• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HDI / JTD nie odpala problem z podaniem paliwa

• Thread starter Henryk Piaseczno
  • Rozpoczęty
H

Henryk Piaseczno

Kumpel przyprowadzil mi auto, nie odpala,
nagle przestal palic, auto stalo jakiś czas nieużywane.
Zrobione ( nowe ) : zamontowana pompa niskiego ciśnienia ( i lutowane przewody napięcia do niej ) , wlane swieże paliwo, filtr paliwa, regulator ciśn.paliwa na pompie wys. ciśn., regulator ciśn.paliwa na listwie wys. ciśn., Rozrzad, sterownik pompy. Włożony inny sprawdzony Ecu z wgranym opgrogramowaniem z wylączoną ścieżką immobilizera. Sprawdzony wyłącznik ppoż.
Na plaku zagaduje

H

Henryk Piaseczno

Jakie cisnienie przy kreceniu?

Poluzuj nakretki przy wtryskach i popatrz czy cos leci. Trzeba oglupic sterownik ze ma cisnienie ma listwie.

paliwo jest jak poluzuję nakretkę na wtrysku.
Sprawdzone też na przewodach paliwa ze zbiornika paliwa do filtra paliwa i ładnie wypluwa.
Czyli co ? możliwe wtryski są zblokowane i dają cynk pompie wys. ciśn. by nie wlączała się ?

robiłem skanerem test na regulator ciśnienia paliwa i wygląda że jest Ok., zresztą jest nowy

Może chlopaki jak wgrywali oprogramowanie na nowe Ecu coś sfajdali ? i stąd Ecu nie daje sygnału by włączyć pompę wys. ciśn. ?
Na nowym Ecu wyskakuje mi bląd P1404 obwód grzaniaTL4226, na poprzednim Ecu nie było tego błędu, wszystkie świece wlożone nowe i ladnie grzały

Ostatnio edytowane przez moderatora:
H

Henryk Piaseczno

Wtryski nie daja cynkow. Za glupie. A jskie ciśnienie przy kręceniu?
nie widać ciśnienia na pompie linia prosta nic, komunikat ze pompa paliwa jest wyłączona

po Świętach kumpla zawołam ma lepszy skaner, może coś zobaczy więcej

Ta pompa wysokiego ciśn. nim przestal palić na amen to ładnie dawała ciśnienia, coś chyba ponad 300 barów. W fitrze paliwa żadnych metalowych opiłków, jest czyściutko

H

Henryk Piaseczno

kumpel mechanik mówil,że jak coś się dzieje z wtryskami że nie tak, to od razu blokują pompę by nie dawała ciśnienia.
Na 1-ym wtrysku na kablach jest trochę przetarte, ale dalem izolacją nim wlutuję nowe kable z końcówką, nie widać by było tam zwarcie

A sygnaly oscyloskopowe wtryski jakie mają? Czy wogóle mają?

nie wiem, wtryski to nie jest moja mocna strona, mało sie znam na układach paliwa diesla. Wolę ogólną mechanikę.

H

Henryk Piaseczno

kumpel mechanik mówi by wpierw sprawdzić pompę wys. ciśnienia, nim ruszę wtryski

spec od pomp mówi że widział już jak dodatek czyszczący do paliwa powodowal zniszczenia w pompie wys. ciśń.

H

Henryk Piaseczno

inny mechanik radzi by zdjąć powroty z wtrysków czy coś leci jak kręcę silnikiem by sprawdzić czy wtryski nie leją ?

inny mechanik radzi by odkręcić jeden z przewodów wys. ciśń. z listwy wysok. ciśń. do wtrysku i zakręcić silnikiem czy daje paliwo pod ciśnieniem ?

Co mechanik to inna rada.

Jutro Ecu jedzie na ponowne sprawdzenie

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
inny mechanik radzi by zdjąć powroty z wtrysków czy coś leci jak kręcę silnikiem by sprawdzić czy wtryski nie leją ?

inny mechanik radzi by odkręcić jeden z przewodów wys. ciśń. z listwy wysok. ciśń. do wtrysku i zakręcić silnikiem czy daje paliwo pod ciśnieniem ?

Co mechanik to inna rada.

Jutro Ecu jedzie na ponowne sprawdzenie
Chłopie ,widzi to ciśnienie paliwa czy nie czujnik ciśnienia jest na listwie .

H

Henryk Piaseczno

Chłopie ,widzi to ciśnienie paliwa czy nie czujnik ciśnienia jest na listwie .
czujniki ciśnienia są akurat 2, jeden na pompie wys. ciśń., a drugi na listwie wys. ciśń. Obydwa czujniki nowe. Nie widzi żadnego ciśnienia paliwa, komunikat że pompa paliwa jest wyłączona.

Wszystkie pytania sa prawidlowe

pytania są lekko tendencyjne :)

100 pytań, a odpowiedzi brak. Tak to tego diesla nie odpalimy.

jaką mam wam dać odpowiedż ? bo ciągle mnie pytacie o ciśnienie paliwa, a ja mówię ze ciśnienie jest zero bo pompa wylączona

H

Henryk Piaseczno

Nie widzi ciśnienia, czy nie robi ciśnienia. Tak ciężko to sprawdzić?
sprawdzone skanerem i komunikat że pompa wylączona, to co i jak mam sprawdzić ? podłączyć skaner do wentyla w kole ? :)

No to chyba ogłoszę już konkurs. Kto rozwiąże tą łamigłówkę i bryka odpali będzie nagroda, 500 zl w gotówce/ lub narzędziach, wódce albo kiełbasie. Taniej mnie to wyjdzie, niż jak sam spędzę następne godziny lub zaprowadzę do mechanika

pen1

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Południe
Poszedłbym w kierunku immo, wiem że ponoć zrobione na offa ale miałem kilka przypadków, że pętla nie była wypięta i poczytał klucz włożony w stacyjkę.

Do góry Bottom