• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile kosztuje Was utrzymanie warsztatu miesięcznie ?

BORCAR

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Inowrocław
www.borcar.pl
Wymiana oleju w BMW X4 2,0D 5 litrów oleju, + filtr oleju, kabinowy , paliwa, i powietrza + przeglad organoleptyczny na 40,000 km

2600 Brutto !!! a my sie pieprzymy za 100 zł

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
u mnie w skrzyni statyczna (jak jest misa olejowa do zdjęcia) 300 brutto, dynamiczna 495 brutto - robocizna

A w statycznej liczysz spuszczenie z bomby coś więcej, czy to jest w cenie?

Za 50 zł wprowadź pojazd na warsztat otwórz zlecenie , wykonaj wymianę, uzupełnił książki, zutylizuj olej i filtry posprzątaj bo zaraz coś się zachlapie- to nie dla mnie. Zostawiam takie roboty garażowcom i szarostrefiarzom . U mnie sama wymiana oleju to jest dla starych sztrucli ; na których mi nie zależy . W pozostałych przypadkach jest PRZEGLĄD. Zakres podobnie jak kolega Mikidz pisał mniej więcej. 90 procent moich klientów byłoby rozczarowanych gdybym im nie wypunktował zauważonych usterek. Przez 15 lat działalności w jednym miejscu wyselekcjonowałem sobie klientów i wychowałem- nie narzekają. Przeglądy dzielę na duży i mały. Mały np- olej , sprawdzenie wycieków, oświetlenia, zawieszenia, klocków , błędów, jazda próbna. Duży- to co w małym plus reszta filtrów, smarowanie zamków i zawiasów , sprawdzenie temp wrzenia płynu, spr akumulatora z wydrukiem, ust świateł itp . Płyn hamulcowy co 2-3 lata , chłodzący zazwyczaj przy rozrządzie albo co 5 lat. Połowa wymienia olej i wszystkie filtry co 15 tyś, pozostali olej co 10-15 tyś , olej i wszystkie filtry co 20 -30 tyś
Na ok 60-70 przeglądów w miesiącu może 2 same wymiany oleju się trafiają ( nie ma serca odmówić np jakieś babci)

A i raporcik z przeglądu do rączki daję.

No i to popieram. W sumie wezmę z Ciebie przykład i też wprowadzę przegląd zamiast wymiany oleju. W sumie i tak to robię, a zawsze to lepiej wygląda na papierze.

Możesz mi tak z ciekawości powiedzieć ile liczysz za taki mały przegląd?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Jak jest tylko korek spustowy i zalewowy to 150. Jak miska to 300. Chwila jazdy próbnej, odkręcanie miski w tum czasie komputer skanuje błędy, sprawdzanie poziomu oleju albo termometrem albo skanerem żeby skontrolować poziom kasowanie przebiegu olejowego jeśli jesti wpis do książki. W niektórych dsg np musisz zdjęć akumulator do filtra osłony itp po co się spieszyć i łamać. Osłonę pod spodem te się staram na wszysstkie wkręty zrobić a nie ze tu nie było i nie
Mój problem. Oczywiście sprawdzanie wyciekow

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Robiłeś kiedyś porównanie temperatury skanerem i jednocześnie pirometrem ?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
10-15 stopni nie robi mi różnicy jesli mierze na deklu/misce metalowej (bo duże znaczenie ma w którym miejscu)ale sprawdze z ciekawości

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
101
Miasto
Piaski
A w statycznej liczysz spuszczenie z bomby coś więcej, czy to jest w cenie?

No i to popieram. W sumie wezmę z Ciebie przykład i też wprowadzę przegląd zamiast wymiany oleju. W sumie i tak to robię, a zawsze to lepiej wygląda na papierze.

Możesz mi tak z ciekawości powiedzieć ile liczysz za taki mały przegląd?
Mały przegląd z marżą na materiałach 150-250 zł. Duży- 300- 500 zł

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Koszty miesięczne : prąd , woda , licencje na programy , narzędzia (cos zginie , zużyje , pojawi nowego) , internet światłowodowy , telefon , podatki , chemia , ksiegowa i inne . Średnio 7-8 tys. zł .
Pracuje od poniedziałki do piątku : 7 godzin na naprawę aut plus godzina na papirologie .
Za wymianę minimum biorę tyle co serwis KIA : 80 zł netto plus materiały (marza 30%) .

Do góry Bottom