• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mechanicy to oszuści, przymyślenia z punktu widzenia klienta

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Zdaję sobie sprawę że to co napisałem to dosyć ostry osąd polskiego społeczeństwa. Może nie powinienem napisać "ludzie", tylko "niektórzy ludzie", bo wytykam komuś uogólnianie, a potem sam to robię, ale naprawde widzę różnicę. Od jakichś 13-14 lat zatrudniam pracowników i naprawdę jeśli porównam ludzi którzy przewineli mi się przez firmę na przestrzeni tych lat to autentycznie, przychodzą coraz mniej inteligentni. Mamy paru starych pracowników, którzy są z nami już długo, i jak przyjdzie ktoś konkretny to z reguły zostaje w firmie. Natomiast widzę że, co potrzebuję pracownika to najpierw muszę przekopać się przez kilku albo kilkunastu... no dosadnie mówiąc idiotów - zanim znajdę osobę która jest kompetentna. Albo przychodzą goście mający stosunek roszczeniowy, jeszcze nic nie zrobił, a już by kasę brał, albo przyjdzie taka sierota i "on wszystko robi dobrze" tylko ma kuźwa takiego pecha, ze robota zajmujaca 2 godziny, jemu zajmie 4, ale przecież to nie jest jego wina.
A co do becikowego, Ok może trochę się zagalopowałem wrzucając cały socjal do jednego worka, aczkolwiek wolałbym żeby zamiast becikowego był bezpłatny żłobek lub przedszkole, umozliwiający rodzicowi pójscie do pracy.
Zresztą nieważne, faktycznie szkoda toczyć pianę.
A Korwina nie lubię, nawet jeśli w niektórych sprawach mam podobne poglądy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3321
Miasto
PZ
Ja też popieram wniosek żeby ten temat zamknąć bo zrobiło się szambo do którego każdy coś dorzuca , najlepiej by było skasować temat ale zdrugiej strony lepiej zostawić jako przykład głupoty autora

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Korwin wejdzie do sejmu i będziemy my chcący pracować mieć dużo lepiej
A ch....j leń niech leży cały dzień na ławce i zdycha

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
89
Miasto
Łódź
Ale niestety taka jest prawda.Tez zauwazam pogorszenie(nazwijmy to) intelektu u sporej czesci mieszkanców Polski.Mocny spadek w moim przekonaniu nastapił ok 2007-2011r i co gorsza to co roku jest ich jakby wiecej,i jeszcze bardziej zakreceni.Coraz mniej jest ludzi z ktorymi mozna porozmawiac.
Druga sprawa to własnie polityka socjalna i opiekuncza gasi ludzka innowacyjnosc i zaradnosc.Kiedys takich rzeczy nie było i ludzkosc przetrwała.Tyle ze czasy mamy tez troszke inne to fakt,ale ogólnie to mam wrazenie,ze zyjemy w jakims błednym kole i Bog wie jak z niego wyjsc.Mysle ze trzeba poprostu przystosowywac sie do panujacych warunkow i w kazdej sytuacji potrafic sie odnalesc.Bo walka z ''wiatrakami'' jest meczaca i najczesciej konczy sie porażką

Idąc tokiem myślenia niektórych kolegów to należało by :Zabrać dzieciom becikowe .
Skasować wszelką pomoc społeczną, skasować wszelakie dopłaty unijne bo branie ich to też oznaka niezaradności ?
Jeszcze rolnikom dopłaty by tez cofnąć.
" NIECH PRZETRWAJĄ NAJSILNIEJSI".

Ci panowie co tak myślą, jedyne co was chyba usprawiedliwia to późna godzina w której piszecie te posty.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Poznań
jestem mechanik amatro, troszkę ze względu na problemy ze znalezieniem dobrego fachowca, troszkę ze względu na koszty, no i sporo ze względu na własną ambicję i zainteresowanie. Taki już jestem człowiek, ze lubię sam robić wszystko (remont kapitlany domu, naprawy samochodu itp). powiedzmy w 90% przypadków wychodzi mi to na plus, pozostałe 10% uznaję za swój koszt uczenia się :)
Jestem z Poznania i przewinąłem się przez wielu mechaników. Znalazłem na prawdę porządnego fachowca, pasjonata - młody człowiek, ma coś ok 30 lat, ale fachowiec pełną gębą, w ciemno go polecam ludziom. Niestety przeprowadził sie i mam kłopotliwy dojazd do niego (30 km w jdną strone), jednak z gorszymi rzeczami i tak jadę do niego.

Nie mówię, ze mechanicy zarabiają za dużo - sam mam działalnośc i wiem, ze trzeba zarobić na przestoje i koszty.

Poprzednicy już pisali -autor ma kłopoty z płaceniem fachowcom, to niech zacznie sameemu robić swoje auto

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Dopłat do rolnictwa i pomocy unijnej do tego nie mieszajmy, widzę jak wyglądała wieś przed wejściem do uni i widzę jak wygląda teraz. Jest to pieniądz wpompowany w gospodarkę i widać że dzięki temu jest ruch pieniądza. Z dopłatą unijną nie można zrobić co się chce, cel jest określony i kontrolowany. Poza tym, Polska wpłaca pieniądze do wspólnego budżetu, wiec dotacje które dostajemy są po części finansowane z naszych podatków.
A co do hasła "NIECH PRZETRWAJĄ NAJSILNIEJSI", to niestety, ale tak jest. Komunizm, który w założeniach jest bardzo dobrym systemem (wszyscy razem pracujemy na naszą wspólną przyszłość i wszyscy mamy po równo z tego co wypracowaliśmy), już mieliśmy i się nie sprawdził, bo ludzie to ludzie i niezależnie od systemu będą równi i równiejsi. Tu nie chodzi o to żeby wszystkim niezaradnym pozwolić zdechnąć z głodu, tylko niech mi jeden z drugim nie wmawia że dorobiłem się na jego krzywdzie i że jestem złodziejem albo oszustem. Jestem ze wsi, moi rodzice jak zaczynali gospodarzenie, to mieli jedną z najbiedniejszych gospodarek na wsi, przez całe życie zapier....li żebym miał lepszy start. Jak miałem 14 lat, to po szkole wracałem do domu, przebierałem się i szedłem pomagać w gospodarce. 7-8 wieczór odpasało się bydło i szło się do odrabiania lekcji. Podczas gdy moi rówieśnicy od godziny osiemnastej buszowali po drodze i "pędzili kawalerkę". Ale dzięki temu, było na nowego Poloneza, a jak skończyłem szkołę średnią mogli mi (rodzice) finansowo pomóc przy założeniu firmy. Dzięki temu również brat siedzi teraz na jednej z lepszych gospodarek na wsi. Firmę też rozkręcałem praktycznie od zera, bo pomoc w zakupie sprzętu to jedno, a to żeby sie to dalej kręciło to drugie. W tym momencie zatrudniam 8 osób i dla jak mnie jest to duże osiągnięcie, biorąc pod uwagę że nigdy nie miałem pracownika "na czarno", albo na umowę zlecenie. Ludziom daję takie pieniądze, jakie jestem w stanie dać biorąc pod uwagę rentowność całości. Podatki odprowadzam jak każdy i szlag mnie już zaczyna trafiać jak słyszę że wszyscy kradną i jak to źle jest w tej Polsce. Jakoś ja nie mam pretensji do Kulczyka, że ma więcej niż ja. Nie mówię że nakradł i dlatego się dorobił. Mogę się czasami pośmiać z oszołomów z polskiej polityki, ale w końcu sami ich sobie wybraliśmy, bo nawet jak się nie idzie do urn wyborczych, to i tak, w pośredni sposób wybiera się nasze "elity" polityczne. To becikowe, które tak niefortunnie wspomniałem również wziąłem (bo skoro się należy wszystkim to wszystkim), pomimo iż uważam że te pieniądze można lepiej spożytkować dając ludziom "wędkę zamiast ryby". Dlaczego w kraju z takim bezrobociem jest tak ciężko o pracownika który przyjdzie i wykona chociaż 80% tego czego się od niego oczekuje? Dlatego że wszyscy Ci którzy chcą robić, już robią i w zasadzie nie myślą o zmianie pracy. Wiedzą to dobrze Ci którzy choć raz złożyli ofertę pracy do PUP-u. Trzeba się najpierw przebić przez armię pieczątkowców - którzy na wstępie informują że przyszli tylko po to żeby im przybić pieczatkę na skierowaniu. A jak mu wpisuję odmowe podjęcia pracy to patrzy takim wzrokiem, jakbym mu właśnie ulubioną orchideę rozdeptał. Po przerzuceniu 10 kandydatów przychodzi wreszcie jakiś konkretny gość i okazuje się że nie ma skierowania, bo ogłoszenie sam znalazł w gazecie, a bezrobotnym jest od 2 tygodni i to tylko dlatego że firma w której robił splajtowała.

Do Powiatowego Urzędu Pracy, przychodzi pani.
- Dzień dobry, ja przyszłam się zarejestrować, bo w MOPS-ie mi kazali.
- Dzień dobry. Proszę usiąść.
Po czym procedura trwa... dane osobowe, adres zamieszkania, itp.
Na zakończenie, pani oświadcza urzędnikowi:
- Tylko wie pan, prosze mi nie przysyłać ofert pracy, bo ja niechcę pracować. Ja w tym momencie opiekuję się swoim dzieckiem, a przyszłam tu tylko dlatego że w MOPS-ie kazali.
- A ile lat ma dziecko?
- Siedem.

Powyższy dialog to autentyk z moich stron. Takie są efekty socjalów. Oczywiście możemy powiedzieć że to skrajny przypadek.

Ostatnia edycja:

tytoos

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Poznań
niestety to nie jest przypadek odosobniony... i osobiście jestem z zlikwidowaniem socjalów, ew. dawaniem bonów żywnościowych zamiast kasy, bo jak bezrobotny dostaje 800-900 PLN miesiecznie to mu sie nie oplaca latac do roboty za 1300-1500 na reke, a na wiecej nieraz nie ma kwalifikacji...

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Prośba do administratora o zamknięcie tego tematu , bo znacznie zaczyna odbiegać od tematu

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3321
Miasto
PZ
jestem mechanik amatro, troszkę ze względu na problemy ze znalezieniem dobrego fachowca, troszkę ze względu na koszty, no i sporo ze względu na własną ambicję i zainteresowanie. Taki już jestem człowiek, ze lubię sam robić wszystko (remont kapitlany domu, naprawy samochodu itp). powiedzmy w 90% przypadków wychodzi mi to na plus, pozostałe 10% uznaję za swój koszt uczenia się :)
Jestem z Poznania i przewinąłem się przez wielu mechaników. Znalazłem na prawdę porządnego fachowca, pasjonata - młody człowiek, ma coś ok 30 lat, ale fachowiec pełną gębą, w ciemno go polecam ludziom. Niestety przeprowadził sie i mam kłopotliwy dojazd do niego (30 km w jdną strone), jednak z gorszymi rzeczami i tak jadę do niego.

Nie mówię, ze mechanicy zarabiają za dużo - sam mam działalnośc i wiem, ze trzeba zarobić na przestoje i koszty.

Poprzednicy już pisali -autor ma kłopoty z płaceniem fachowcom, to niech zacznie sameemu robić swoje auto
a jak sie nazywa? i gdzie obecnie ma warsztat moze go znam :)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Poznań
imię Marek, obecnie w Rokeitnicy ma swój warsztat, wcześniej był na Wiśniowej

A wracając do stawek mechaników:
właśnie zamówiłem sobie do domu elektryka, bo mi się bezpiecznik sfajczył - 80 PLN za godzinę jeżeli ne będzie jakichś komplikacji - i co dużo?? jeszcze po niego podjadę (na szczęście niedaleko mnie mieszka :) )

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3321
Miasto
PZ
imię Marek, obecnie w Rokeitnicy ma swój warsztat, wcześniej był na Wiśniowej

A wracając do stawek mechaników:
właśnie zamówiłem sobie do domu elektryka, bo mi się bezpiecznik sfajczył - 80 PLN za godzinę jeżeli ne będzie jakichś komplikacji - i co dużo?? jeszcze po niego podjadę (na szczęście niedaleko mnie mieszka :) )
wow ja ostatnio sam wymieniałem skrzynkę bezpiecznikową koszt 40 zł :D plus moja robota za darmo

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1316
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Temat naprawdę znacząco odbiega od wątku głównego, ale go kontynuując….

Tez się pochwale ;) wymieniałem ostatnio licznik bo jak widziałem jak zabiera się do tego gość z energetyki , to kazałem mu napić się kawy ( wolałem zrobić to osobiście i mieć pewność że nadal będzie prąd w firmie ):cool:

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Może co niektórym wyda się to dziwne, ale zgadzam się z przedmówcami. Osobiście to nawet żałuję że się w tym temacie wypowiadałem.
Dla rozluźnienia atmosfery:
a tu drugi, chciaż grubo zastanawiałem się czy go tu wstawiać :p, trochę przydługie ale:
http://vimeo.com/80983668#

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Wy sobie popisaliście, a ja w Xsarze Picasso zbudowałem nową instalację do krótkich świateł za pomocą trzech przekaźników, przycisku, dwóch kasetek z bezpiecznikami i kilku kabelków :)
Klient zaoszczędził kilka stów, a ja sobie przypomniałem stare czasy :)
Pozdrawiam.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Po filmie nr2 opadły mi rece.Oni juz sa skazani na zagłade ekonomiczną,ale chyba i biologiczną również.Napewno było by to zgodne z odwiecznymi prawami natury.

Ostatnia edycja:

nusbaun

Gaduła
Punktów
4

Nawet nie będe wyrazał swojego zdania .COŚ NA WYLUZOWNIE

Ostatnio edytowane przez moderatora:

nusbaun

Gaduła
Punktów
4

A może byłu takiego mechanika