Zauważyłem ze masz duże wymagania wobec pracodawców i słusznie, ale to czy mogą ci kupić wózek hazeta nie zależy tylko od ich chęci. A skąd ich biorę? No jak się uda im dodzwonić i wyproszą wolny termin to są. Dziś klient zapłacił za dynamiczna wymianę oleju 2100 zł z częściami. I to już u mnie norma. Zarobek 800 zł za poltorej godziny roboty, przy czym nie sram w zloty sedes, bo to o co sie często troszczysz dostał fakturę diagnostykę komputerowa w cenie i przyprowadzi teścia Jeepa 2018 rok na to samo. Na placu Honda 10cio biegowa i mercedes 2020 rok do roboty, bo mu nie umieli oleju sprawdzic u Henia blacharza i za mało wlali. Ja chce się jakość wiedzę itp sprzęt maszyny to ktoś musi za to zapłacić. W sobotę byłem na szkoleniu za 1000 zł bo tak trzeba się rozwijać. Bo o tym tez wspominasz.Gdzie wy łapiecie frajerów co wam płacą takie stawki za rbh ?
A łysemu rura zmięknie jak mu warsztaty będą stały puste...
Tak pięknie to wszystko opisałeś, że prawie uwierzyłem...Zauważyłem ze masz duże wymagania wobec pracodawców i słusznie, ale to czy mogą ci kupić wózek hazeta nie zależy tylko od ich chęci. A skąd ich biorę? No jak się uda im dodzwonić i wyproszą wolny termin to są. Dziś klient zapłacił za dynamiczna wymianę oleju 2100 zł z częściami. I to już u mnie norma. Zarobek 800 zł za poltorej godziny roboty, przy czym nie sram w zloty sedes, bo to o co sie często troszczysz dostał fakturę diagnostykę komputerowa w cenie i przyprowadzi teścia Jeepa 2018 rok na to samo. Na placu Honda 10cio biegowa i mercedes 2020 rok do roboty, bo mu nie umieli oleju sprawdzic u Henia blacharza i za mało wlali. Ja chce się jakość wiedzę itp sprzęt maszyny to ktoś musi za to zapłacić. W sobotę byłem na szkoleniu za 1000 zł bo tak trzeba się rozwijać. Bo o tym tez wspominasz.

a w ogóle to kto ma czas na szkolenia... trza zapier...dalać...

Ani sprzątaczki ani kogoś do odbierania telefonu, to są koszty dodatkowe. Biura nawet nie mam i to jest to że klienci nie patrzą na to tylko cena za usługę. A jak masz to czesiu siedzi w biurze i czeka, mechanik nie jest to fach łatwy,sam sprzątam ,biuro w planach i rozbudowa ,szatnia jest . ALE koszty i tak są spore . Czasami trudny klient i ręce opadają wtedy . Na wakacje nie pojechałem bo za dużo roboty, opał zdrożał ,prąd ,zus. wielu sie zamyka bo nie wyrabiają ,konkurencja nie śpi i jak zaczynałem to byłem sam w okolicy ,teraz jest nas 3 i jeden po cichu robi.Bo albo ma się sprzątaczkę w serwisie i panią od kawy i to wszystko kosztuje albo oferujesz lepszą cenę dla klienta i sam z Mop em napierdziela sz po siedemnastej jak jeleń taki jeden przykład jeszcze
. wielu sie zamyka bo nie wyrabiają
No to raczej otwierają a nie zamykająbyłem sam w okolicy ,teraz jest nas 3 i jeden po cichu robi.

kolega za to mówi że uszczelka od 1000 za robote wzwyż bo kosztów nie wyliczysz do złotówki.i ma racjenanab ja nie szukam klientów, którzy chcą wymienic olej w silniku, albo dzwonią po znajomych kto może zrobić taniej. Ja żeby robić dobrze muszę zadbać o komfort pracy. Ty od pracodawcy tego samego oczekujesz. Klienci zawsze dostają wycenę przed naprawa i wiedza na co się decydują.
a ty jakie robisz mazi?Najlepiej nie robić wszystkiego , szybkie tematy i raz na jakiś czas trudny przypadek , żeby ludzie mówili że to dobry warsztat.
Ja za zrobienie 4 cylindrowego silnika biorę od 4.5 do 5.5 tyś. Od diagnostyki usterki, rozebrania, szlifierni po samo uruchomienie.To ile liczyc za remont silnika kia 1.6crdi 2011,wymieniony jeden tlok i korbowod,panewki,zrobiona glowica cala u mnie oprocz plaszczyzny,pierscienie,uszczelki i wszystkie duperele,wszystko poczyszczone i jak nowe Wyświetl załącznik 47214
Raczej bez części5,5 tyś za samą usługę czy z częściami?

sama robota. Policz kiedyś ile godzin spędzisz przy silniku. Diagnoza, demont, rozbiórka, mycie i segregacja części, wycieczka do szlifierza, odbiór od szlifierza, dobranie nowych częsci, poskłądanie uruchomienie, przetestowanie. Przeciętnie 50-60 godzin. To daje mniej nizeli 100zł za godzinę wykwalifikowanej pracy gdzie pomyłka kosztuje w uj pieniędzy....albo tyle albo wkładam słupek dostarczony przez klienta za 2 tysie i mam w dupie....Silniki lubię i robię ich sporo. 4 stojaki zajęte bez przerwy. teraz 1.3 mjet, 2.5 tdi t5, 3.2 v6 opel omega b, 1.4 16v roomster.5,5 tyś za samą usługę czy z częściami?