• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

grzechotka pneumatyczna

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
witam was znowu. jakiej firmy kupić grzechotkę pneumatyczną ? zastanawiam się pomiędzy tymi:

YATO :http://allegro.pl/yato-grzechotka-pneumatyczna-1-2-68-nm-yt-0980-i2688948356.html
mam wszystkie narzędzia tej firmy i są ok ale chcę coś kupić lepszego a nigdzie nie widziałem jak ona działa i czy jest dość silna ...

ASTA http://allegro.pl/grzechotka-pneumatyczna-klucz-1-2-108-nm-asta-i2728336951.html
zaletą jest moment i zużycie powietrza teoretycznie małe i bo mam małą sprężarkę

BOXO http://allegro.pl/grzechotka-klucz-pneumatyczny-prosty-boxo-i2716015666.html

oraz

COVAL http://allegro.pl/coval-grzechotka-pneumatyczna-cp-gp01-80nm-gw-doz-i2716561772.html
zaletą jej jest chyba dożywotnia gwarancja i moment już 80nm czyli wystarczy ale zużycie powietrza 120l

No i teraz nie wiem co brać. sprzęt ma być do warsztatu a nie do garażu. chociaż do garażu brał bym astę bo 60zł tylko więcej od YATO ... no i sam już nie wiem :/

chyba że kupić taką http://allegro.pl/grzechotka-pneumatyczna-klucz-1-2-95nm-i2736369104.html
:D :D :D tego nie skomentuję :p

kalarepa

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Zgierz
Ja też polecam YATO nie jest ona silna ale po popuszczeniu śruby idzie perfekt.A jeśli chodzi o COVALa to somsiad tego używa i podobno jest silniejsza od tej YATO ale po odkręceniu 6 śrób załącza się kompresor(ok 240l).

kalarepa

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Zgierz
Jak kupujesz YATO to kup w sklepie i weż paragon to gwarancje dostaniesz.

kubar5

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
chorzów
Ja polecam aste pistolety w firmie tylko takie uzywamy daja rade jak nic

dr_aus

Początkujący
Punktów
2
Witam.
pan powyżej to wszedł chyba tylko, żeby reklamę zrobić.

ASTA to straszna kaszana. Chodzi o to, że grzechotka zawiesza się. Na początku zdażało się to po kilku godzinach pracy, a potem co pół godziny. I tutaj problem, żeby ją odwiesić to trzeba najpierw znależć drewniany młoteczek a potem przez kilka minut pukać aż przeskoczy dalej. Chyba nie muszę tłumaczyć, że taka usterka powoduje, że narzędzie szybko trafia na półke.
Serwis dystrybutora musi wiedzieć dokładnie co w trawie piszczy bo od samego początku, pomimo dokładnego opisu i prośby o nieodsyłanie bez znalezienia przyczyny, udają, że nie rozumieją problemu.
W sumie rozumiem, bo do chin daleko, a na rynku konkurencja mocna.
Krótko mówiąc pieniądze wyrzucone w błoto.

A co ciekawe najtańsze chińczyki Rotake (podróbka Chicago pneumatic), które kupiliśmy za jakieś 150zł czyli coś koło połowy ceny, działają bez zarzutu i co ciekawe nie widac różnicy w mocy (a miały być słabsze)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Apropos chicago pneumatic kumpel taką kupił używkę na Tablica pl i super działa do dziś zapłacił 200 zł warto poszukać.

dr_aus

Początkujący
Punktów
2
po 3 miesięcy przebywania w serwisach dystrybutora i sklepu, po dwukrotnym pisemnym oświadczeniu przez serwis, że działa prawidłowo, 15minut zajęło mi zawieszenie:

Prosze bardzo i przestrzegam:

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Tym sie nie przejmuj...prawie każda tak ma od czasu do czasu,walenie nie potrzebne,wystarczy,że palcem popchniesz to ruchome wrzeciono :)

dr_aus

Początkujący
Punktów
2
Myślisz, że gdyby to było takie proste, to ktokolwiek by reklamował grzechotke?
Tam jest coś innego, przestawienie palcem jest niemożliwe albo nic nie daje. Teraz juz nie pamiętam która z opcji bo raz że nie ja to obsługuje a dwa, że było jakiś czas temu.
Chyba ta druga opcja, widocznie zablokowanie główki doprowadzało do zablokowania mechanizmu w rączce, bo pamiętam, że takie uderzenie jak na filmie trzebabyło wykonywać kilkakrotnie, żeby zaskoczyła.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
nie wiem o czym piszecie, nam się nic nie blokuje

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
a ja z tego nie korzystam :) wolę srednia grzechotkę dlaczego bo łatwo ta pneum uszkodzic gdzie pistoltem to pistoltem sie dojdzie reszta recznie :0

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
a ja z tego nie korzystam :) wolę srednia grzechotkę dlaczego bo łatwo ta pneum uszkodzic gdzie pistoltem to pistoltem sie dojdzie reszta recznie :0
nie wiem jakie masz doswiadczenia z takimi grzechotkami ale ja szczerze polecam, nie zepsujesz gwintu bo jak napotka większy opór to blokuje się a jeśli śruba idzie z lekkim oporem to ładnie kręci, dziś zaoszczędziłem sobie czasu, odkręcałem kolektor wydechowy, popuściłem śruby ręcznie a odkręcałem potem tą pneumatyczną, ma lekki udar.

dr_aus

Początkujący
Punktów
2
Wiadomo że to nie jest grzechotka pierwszego wyboru ale jest wiele miejsc, gdzie ręka, czy sama pozycja boli lub gdzie czas jest problemem.
To urządzenie potrafi zaoszczędzić sporo czasu, o ile nie trzeba co chwile wychodzić i szukać drewnianego pukadełka.
Oczywiście można pukać o stal, ale jak urządzenie jest w miare nowe na gwarancji to chyba troche szkoda od razu stracić gwarancje?
Ta druga grzechotka którą podałem smiga bez zarzutu.

Ukręcenie gwintu taką grzechotką przy odrobinie doświadczenia jest prawie tak samo łatwe jak ręcznie, bo na ręce masz tą samą siłę reakcji.
Poza tym można uzyć jej na samym końcu tak samo jak ręcznej.

Dla mnie cała ta firma jest do omijania. Bo kit że jedno urządzenie jest lipne, ale trzeba mieć świadomość, że z chińczykami dość często zdaża się że coś jest nie tak, a tutaj widac że firma jest eweidentnie nastawiona na szybki zysk. Za kilka lat jak już marka będzie miała słabą renomę, to sobie zażyczą inne etykiety, pootwierają nowe skepy w necie a interes będzie się kręcił...

Ostatnia edycja:

dr_aus

Początkujący
Punktów
2
Jakbym szuakał mocnej (i ciężkiej), to bym wybrał tą co pokazałeś.
Zaledwie 100zł różnicy, to lepiej oryginał kupić, a nie że potem zostaniesz bez grzechotki (ASTA), bo serwis Techmana ma w dupie.

Ja uzywam tej taniej rotake cały czas, a zawieszająca ASTA leży na półce.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Z grzechotkami pneumatycznymi wychodzi na to, że te najtańsze są niezawodne ;) zaplacilem za swoją chyba 80zl za powystawową i kręci idealnie :)

Do góry Bottom