• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda Jazz 1.4 iVtec

HondaCity

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kołaki
Witam wszystkich,
uzytkuje od nowosci Honde Jazz 1.4 iVtec r.2010 (kod silnika L13Z1) 61 tys przebiegu. Silniki te byly tez montowane w Jazz III oraz Civic. Od jakiegos czasu w silniku pojawilo sie delikatne grzechotanie. Pojawia sie tylko na goracym silniku i tylko w przedziale obrotów 1500-2100 gdy:
- utrzymujemy stala predkosc obrotowa,
- gdy obroty schodza w tym przedziale (np. po zmianie biegu)
- podczas nawet lekkiego przyspieszenia halas ustepuje, ale wystarczy tylko odpuscic gaz i znów sie pojawia.
- ponizej i powyzej tych obrotów halas znika.

To co juz zostalo zrobione to:
- regulacja luzów zaworowych w ASO
- czyszczona przepustnica w ASO
- sprawdzenie kodów DTC w ASO (wszystkie parametry OK)
- sprawdzenie elementów na pasku wielorowkowym (alternator, napinacz, pompa wody, sprezarka klimy) poprzez jego zdjecie
- na wcisnietym sprzegle jest to samo
- olej profilaktycznie zmieniony razem z filtrem (dalej jest to samo)

Halas ten wystepuje zarówno podczas jazdy jak i na postoju

Auto osluchalo juz chyba kilkanascie mechaników i nikt nie potrafi stwierdzic co jest tego przyczyna. W innym ASO stwierdzili tez ze luz zaworowy jest zle wyregulowany. Ale czy zawory nie klepaly by równiez na zimno i w pelnym zakresie obrotów? Te grzechotanie nie jest zbyt glosne gdy slucha sie tego od strony silnika, natomiast jest dosc wyrazne w kabinie.

Dla wprawnych uszu tutaj jest filmik. Omawiany dzwiek zaklócaja szumy i buczenie. Od 18 do 29 sec w tle jest ten dzwiek. Takie charakterystyczne wysokotonowe grzechotanie jakby ktos wsypal kulki do metalowej puszki.

Temat ten jest juz dla mnie tak irytujacy, ze sni mi sie to po nocach. Moze to jakas pierdola, a moze poczatek powaznej usterki. Niestety nikt nie wie co to jest. Wiec ostatnia deska ratunku to forumowicze i prosba do Was. Moze ktos spotkal sie z podobnym tematem, badz po opisywanych objawach nakieruje na jakis trop. W poniedzialek 13 czerwca jade jeszcze raz na regulacje luzów zaworowych (zrobia za darmo w ramach reklamacji) chociaz ja uwazam, ze to nie tu lezy problem.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
a był sprawdzany wydech - czasami własnei w wydechu coś grzechocze tylko w okreslonym przedziale obrotów, jak dostaje drgania

HondaCity

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kołaki
a był sprawdzany wydech - czasami własnei w wydechu coś grzechocze tylko w okreslonym przedziale obrotów, jak dostaje drgania
Sprawdzałem go tylko ostukując na zimno. Nic tam nie latało, tak samo sprawdzałem katalizator. Hałas ten tak niesie po całym silniku, że nie wiadomo skąd dokładnie dobiega. Jedni słyszą, że bardziej z góry, inni że z dołu.....

HondaCity

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kołaki
ok, sprawdzę to i dam znać. Z tego co zaobserwowałem to hałas ten nie przyspiesza wraz z obrotami silnika, tylko staje się głośniejszy aż do 2100 obr. Chociaż tak jak pisałem, kilkunastu mechaników go słuchało (też stetoskopem) i każdy słyszy to z innego miejsca (rozrząd, zawory, skrzynia, dół albo góra silnika, ostatnio jeden nawet słyszał to z tyłu). Ja to słyszę gdzies w okolicy lewej strony na górze (okolice rozrządu), ale jak zszedłem pod spód to też to słychać. Chyba muszę odwiedzić Pana Woronieckiego z TVN Turbo, niech to zdiagnozuje, skoro zawsze taki kozak jest.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Może cos ze zmiennymi fazami, w Ivtec to juz troche zaawansowane i tam jest kilka faz pracy wyszczególnionych zaleznie od obrotów i obciazenia silnika.

HondaCity

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kołaki
Chciałbym dodać, że silnik pracuje cicho I równo na biegu jałowym zarówno na zimnym jak I ciepłym. Nie ma spadków mocy ani innych objawów. Tylko te cholerne grzechotanie które pojawia się na gorącym silniku.

HondaCity

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kołaki
Mam pewne podejrzenia co do usterki. Jest jeden element w silniku, który daje podobne objawy, które tu opisałem. Nie chciałbym teraz czegoś sugerować. Poczekam jeszcze na Wasze opinie.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Filmiku nie ogladalem ale testowo to umyl bym komore silnika myjka i poki silnik jest mokry i wszytskie elementy tez na jazde testowa. Jezeli dzwiek zniknie chociaz na 2-3 minuty to usterka poza silnikiem, a jezeli nic sie nie zmienia to raczej w srodku. Byc moze to jakis element oslony, puszka rezonansowa filtra (raczej jest w japoncu), generalnie to szukanie igly w stogu siana.

HondaCity

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kołaki
Miejsce, z którego wydobywa się dźwięk to dół silnika w okolicach filtra oleju bardzo blisko miejsca gdzie łączy się blok ze skrzynią (to nie łożysko na skrzyni bo hałas nie zmienia się po wciśnięciu sprzęgła). Słyszalne zarówno z przodu jak I z tyłu. W ASO byłem znowu I znów ta sama odpowiedź, chu...wie. Stwierdzili, że to ani nie panewki ani tłoki czy sworznie bo one dawały by inny dźwięk Tu jest takie grzechotanie jakby ktoś kulkami potrząsał albo drgała podkładka na śrubie.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
jeżeli możesz zalej na prubę gęstrzy olej wiem że to wydatek jak na kilka minut pracy silnika ale określisz czy podzespoły silnika wypracowane czy nie

Do góry Bottom