• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda HRV 1.6 99 - brak komunikacji ze sterownikiem, obroty

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Witam. Problem z HRV jest taki ,że ma odcięcie obrotów przy 3500 takie jak powiedzmy przy końcu obrotomierza. Świeci się check . Poza tym auto pięknie pali i pracuje. Z diagnozą komputerową hondy w tych rocznikach mam raczej małe doświadczenie. Odrazu powiem ,że auto gdzieś właścicielowi na wyjeździe nie odpaliło i tam usuneli mu immo . Widać ,ze w sterowniku wyciągany był eeprom. Auto do diagnozy ma dwie niebieskie wtyczki 2 i 3 pinowe. 2 pinowa służy do kodów błyskowych , po mostkowaniu odzywa się poprawnie tylko diagnoza abs i na tym koniec. Staram się połączyć kompem przez złącze 3 pinowe i do tej pory bezskutecznie. Wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe znalezione w necie opcje przepięcia obd2 na złącze 3 pinowe hondy. Próbowałem się połączyć przez cdif2 i delphi ds150 , łączyłem się przez inne modele hondy z reguły od 2002 roku bo hrv nie ma na liście.Połączenie z SRS i ABS jest bezproblemowe. Na piechotę sprawdziłem oscyloskopem aparat zapłonowy z jego czujnikami położenia i są wporzadku.
Podpowiedzcie czy brak komunikacji i odcięcie obrotów to efekt usunięcia immo ? W niektórych furach jak immo nie puści to nie ma komunikacji z sterownikiem silnika.

Ostatnia edycja:

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
jak ktoś źle to zrobił to mogą dziać się cuda wianki. Jak masz możliwość zgraj eep, spakuj, zabezpiecz hasłem i wstaw. Oglądniemy.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Tak właśnie myślałem. Właściciel mówi ,że napewno nie było odcięcia i checkengine przed usunięciem immo. Zgram i wstawiam w najbliższym czasie. Dzięki

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
No to jeżeli przed nie bylo tego problemu a teraz występuje to skopał ktoś usuniecie immo. Zgraj i wrzuć tutaj

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Zgrywałem x prog m , oznaczenie eprom 93LC46B . Zgodnie z prośbą MTM spakowane i zabezpieczone hasłem. Chętnie podzielę się hasłem z zainteresowanymi .

Załączniki

• honda hrv 1,6.rar
    121 bytes · Wyświetleń: 4

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Immobox jest odpięty? Bo ten plik nie jest dobrze zrobiony...

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Patrząc pod deskę to nic nie jest odpięte , pętla z jakimś boxem też zapięta. Googlując trafiłem na forum immobypas i tam jest ciekawe zdjęcie , które zamieszczam. W moim sterowniku ewidentnie wylutowana jest ta prostopadła płytka. Co proponujesz i za ile?

Załączniki

• IMAG0348.jpg
    IMAG0348.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 17

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Bo jej tam po usunięciu immo nie powinno być...
Hasło na PW.

Załączniki

• honda hrv 1,6 - off.rar
    107 bytes · Wyświetleń: 1
Do góry Bottom