• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda Accord VII ABS włącza się samoczynnie

Tomas17

Nowy
Punktów
0
Witam,
Mam problem z systemem ABS/VSA w Hondzie Accord VII. Samodiagnostyka wykazała błąd czujnika ABS prawego przedniego koła. Wymieniłem go i błąd zniknąl, kontrolka ABS przestała się świecić. Pojawił się za to błąd sugerujący, że czujnik przyspieszenia kątowego nie działa. Dodatkowo podczas jazdy czuć jak pompa sama się załącza na podczas delikatnego hamowania na pedale hamulca jak i normalnej jazdy (słychać wibracje). Obstawiałem że któryś czujnik nie działa poprawnie, po jeździe próbnej z interfejsem wszystkie czujniki wskazywały poprawną prędkość, podczas hamowania i przyspieszania różnice maksymalnie +/-3kmh. Wyciągnąłem bezpiecznik od sterownika pompy ABS i wciąż wyczuwalne są wibracje czasami ale dużo lżejsze. To faktycznie będzie pompa ABS do wymiany? Jaka musi być różnica prędkości między kołami żeby ABS się aktywował?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Ile masz wiosen młodzieńcze ?
Jak to mówili mi kiedyś w młodości masz głowę i hu... :) to kombinuj :)
Podpowiedź: element abs'u ale nie czujnik, i nie pompa ani sterownik ABS

Tomas17

Nowy
Punktów
0
Ile masz wiosen młodzieńcze ?
Jak to mówili mi kiedyś w młodości masz głowę i hu... :) to kombinuj :)
Podpowiedź: element abs'u ale nie czujnik, i nie pompa ani sterownik ABS
18 lat.
Myślałem, że to może być jeszcze pierścień na przegubie, ale jeśli byłby uszkodzony to widziałbym przekłamania w odczytywanych prędkościach z czujników. Jedyny co mi przychodzi do głowy to nieodpowietrzony układ hamulcowy, ale pedał hamulca poza występującymi wibracjami pracuje normalnie, mocne hamowanie uruchamia też ABS. Dlatego skończyły mi się pomysły już i szukam porady kogoś bardziej dowiedzczonego

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Grzesiek ma rację zawsze zaczyna się od wyczyszczenia klem i podładowania akumulatora...ABCadło!

Do góry Bottom