• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ibiza 2 FL 1.4 Sprzęgło problem...

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Panowie mam pytanie . Jakiś miesiąc temu mechanik wymieniał mi kompletne sprzęgło. Dzisiaj zauważyłem że jak puszczę sprzęgło na wolnych obrotach jest taki hałas jak by jakieś łożysko wyło i piszczało. Gdy wcisnę jest cisza. Również zauważyłem że raz chodzi lekko raz ciężko sprzęgło. Byłem u niego stwierdził że wszystko jest dobrze i nie poczuwa się do winy... Jakieś sugestie ?

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Tak właśnie czytam i pewnie zrobił poważny błąd bo niby bolączką tych skrzyni jest jeden element a mianowicie to co zaznaczone na foto nr 12,11,7 Niby te elementy się zacierają i przy wymianie należy je również wymienić.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Zaproponuj sprawdzenie sprzęgła w innym warsztacie na jego koszt jeżeli bedzie się upierał , bo mi to śmierdzi wymianą samej tarczy .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mi wyglada na skrzynie GRUZ. Tak na logike, wciskam sprzeglo, lozysko oporowe pracuje w max obciazeniu, nie wyje znaczy jest ok. Jak puszczam i halas sie zaczyna to raczej halasuje skrzynia:D Moze byc tez zle zamontowane to lozysko chociaz to juz ekstremalna sprawa:) Nie slyszalem tez zeby komus sie widelki lozyska popsuly, chyba ze lozysko padlo i wpadny w sloneczko sprzegla.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Mi wyglada na skrzynie GRUZ. Tak na logike, wciskam sprzeglo, lozysko oporowe pracuje w max obciazeniu, nie wyje znaczy jest ok. Jak puszczam i halas sie zaczyna to raczej halasuje skrzynia:D
Hmm... Niestety na odwrót. Pod naciskiem łożyska oporowe cichną (z reguły) a bez nacisku hałasują. Podejrzewam, że albo łożysko kijowej jakości, albo nie wymienione. Podjedź do mechanika i pogadaj - wyciągniecie tej skrzynki to chwila moment :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To jakas nowa LOGIKA jesli chodzi o diagnoze lozyska oporowego. Serio, mam odmienne zdanie. Tak mocno odmienne:)

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Wciskasz sprzęgło delikatnie i cichnie to łożysko oporowe kaput. Jak cichnie dopiero po wcisnieciu do końca to skrzynia kaput.
Ja tak to widzę...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Ja jednak pozostaje przy swoim zdaniu, ale wypadało by, żeby autor tematu wypowiedział się jakie kroki podjął.

Wciskasz sprzęgło delikatnie i cichnie to łożysko oporowe kaput. Jak cichnie dopiero po wcisnieciu do końca to skrzynia kaput.
Ja tak to widzę...
Dokładnie tak.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Mattii, jak łożysko wyciskowe szumi to praktycznie zawsze jest słyszalne, pomijając konstrukcje sprzed lat...

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Panowie macie tutaj filmik. Skrzynia jak by się sypała to by były hałasy jakieś podczas jazdy ciężko biegi by wchodziły tak mi się wydaje. Biegi wchodzą bajka tylko są luzy na lewarku zmiany biegów pomijając ten fakt :) Ps to że jest tam mokro to wd40 psikałem :) Może nie za mocno słychać ale jak palcem dociskam to przestaje jak puszczam to piszczy. Również zauważyłem że raz pedał idzie lżej raz ciężej albo już mi się wydaje..
http://www.dailymotion.com/video/x5jgcsg

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Filmik nie działa. Zwalcie tę skrzynie i sprawdźcie co się dzieje z tym łożyskiem.

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Poprawiłem. Mechanik nie widzi swojej winy w tym problemie i znowu chce za robotę.. Samemu nie zdejmę skrzyni w garażu bez kanału :D ?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Jeżeli nie chce to oddaj do innego mechanika , inaczej nie sprawdzisz w czym problem i czy wymiana przebiegła ze sztuką czy po kosztach .

Do góry Bottom