• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai H200- NIE WYSPRZĘGLA DO KOŃCA

freshu25

Nowy
Punktów
0
Miasto
WAŁBRZYCH
Witam
Mam problem z "wynalazkiem" Hyundai H200 2.5 , po wymianie kpl. sprzęgła i wysprzęglika, nie wysprzęgla do końca nie idzie wgl. wbić żadnego biegu ....

Opiszę sprawę dokładniej :
Przywiózł klient auto na lawecie, opisał objawy, że jechał po czym nacisną na pedał sprzęgła w celu zmiany biegu pedal wpadł i kaplica.
Auto na podnośniku okazało sie ze padł wysprzęglik. Klienta zdecydowal sie na wymiane dodatkowo kpl. sprzęgła.
Po całej robocie odpowietrzajac wysprzęglik zaczęło kapać z ( zaworu zwrotnego, zbiorniczka ) zamontowanego zaraz obok wysprzeglika mocowany do skrzyni biegów ( pomiędzy pompą przy pedale a wysprzeglikiem ) działa jak zawór zwrotny jedno kierunkowy .
Postanowiłem że omine go i powinno byc ok niestety pomyłka wysprzęglik pracuje ale efekt jest taki jak by nie wysprzeglał do końca ( nie wbije żadnego biegu a jak odpalam (sprzęgło wyciśnięte ) na wbitej 1 po przekreceniu kluczyka na rozruch auto jedzie .

Próbowałem wszystkiego juz brak mi pomysłów
Pytanie moje:
1. co to za "zbiorniczek, zawór )
2. Czy ma on wplyw na wysprzęglanie
3 . Jeśli nie jest potrzeny, jakieś pomysły ????

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Może tarcza poszła odwrotnie.

freshu25

Nowy
Punktów
0
Miasto
WAŁBRZYCH
Nie ma możliwość założenia tarczy odwrotnie. Wymiary kpl. Sprzegla to samo (wiadomo tarcza grubsza bo nowa ).

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Postanowiłem żeomine go i powinno byc ok niestety pomyłka wysprzęglikpracuje ale efekt jest taki jak by niewysprzeglał do końca ( nie wbije Zacznij kolego od nowa, nie tędy droga jak by przestał palić na jeden gar to też prubował by# to ominąć.

Do góry Bottom