• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile warsztatów, firm padnie do końca roku?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1596
Niestety mylisz się przyjacielu...będzie coś w rodzaju odkurzacza z czterema rurami i wszystko będzie zasysane...tak że nawet pół pyłka nie wydostanie się na zewnątrz ;)

masz rację. piszę to jak najbardziej poważnie, przecież to nie może być zbyt proste rozwiązanie.
przecież to będzie (pewne już jest) zaprojektowane przez wielkie korporacje i nie może być zbyt tanie. dodatkowym wymogiem unie europejskiej jest maksymalne skomplikowanie wszystkiego, więc odpadają najprostsze, najskuteczniejsze i najtańsze rozwiązania.

aż przypomniała mi się opowieść o fabryce pasty do zębów :D

Krótka opowieść o tym, jak typowe wielkie korporacje radzą sobie z błahymi problemami

Pewna fabryka pasty do zębów miała duży problem. Klienci i dystrybutorzy zgłaszali, że część tubek jest zwyczajnie pusta w środku. Wiedząc, że na szali postawiona została renoma firmy, szef zwołał zgromadzenie zarządu, aby ustalić plan działania...

Wszyscy byli zgodni: problem pustych tubek mogą rozwiązać jedynie wyspecjalizowani inżynierowie z zewnątrz. Projekt przeszedł przez wszystkie standardowe etapy: ustalono budżet, wybrano potencjalnych wykonawców i wystosowano zapytanie ofertowe. Sześć miesięcy (i 25 mln złotych) później firma miała fantastyczne rozwiązanie - na czas, mieszczące się w budżecie i przede wszystkim wysokiej jakości. Wszyscy byli zadowoleni.

Zastosowano bardzo precyzyjną wagę, która ważyła każda tubkę i sygnalizowała dzwonkiem i migoczącymi światełkami, jeśli któraś była lżejsza niż powinna. Gdy tak się działo, linia produkcyjna zatrzymywała się, ktoś podchodził, usuwał pustą tubkę, naciskał jeden przycisk i linia ruszała dalej. Rezultat był taki, że z fabryki nie wyszła już ani jedna pusta tubka. Brak reklamacji ze strony klientów utwierdził szefa w przekonaniu, że wydatek 25 mln złotych się opłacił.

Po miesiącu zajrzał w raport dotyczący statystyk i odkrył, że w pierwszym tygodniu liczba tubek odrzuconych przez wagę pokrywała się z przewidywaniami, jednak przez kolejne trzy tygodnie waga nie wykryła żadnych! Tymczasem szacowana liczba pustych tubek powinna wynosić co najmniej tuzin dziennie. Na polecenie szefa inżynierowie sprawdzili dokładnie sprzęt i potwierdzili, że raport nie zawiera żadnych błędów, waga działa bez zarzutu.

Zaskoczony takim obrotem sprawy szef udał się do fabryki, aby na własne oczy sprawdzić linię produkcyjną oraz zainstalowaną na niej wagę. Gdy dotarł na miejsce, zobaczył, że obok rozwiązania za 25 baniek stoi kosz i wiatrak wart jakieś 50 zł, który zdmuchuje do niego puste tubki. Zapytał więc kierownika zmiany, o co w tym wszystkim chodzi.
- A, to? - odpowiedział kierownik - Bartek, młodzik z obsługi, postawił, bo mu się nie chciało tutaj łazić za każdym razem jak zadzwonił dzwonek.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Odsysać z opony?
Kij wie z czego oni to będą odsysali. Najpierw z mózgu ludzkości ostatnie opary zdrowego rozsądku zostaną odessane.
- A, to? - odpowiedział kierownik - Bartek, młodzik z obsługi, postawił, bo mu się nie chciało tutaj łazić za każdym razem jak zadzwonił dzwonek.
Życie. Miałem kolegę co kiedyś pracował w Anglii na linii produkcyjnej. Gdzie maszyna wypluwała deseczki z 60 na minutę i trzeba je było ułożyć w duży klocek/bryłę po ~~60 sztuk i z takich klocków układało się paletę.
Kolega z pierwszych kilkunastu deseczek które wypluwała maszyna budował coś w rodzaju tunelu tak że deseczki wypychane przez maszynę same układały się w duży klocek bez pomocy człowieka. Człowiek tylko co minutę zbierał duży klocek/bryłę i układał go na palecie.
A nie wykonywał kilkadziesiąt bezsensownych ruchów na minutę żeby każdą deseczkę ułożyć.
A maszyn tam było z 20 różnych.
Powinien Nobla od zarządu dostać.

Debil na górze debil na dole. Debil debilem debila pogania.

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Pewnie wykorzystuje zawirowania powietrza. Te filtry były w planach w 2017 roku.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Z wczoraj. Publiczności nie zawiodła .
edit przepraszam pomyliłem tematy

Załączniki

• IMG_20240407_122601.jpg
    IMG_20240407_122601.jpg
    4,9 MB · Wyświetleń: 15
Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Wszystko drożeje. Prąd 500 nagle 800 założyłem fotowoltaike minął kwartał dalej 800

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
mam to samo ...po montazu tego gówna rachunki większe są

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Ino ja zakładałem tzw off grid. Od dwóch tygodni jestem całkowicie wyłączony z sieci. W nocy chałupa idzie z akumulatorów w dzień pranie i takie tam. Zobaczę jak policza na koniec 2 kwartału. Teraz słońca dużo więcej. Zimą wg liczników foto dało tylko 20%

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Ja tez mam to w dupie. Nie sprzedaje bo mam tego off grida. Jak jest nadmiar to włączam sobie 400 żarówek

Do góry Bottom