• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Gdzie wy łapiecie frajerów co wam płacą takie stawki za rbh ?:woot:

A łysemu rura zmięknie jak mu warsztaty będą stały puste...

Mibuu

Nowy
Punktów
0
Panowie naczepa Schmitz, osie Saf skrb 9022k
Ile mógłbym zawołac za wymianę 6 tarczy, klocków, 6 poduszek, 4 amortyzatory i 2 siłowniki?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Gdzie wy łapiecie frajerów co wam płacą takie stawki za rbh ?:woot:

A łysemu rura zmięknie jak mu warsztaty będą stały puste...
Zauważyłem ze masz duże wymagania wobec pracodawców i słusznie, ale to czy mogą ci kupić wózek hazeta nie zależy tylko od ich chęci. A skąd ich biorę? No jak się uda im dodzwonić i wyproszą wolny termin to są. Dziś klient zapłacił za dynamiczna wymianę oleju 2100 zł z częściami. I to już u mnie norma. Zarobek 800 zł za poltorej godziny roboty, przy czym nie sram w zloty sedes, bo to o co sie często troszczysz dostał fakturę diagnostykę komputerowa w cenie i przyprowadzi teścia Jeepa 2018 rok na to samo. Na placu Honda 10cio biegowa i mercedes 2020 rok do roboty, bo mu nie umieli oleju sprawdzic u Henia blacharza i za mało wlali. Ja chce się jakość wiedzę itp sprzęt maszyny to ktoś musi za to zapłacić. W sobotę byłem na szkoleniu za 1000 zł bo tak trzeba się rozwijać. Bo o tym tez wspominasz.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Zauważyłem ze masz duże wymagania wobec pracodawców i słusznie, ale to czy mogą ci kupić wózek hazeta nie zależy tylko od ich chęci. A skąd ich biorę? No jak się uda im dodzwonić i wyproszą wolny termin to są. Dziś klient zapłacił za dynamiczna wymianę oleju 2100 zł z częściami. I to już u mnie norma. Zarobek 800 zł za poltorej godziny roboty, przy czym nie sram w zloty sedes, bo to o co sie często troszczysz dostał fakturę diagnostykę komputerowa w cenie i przyprowadzi teścia Jeepa 2018 rok na to samo. Na placu Honda 10cio biegowa i mercedes 2020 rok do roboty, bo mu nie umieli oleju sprawdzic u Henia blacharza i za mało wlali. Ja chce się jakość wiedzę itp sprzęt maszyny to ktoś musi za to zapłacić. W sobotę byłem na szkoleniu za 1000 zł bo tak trzeba się rozwijać. Bo o tym tez wspominasz.
Tak pięknie to wszystko opisałeś, że prawie uwierzyłem...:D
A ten Henio blacharz to jednak głupi musi być, bo jak by się zalogował tu na forum to by mu powiedzieli za darmo ile tego oleju wlać i by skroił klienta na kasiorę...:D
A i te szkolenia za tyle kasiury to przereklamowane... wszystkiego się można za darmo w necie dowiedzieć...:D a w ogóle to kto ma czas na szkolenia... trza zapier...dalać...:D
A i o wózku hazeta to nawet nie śniłem... a co dopiero na jawie... cieszyłem się jak w ogóle miałem wózek... ach żeby jeszcze był kompletny...:rolleyes::D

wilczek1118

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
kielce
a właśnie policz tylko godziny w warsztacie spędzone razy 100 zł,koszty ogrzewania ,podatek, śmieci ,pensje pracownika i swoje wynagrodzenie z zusami,kwota wyjdzie.Do tego sprzęt na który trzeba zarobić. Testery ca min 5 tys co dwa lata, materiały jak chemia i czyściwo,podnośnik udt. DZIENNIE PO 12 TO 300 godzin i co druga sobota po 5 h i telefon . Umnie podatek 400 kwartał,prąd 500 zus 1700 telefon 100 paliwo 400 śmieci 200 ,kup maszyne do klimy to 15 koła. Własne wynagrodzenie żeby 4 tyś zostało minimum. Szkolenie na kwartał 3 tyś. Może wtedy zrozumiesz że 300 godzin po 100 to 30 tyś tylko nie policzysz za każdą a połowe czasami pracy przy aucie a połowe logistyka i może być tak że dniówka 300 zł wyjdzie Czyli stawka godzinowa to nie do końca za rozrząd 600 w góre a 3 godziny zawsze schodzi. Stwierdziłem że nawet za urwaną śrube co robie 2 godziny licze bo to śruba urwana do naprawy niezależnie czy moja wina= czytaj nie ruszana 8 lat. Co roku gacie za 200 plus buty 400 i to nie drogo,kosztów mase i kasa sie rozchodzi. Głupia indukcja 2500 żeby czas zaoszczędzić na wierceniu śrub wahacza czy aluminiowych łap.I nie zawsze pomoże.Gaz do miga ,wiele innych.Klient tego nie zna a chce usługe prima sort . Urwana świeca to do mechanika ,300 od sztuki biorą a zestaw do wyjmowania 6 tyś.Nie zrobisz to stracisz jak nie masz czym naprawić . Diagnostyka elektryki silnika czy komputer to w serwisie 300 a nie 100 u niezależnego.Serwis kasuje i nawet jak coś wymieni i nie to to kasuje a ciebie to zaraz podsumują i kase chcą.Każdy kij ma dwa końce.

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Bo albo ma się sprzątaczkę w serwisie i panią od kawy i to wszystko kosztuje albo oferujesz lepszą cenę dla klienta i sam z Mop em napierdziela sz po siedemnastej jak jeleń taki jeden przykład jeszcze

wilczek1118

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
kielce
Bo albo ma się sprzątaczkę w serwisie i panią od kawy i to wszystko kosztuje albo oferujesz lepszą cenę dla klienta i sam z Mop em napierdziela sz po siedemnastej jak jeleń taki jeden przykład jeszcze
Ani sprzątaczki ani kogoś do odbierania telefonu, to są koszty dodatkowe. Biura nawet nie mam i to jest to że klienci nie patrzą na to tylko cena za usługę. A jak masz to czesiu siedzi w biurze i czeka, mechanik nie jest to fach łatwy,sam sprzątam ,biuro w planach i rozbudowa ,szatnia jest . ALE koszty i tak są spore . Czasami trudny klient i ręce opadają wtedy . Na wakacje nie pojechałem bo za dużo roboty, opał zdrożał ,prąd ,zus. wielu sie zamyka bo nie wyrabiają ,konkurencja nie śpi i jak zaczynałem to byłem sam w okolicy ,teraz jest nas 3 i jeden po cichu robi.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Voodoo powiem ci ze trochę przereklamowany

Załączniki

• 535CC2AE-9466-48FA-AF29-7499881EED3A.jpeg
    535CC2AE-9466-48FA-AF29-7499881EED3A.jpeg
    1,6 MB · Wyświetleń: 62

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Jakoś tak mi się skojarzyło:
- Dzień dobry, ja po ten komputer na usuniecie wirusa.
- to będzie 600zł
- Ile?
- no wie pan, serwis kosztuje, ostatnio kupiliśmy nowy programator i maszynę do bga za 100 tys, możemy wymieniać te prostokątne procesory z metalową ramką.
- ja chciałem usunięcie wirusa a nie wymianę procesora!
- mamy nowy samochód w leasingu żeby dojeżdżać do klientów i po części
- no ale ja przyniosłem komputer do serwisu!
- No i sprzątaczce trzeba było dać podwyżkę bo ostatnio pracownik narobił do pisuaru, no i pracownik mnie ponad 10k miesięcznie kosztuje, a tylko po ukraińsku rozumie, muszę mu jeszcze kurs polskiego kupić.
- Ale co to ma do usunięcia wirusa?
- jak to podliczę i jeszcze tą myjkę za 12 tys i płyn do niej i ten procesor za 600 dolarów co ostatnio zepsuliśmy to już 1200zł wychodzi
. wielu sie zamyka bo nie wyrabiają
byłem sam w okolicy ,teraz jest nas 3 i jeden po cichu robi.
No to raczej otwierają a nie zamykają :D

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Najlepiej nie robić wszystkiego , szybkie tematy i raz na jakiś czas trudny przypadek , żeby ludzie mówili że to dobry warsztat.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
nanab ja nie szukam klientów, którzy chcą wymienic olej w silniku, albo dzwonią po znajomych kto może zrobić taniej. Ja żeby robić dobrze muszę zadbać o komfort pracy. Ty od pracodawcy tego samego oczekujesz. Klienci zawsze dostają wycenę przed naprawa i wiedza na co się decydują.

wilczek1118

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
kielce
nanab ja nie szukam klientów, którzy chcą wymienic olej w silniku, albo dzwonią po znajomych kto może zrobić taniej. Ja żeby robić dobrze muszę zadbać o komfort pracy. Ty od pracodawcy tego samego oczekujesz. Klienci zawsze dostają wycenę przed naprawa i wiedza na co się decydują.
kolega za to mówi że uszczelka od 1000 za robote wzwyż bo kosztów nie wyliczysz do złotówki.i ma racje
Najlepiej nie robić wszystkiego , szybkie tematy i raz na jakiś czas trudny przypadek , żeby ludzie mówili że to dobry warsztat.
a ty jakie robisz mazi?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
wiecie co , @Komornik wie co mowi , i robi to co ma robic, i nie pierdol i jakis durnych tematow ze nie moze sobie z czyms poradzic na forum , rzadko widze zeby zakladal temat ze ma z czyms problem , a 90 % krzykaczy zaklada tematy z pierdami (nie mowie ze sie w to nie wliczam , ani ze nie dzwonie czasem do @Romuald-f albo @Komornik , po pomoc, ale to dziala w 2 strony.

podejrzewam ze komor ma lepiej wyposazony warsztat w kierunku skrzyn biegow , niz zwykly serwis w podstawowa marke do podst obslugi.

chcecie miec porzadny warsztat ? trzeba inwestowac , robote zamiast w 12 h robic w 4h i dzieki temu przerabiac wiecej.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
To ile liczyc za remont silnika kia 1.6crdi 2011,wymieniony jeden tlok i korbowod,panewki,zrobiona glowica cala u mnie oprocz plaszczyzny,pierscienie,uszczelki i wszystkie duperele,wszystko poczyszczone i jak nowe Wyświetl załącznik 47214
Ja za zrobienie 4 cylindrowego silnika biorę od 4.5 do 5.5 tyś. Od diagnostyki usterki, rozebrania, szlifierni po samo uruchomienie.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
5,5 tyś za samą usługę czy z częściami?
sama robota. Policz kiedyś ile godzin spędzisz przy silniku. Diagnoza, demont, rozbiórka, mycie i segregacja części, wycieczka do szlifierza, odbiór od szlifierza, dobranie nowych częsci, poskłądanie uruchomienie, przetestowanie. Przeciętnie 50-60 godzin. To daje mniej nizeli 100zł za godzinę wykwalifikowanej pracy gdzie pomyłka kosztuje w uj pieniędzy....albo tyle albo wkładam słupek dostarczony przez klienta za 2 tysie i mam w dupie....Silniki lubię i robię ich sporo. 4 stojaki zajęte bez przerwy. teraz 1.3 mjet, 2.5 tdi t5, 3.2 v6 opel omega b, 1.4 16v roomster.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Robi się różne roboty to i trzeba w to wliczyć ryzyko żeby w razie nawet awarii części wyjść z twarzą i uznać gwarancję klientowi. Po to się stosuje marżę na częściach i odpowiednią stawkę za rbh. Sam w tym miesiącu zainwestowałem ponad 5tyś zł żeby zrobić jedno auto za które pewnie wezmę maks 700zł. Ale sprzęt nie zginie.

Do góry Bottom