• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai I30 Problem z odpalaniem nie do rozwiązania

Dawid C.

Początkujący
Punktów
0
Hej, przychodzę do Was z ekstremalnie trudnym problemem, z którym nie dało sobie rady 3 mechaników oraz 2 diagnostów.

Kupiłem Hyundai I30 2009 1.4 Benzyna.
I może zacznę od tego co już w tym aucie zrobiłem:

- wymienione drążki stabilizatora,
- wymienione wahacze,
- wymieniony akumulator,
- wymienione świece,
- wymieniony czujnik wałka rozrządu,
- wymieniony tłumik i plecionka,
- wyczyszczona przepustnica.

I teraz pora do magicznego problemu!
Auto nie zapala od strzała . Tzn odpala jak mu się ZACHCE (słowo klucz). Totalnie nie ma różnicy czy auto stoi dłużej, krócej wyłączone, w zimnym lub ciepłym. Jak mu się chce to zapali od razu, a jak nie to kręci ok 3-5 sekund i dopiero sobie odpali.
Może być taka sytuacja, że jest -20 stopni jak ostatnio co były mrozy, wchodzę do auta odpalam i zapalił w 0,5sek. Wyłączyłem go po ok minucie i od razu próbuje zapalić i sobie kręci i kręci ok 4 sekund tym rozrusznikiem i dopiero zapala. A potem znów zapala jak go wyłączyłem od strzała.

Generalnie auto było podpięte już pod 4 komputery i nie pokazało ŻADNEGO błędu. Macie pomysły co mu jeszcze wymienić? Bo jak widać nie tylko mi ręce opadają.

Jeden mechanik mówił, że może mu wgrać na nowo oprogramowanie. Co o tym myślicie?

Dodam, że jak kręci tak długo to słychać jakby nierówne zapalanie tłoków? Nie wiem jak to określić.

Ostatnia edycja:

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Mam to samo co ty. Tylko się jeszcze za to nie zabrałem. Rozrząd na oscyloskop na początek. Jakby ktoś pytał to mam silnik po remoncie 50 tys temu, nowy czujnik wału, walka, temperatury, nowa pompa z filtrem itd. u mnie będzie czas bliżej wiosny to zabieram się za to

Dawid C.

Początkujący
Punktów
0
Mam to samo co ty. Tylko się jeszcze za to nie zabrałem. Rozrząd na oscyloskop na początek. Jakby ktoś pytał to mam silnik po remoncie 50 tys temu, nowy czujnik wału, walka, temperatury, nowa pompa z filtrem itd. u mnie będzie czas bliżej wiosny to zabieram się za to
Każdy mechanik na słuch uważa, że rozrząd okey

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Jeden mechanik chciał iść tą drogą, aby zrobić update. Skąd taki pomysł? Nie znam się i jestem ciekaw.
No bo to jest aktualizacja oprogramowania sterownika. Moim zdaniem pierwsze sprawdzenie później wgrywanie chcąc to zrobić dobrze. To jest tak jak niektórzy chcą np zmienić powiedzmy mapę sterownika z uszkodzonym np przepływomierzem. Wiem że są to koszty i czas ale wolałbym wiedzieć że mam wszystko sprawne w silniku. Jak będę miał czas pobawię się może w sobotę- zrobię cam crank corelation zczytam czujniki i dam znać(tak na marginesie miałem przypadek w jednym samochodzie cuda się działy wypadały zapłony auto nie chciało chodzić diagnostyka oscyloskopem po kolei eliminowala wystarczyło zrobić adaptacje przepustnicy i problem jak ręką odjął). Jeszcze po głowie chodzi mi przekaznik

Ostatnia edycja:

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
z tym autem dobrze gada G scan i np takie adaptacje w Gutmanie pokaze ok a mozliwe ze to G SCAN tylko zrobi ...? pozatym tam chyba masz tez zmienna faze rozrzadu o ie sie nie myle?

Dawid C.

Początkujący
Punktów
0
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom