• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hamulce w211

PetrolFan

Nowy
Punktów
0
Witam. W tamtym roku postanowiłem sam wymienić klocki hamulcowe w moim w211 z 2004r. Nie dezaktywowalem pompy i wywaliło mi tłoczek i płyn. Od tamtej pory świeci się czerwony a SB wykazał uszkodzenie BOU . Wymieniłem już trzy razy ta pompkę i odpowietrzylem tak jak trzeba ale błąd nie znika . SBC nie wywala błędów. Przy odpowietrzaniu zauważyłem że lewa strona przód przy odkręconym odpowietrzniku pedał hamulca jest twardy i nie wchodzi w podłogę a lewa strona już normalnie wpada w podłogę przy otwartym odpowietrzniku. Nie mam pojęcia co dalej. Nowy zacisk lewy i nic . 1000029552.jpg 1000029551.jpg

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Witam. W tamtym roku postanowiłem sam wymienić klocki hamulcowe w moim w211 z 2004r. Nie dezaktywowalem pompy i wywaliło mi tłoczek i płyn. Od tamtej pory świeci się czerwony a SB wykazał uszkodzenie BOU . Wymieniłem już trzy razy ta pompkę i odpowietrzylem tak jak trzeba ale błąd nie znika . SBC nie wywala błędów. Przy odpowietrzaniu zauważyłem że lewa strona przód przy odkręconym odpowietrzniku pedał hamulca jest twardy i nie wchodzi w podłogę a lewa strona już normalnie wpada w podłogę przy otwartym odpowietrzniku. Nie mam pojęcia co dalej. Nowy zacisk lewy i nic . Wyświetl załącznik 58166 Wyświetl załącznik 58167
Ciesz się że Ci paluchów zacisk nie połamał
tych układów nie odpowietrza się pompuj trzymaj. Nie ma szans żeby ten układ działał prawidłowo po takim zdarzeniu i odpowietrzaniu "metodą maluchowską"
potrzeba wiedzy i urządzenia np takiego
1772097596814.png
do poprawnej naprawy układu hamulcowego w takim samochodzie.
Jak nie masz wiedzy i narzędzi to oddaj to komuś zanim zrobisz komuś krzywdę

PetrolFan

Nowy
Punktów
0
Ciesz się że Ci paluchów zacisk nie połamał
tych układów nie odpowietrza się pompuj trzymaj. Nie ma szans żeby ten układ działał prawidłowo po takim zdarzeniu i odpowietrzaniu "metodą maluchowską"
potrzeba wiedzy i urządzenia np takiego
Wyświetl załącznik 58168
do poprawnej naprawy układu hamulcowego w takim samochodzie.
Jak nie masz wiedzy i narzędzi to oddaj to komuś zanim zrobisz komuś krzywdę
Odpowietrzylem układ kilkukrotnie pełną procedurą pod ciśnieniem a nie metoda maluchowską. Niby do kogo mam oddać ? Mieszkam w DE i niestety większość znawców w okolicy niechce się tego podjać. Niemam warsztatu swojego a lubię grzebać hobbystycznie i ciekawi mnie co to może być bo auto jeździ skręca hamuje. Jeżdżę nim do pracy . Cały układ jest szczelny .

toldek1

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl

Procedury odpowietrzania​

• Producent zaleca użycie przyrządu ciśnieniowego do odpowietrzania hamulców. Ciśnienie: maks. 2 bara.
  • Odpowietrzać hamulce w kolejności: z tyłu po prawej stronie, z tyłu po lewej stronie, z przodu po lewej stronie, z przodu po prawej stronie.
  • Uwaga: Jeżeli na zacisku hamulcowym występują dwie śruby odpowietrzające, należy odpowietrzać przy użyciu obydwu śrub.
  • Uwaga: Jeżeli powietrze dostało się do wewnętrznych obiegów płynu jednostki hydraulicznej, konieczne może być użycie specjalnych narzędzi, które będą mogły aktywować zawory elektromagnetyczne, aby odpowietrzyć system.

PetrolFan

Nowy
Punktów
0

Procedury odpowietrzania​

• Producent zaleca użycie przyrządu ciśnieniowego do odpowietrzania hamulców. Ciśnienie: maks. 2 bara.
  • Odpowietrzać hamulce w kolejności: z tyłu po prawej stronie, z tyłu po lewej stronie, z przodu po lewej stronie, z przodu po prawej stronie.
  • Uwaga: Jeżeli na zacisku hamulcowym występują dwie śruby odpowietrzające, należy odpowietrzać przy użyciu obydwu śrub.
  • Uwaga: Jeżeli powietrze dostało się do wewnętrznych obiegów płynu jednostki hydraulicznej, konieczne może być użycie specjalnych narzędzi, które będą mogły aktywować zawory elektromagnetyczne, aby odpowietrzyć system.
Dokładnie tak to zrobiłem jak jest to opisane.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Odpowietrzylem układ kilkukrotnie pełną procedurą pod ciśnieniem a nie metoda maluchowską. Niby do kogo mam oddać ? Mieszkam w DE i niestety większość znawców w okolicy niechce się tego podjać. Niemam warsztatu swojego a lubię grzebać hobbystycznie i ciekawi mnie co to może być bo auto jeździ skręca hamuje. Jeżdżę nim do pracy . Cały układ jest szczelny .

Przy odpowietrzaniu zauważyłem że lewa strona przód przy odkręconym odpowietrzniku pedał hamulca jest twardy i nie wchodzi w podłogę a lewa strona już normalnie wpada w podłogę przy otwartym odpowietrzniku.

Jeśli pedał hamulca nie schodzi na odkręconym odpowietrzniku to by oznaczało, że zacisk tego koła nie hamuje.
Sprawdzałeś na stanowisku testowym siły hamowania poszczególnych kół?

PetrolFan

Nowy
Punktów
0
Jeśli pedał hamulca nie schodzi na odkręconym odpowietrzniku to by oznaczało, że zacisk tego koła nie hamuje.
Sprawdzałeś na stanowisku testowym siły hamowania poszczególnych kół?
Zacisk wymieniony na nowy w tamtym tygodniu .

Do góry Bottom