• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda Civic VIII 2.2i-cdti cykanie silnika , spaliny pod maską

BiMa

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie wszystkich użytkowników Forum ! jeżeli piszę w złym miejscu proszę o przeniesienie.

Otóż , jakiś czas temu kupiłem używanego civic 2.2i-cdti , jak kupowałem było słuchać że coś puka ale zostałem zapewniony przez sprzedającego że są to opony .
opony wymieniłem i przestało stukać ale. zauważyłem ze stuka na zakrętach , wiec wymieniłem prawe łożysko. okej stukanie ustało było okej , ładnie i cicho.

jakiś czas potem zacząłem słyszeć lekkie cykanie w silniku , w miarę przyśpieszania cykanie było szybsze, obroty w górę cykanie przyśpieszało jak hamowałem cykanie spowalniało
zauważyłem że jak jadę i dodaje gazu cyka jak wcisnę sprzęgło cykanie ustaje , cykanie jest słyszalne tylko na biegu podczas jazdy na wolnych cykanie nie występuje.

jadąc do wielkiej brytami w Niemczech miałem okazje sprawdzić auto i teraz przy prędkości 180km/h wyskoczyła mi kontrolka silnika. troszkę się przestraszyłem i zwolniłem do 140km/h i kontynuowałem całą podróż właśnie z taką prędkością, nie wiem ile to kilometrów ale spoko cały czas było słyszalne cykanie i do tego kontrolka. Po dojechaniu na miejsce zgasiłem auto i nie odpalałem do ok dwa dni , po zapaleniu silnika i przejechani około 300m kontrolka zapaliła się znowu, cykanie nabrało na głośności, i ciągle ta sama bajka przyśpieszam cykanie przyśpiesza zwalniam cykanie zwalnia. i tak około tydzień temu wsiadłem do samochodu żeby pojechać po kobietę do pracy , jako że wieczór był chłodny zaparowały mi szyby więc włączyłem nawiew i wyłączyłem cyrkulacje wewnątrz auta , po włączeniu zaczęło strasznie śmierdzieć spalinami ! aż rozbolała mnie głowa , wyłączyłem nawiew otworzyłem szyby żeby dojechać bo śmierdziało strasznie !!. nazajutrz postanowiłem sprawdzić za dnia co się dzieje... wziąłem latarkę odpaliłem silnik i zobaczyłem że gdzieś z dolnej części silnika wydobywają sie spaliny ! do chwili aż wiatraki od chłodnicy nie zaczęły pracować było to widoczne bardzo dobrze , lecz ni było widać miejsc z któego ów spaliny mogły by się wydostawać... jednakże widoczny był biały dym z pod silnika. i teraz moje pytanie. CZY KTOŚ Z WAS TAK MIAŁ !!??!!??

co może być przyczyną ów stukania i wydobywających się spalin ? czy może nie jest to ze sobą powiązane ?? do tego ta kontrolka silnika ? dodam że mam wycięty filtr cząstek stałych czy może to być przyczyną zapalającej się kontrolki ? (check engine) mojej żony brat tak ma...

Mój ojciec mówi że to musi być pęknięty kolektor wydechowy. jeżeli chodzi o same spaliny to zgadzam się że może to być przyczyna ale co jeżeli chodzi o samo cykanie ?? czy nie powinno ono być słyszalne na wolnych jeżeli to kolektor ? boje się że mogą to być panewki... i że zostałem oszukany podczas kupowania samochodu zarówno przez sprzedającego jak i przez salon/serwis hondy w nowym sączu gdzie samochód był sprawdzany i miał być 100% sprawny i gotowy na wielkie podróże .... o czym zapewniał mnie pan który go sprawdzał i za co zapłaciłem 300zł... był podłączony pod komputer który nie wykazał błędów i wszystko było sprawdzane na szarpakach i tak dalej ... ogólnie pan powiedział że amortyzatory są okej pokazywał na komputerze że są na "zielono" a teraz okazało się że jeden jest do wymiany... sprawdzał "wszystko" i "wszystko" jest okej ... i na tej podstawie dokonałem zakupu ... wydałem oszczędności bo chciałem mieć dobre i sprawne auto bez znacznego wkładu finansowego.. i nie wiem nie wiem co o tym myśleć jestem za granicą i już nic nie wiem samochód którym miałem jeździć stoi....

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
smród spalin to może być nieszczelność w ukł.wydechowym lub uszczelnienie wtrysku padło co może się wiązać też z ;cykaniem;w najgorszym wypadku ;cykanie;to odzywająca się dwumasa czyli sprzęgło ale radziłbym podpiąć go pod kompa.pozdrawiam

BiMa

Początkujący
Punktów
0
był podpinany podczas zakupu i w kompie wszystko było ok....

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jakbyś nagrał to cykanie i udostępnił filmik, to pewnie łatwiej by było coś sugerować...
Tak to wróżenie ze szklanej kuli...

BiMa

Początkujący
Punktów
0
okej przekopałem dzisiaj troszkę internet i ten dźwięk cykania to jest pomiędzy tymi dwoma ale w tym stylu
czyli cyka coś jak w tym bmw ale ciszej ale nie na postoju tylko podczas jazdy tak jak w tym Oplu
może teraz wam rozjaśnię jaki to dźwięk jest !! pewnie teraz polecą same złe wiadomości
.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
sorki ale najlepiej by było gdybyś sam nakręcił filmik swojego auta,w pierwszym filmiku słychać jakby pasek pk się kończył drugi nie odtwarz

BiMa

Początkujący
Punktów
0
wystarczy kliknąć w prawym dolnym rogi znaczek youtube :) i idzie a teraz nie mam jak nagrać bo jest u mechanika..

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
to jak jest u mechanika to po cholere pytasz sie co to za dzwiek??? nie ufasz mechanikowi ??

BiMa

Początkujący
Punktów
0
jeżeli nie masz nic wnoszącego do napisania to po co piszesz ? może chce się przygotować na ewentualne koszty ? poza tym , tak nie ufam mechanikom :)

BiMa

Początkujący
Punktów
0
czy ty jesteś zdrowy na umyśle ? że tak prosto z mostu zapytam ? być może cię to zaskoczy ale :żeby działało poprawnie.

dobra temat do zamknięcia niema sensu się rozwodzić bo i tak widze że pomocy żadnej ani podpowiedzi nie otrzymam , forum jak i temat uważam za bezużyteczne Pozdrawiam i dziękuje

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
to jest forum dla mechaników czy po to zeby ominac mechanika i samemu naprawic "bo nie ufam mechanikowi".powinny byc jakies ogrraniczenia dla takich panów

BiMa

Początkujący
Punktów
0
TAAK ŁYSY ... NIE JESTEM ŁYSY :D A PIENIĄDZE CIĘŻKO ZAROBIONE ZA GRANICĄ WIEC PROSZĘ PRZESTAŃ... A RODZICE HEH...

Do góry Bottom