TomekBia
Nowy
- Punktów
- 0
Ostatnio walczę z Honda CR-V IV 1.6 i-DTEC , samochód sprowadzony z Francji z lekkim uszkodzeniem z przebiegiem 200 tys, pierwsze co rzuciło mi się w oczy to to że po odpaleniu zimnego silnika kontrolka oleju świeci się około 6 sekund , po ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie w czasie odpalania silnika czyli natychmiast . Podłączyłem manometr do pomiaru ciśnienia zamiast czujnika oleju i jest to samo ciśnienie na zimnym pojawia się po około 6 sekundach i jest prawidłowe. Zauważyłem również wyciek z chłodniczki oleju , wymieniłem uszczelniacze były już twarde teraz jest sucho wydaje mi się że kontrolka gaśnie szybciej około 4sekundy . Nadmienię że miałem kiedyś taki przypadek przy Citroenie Jumpy po zamontowaniu filtra oleju z Harta od tego czasu zakładam Purfluxa chociaż przy Hondzie zamontowałem oryginalny i nic to nie dało . Olej był zalany 5W30 Castrola tak jest w książkach serwisowych samochodu chociaż w instrukcjach w naszym klimacie jest zalecany 0W30 .Wczoraj zdemontowałem miskę oleju smok jest czysty jedyne co mi się nie podoba to sparciała uszczelka połączenia smoka z pompą oleju . Z filtra oleju raczej nie schodzi bo jest na dole i po odkręceniu jest pełny, zauwarzyłem jesdzcze że luźny jest łancucszek pompy ale to tłumaczę tym że po odpaleniu ciśnienie oleju go napina .Miał może ktoś z forumowiczów doczynienia z tym silnikiem wiem że był montowany równierz w Civikach