zrobią do 16 maja, bo 18 mam dłuższy wyjazd. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom