• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Haldex gen 5

Mariusz7908

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Rybnik
Mają korki ale i tak zawsze się pompkę czyści wieć najszybciej ja odkręcić.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Mają korki ale i tak zawsze się pompkę czyści wieć najszybciej ja odkręcić.
To racja tylko przez pompę nie wyleci całość i chyba lepiej jak spuszczasz olej przez najniższy punkt. Ja mam klienta co ma VW T5 z tymi napędemi i jak olej dawno nie był wymieniany to leje olej z febi i po 1000-2000 km spuszczam i zalewam oryginałem.
Właśnie ten klient też olewał te napędy dopóki nie zaczęło być z nimi problemów.
1 - przypadek to rozwalił się cały ten napęd i trzeba było podstawić auto klientowi i odebrać na lawecie popsute
2 - przypadek to jak klienci dzwonili zimową porą że nie potrafią wjechać do wynajętych obiektów (napadało dość sporo śniegu) bo nie działa napęd 4x4 a specjalnie takie busy wypożyczali. Ciekawe co tej zimy będzie (narazie nie dzwoni mam nadzieję że wszystko jest ok) Teraz na jesień daje do sprawdzenia wszystkie swoje busy z napędem 4x4 i pilnuje wymiany olejów w tych sprzęgłach i w dyferencjale.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Gdzie ten korek się znajduje ?

Załączniki

• IMG_7478.jpeg
    IMG_7478.jpeg
    162,8 KB · Wyświetleń: 23

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Spustowy to ta śruba pod numerem 14 na klucz imbusowy
Napewno też w necie jest filmik o wymianie oleju w Haldex’ie chodzby 4 generacji bo względem 5 generacji wiele się nie różni

Ostatnia edycja:

Mariusz7908

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Rybnik
Koledzy ktoś się orientuje na jakim kleju sa klejone te miski ? Bo chyba nie na dirko tam jest cisnienie to musi być jakaś specjalna masa .

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Ale ciśnienie jest na tym talerzyku co dociska te płytki na samych płytkach nie ma ciśnienia.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Panowie a z innej beczki. Mam taką skode z tym haldexem. Haldex mam zamiar wyslac do naprawy... jak wyjmę wał napędowy, zamiast półosi w piasty pójdą śruby z nakrętkami to czy klient może wrócić do domu autem?

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Panowie a z innej beczki. Mam taką skode z tym haldexem. Haldex mam zamiar wyslac do naprawy... jak wyjmę wał napędowy, zamiast półosi w piasty pójdą śruby z nakrętkami to czy klient może wrócić do domu autem?
Może jechać tylko będzie miał błędy ale i tak ich na desce nie pokarze zobaczysz je tylko jak podłączysz interfejs.
Automatyczne połączenie postów:

Śruby lub lepiej stare przeguby, i jechać może i nie tylko do domu, można jeździć normalnie tylko że teraz zima :(
Jak nie jedziesz w jakiś mega teren lub pod górkę to uwierz mi że na prostej drodze tego nie odczujesz, mój klient zauważył że haldex nie działa jak mu klienci zgłaszali że w górach auto nie daje rady.

Do góry Bottom