• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
no myślałem że jeszcze zdejmujecie od tego 23% - ale tak czy siak uważam że to bardzo tanio .
dzięki

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Tanio ale więcej nie weźmiesz bo Ci nikt nie przyjedzie nistety.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a ilesz masz roboty przy wymianie oleju 15 min drapiąc się po ....... i fajką w zębach

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
To zależy czasem tylko wchodzisz pod samochód i wychodzisz a czasem ... Trafi się jakiś z osłoną połataną poskręcaną, że 30 minut rozpierasz sam dół, żeby dostać się do miski.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
racja ale ogólnie raczej tak jak wyżej

a właśnie jak naliczacie elektrykę ja mam tak między 30 a 150 nie za grube prace jak coś poważniejszego jak wiązki silnikowe jak np,volvov50 wiąche wyrywałem z silnika do sprawdzenia bo jakiś buras przewody pozwijałjak w niewiem słów mi zabrakuje do tej pory jak wspomnę to poleciało 450

Ostatnia edycja:

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
no tak ja powiem za olej biorę od 50 ( czyli ok 40 zostaje ) - najprostsze samochody, średnio to jest gdzieś 70-80 - ale przynajmniej wiem za co robię, :)

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
w średniej klasie auta lekko tyle, osłona, uszczelka korka, utylizacja oleju, wymontowanych filtrów , podatek, odbiory podnośnika - to wcale nie jest tak dużo....

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
hmmm u mnie serwis hyundaia wymienia za 25pln brutto... ja za 20 no chyba ze jak auto lepsze, oslony etc to 30-40

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
TAK, tylko zobacz ile przy tym 25 oni biorą za olej i filtr.......
jeśli tylko robotę mam wyliczyć 25 zł to sorry - mam lepsze rzeczy do roboty w życiu niż wymieniać olej .
oczywiście każdy liczy po swojemu wolna wola trzeba się dostosować do rynku

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
no tak ja powiem za olej biorę od 50 ( czyli ok 40 zostaje ) - najprostsze samochody, średnio to jest gdzieś 70-80 - ale przynajmniej wiem za co robię, :)
Gratuluję bogatych klientów ;).
w średniej klasie auta lekko tyle, osłona, uszczelka korka, utylizacja oleju, wymontowanych filtrów , podatek, odbiory podnośnika - to wcale nie jest tak dużo....
Nie to żebym się czepiał, (aczkolwiek widzę że na starość coraz bardziej czepliwy się robię), ale to jest dużo.
Dlaczego to jest dużo? Po kolei:
- osłona - z reguły parę śrub w dodatku szybko odkręcalnych
- uszczelka korka ??? - nie łapę o czym mowa. O podkładce miedzianej za złotówkę?
- utylizacja oleju - przyjeżdża facet i jeszcze płaci 0,7 za kg
- utylizacja filtrów - koszt na pewno nie większy niż zysk z utylizacji, ale przyjmijmy że bilans jest na zero.
- podatek - ok, trzeba zapłacić
- odbiory podnośnika - można to zrobić na kanale, w ten sposób to trzeba by jeszcze doliczyć za prąd do lampy, papier do drukarki itp.
I naprawdę się nie czepiam, co najwyżej zazdroszczę terenu gdzie są ludzie skłonni dać takie pieniądze za tą usługę.

U nas wymiana oleju to okolice 25 zł 30 zł netto, a wiadomo że cenę wyznacza ogół, 50 netto to biorę za ciężarówkę, 70 za Scanię z dodatkowym filtrem odśrodkowym.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Już kiedyś pisałem,że jak mi nie zostaje 80-100 to raczej nie wymieniam i jakis mądrala mi nawymyślał
No to liczymy:
Robocizna 30zł
Olej średnio 3.5l(po 10zł na litrze zostaje) 35zł
Filtry oleju,powietrza(po 10 zł na filtrze) 20zł
To juz macie 85 zł
No to panowie w czym macie problem:eek:

A

autozibi

Już kiedyś pisałem,że jak mi nie zostaje 80-100 to raczej nie wymieniam i jakis mądrala mi nawymyślał
No to liczymy:
Robocizna 30zł
To juz macie 85 zł

Więcej takich szczegółów a zobaczysz ilu będziesz miał następnym razem klientów ?? :eek::eek::eek::eek:
Tak czy inaczej to forum zaczyna schodzić na psy ....

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
No to liczymy:
Robocizna 30zł
To juz macie 85 zł
no właśnie, nie ma się czym chwalić, jeżeli masz zniżki to jest twoja sprawa bo masz działalność i obrót dużą sumą pieniędzy na dany miesiąc a jeżeli się klientowi nie podoba to niech kupuje osobiście albo przez allegro itp. żeby go wydymali albo niech buli i niech płacze a trzeba robić swoje bo komuna wraca że mało kto potrafi odpowiedzieć dziękuję a do tego jeszcze poburkać pod nosem że coś nie tak jak i tak się starałeś....

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Wcale nie mam dużego obrotu bo zajmuję się kosmetyką
To jest dodatkowa usługa,która chetnie klienci u mnie zlecają ze względu na apekty kosmetyczne
Wymiana oleju trwa 1-1.5 godz.(prawie do ostatniej kropli):)
A Ty Zibi nie bój,nie bój .........
A jak będziesz grał w zamknięte karty to Ty stracisz klienta
Co Ty myślisz,że ludzie nie wiedzą ile kto na czym zarabia?
Trzeba być prawdomównym bo inaczej lipa
Forum jak każde inne 90% "domorosłych"sie na nim znajduje
Nie odkrywasz ameryki

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
oj chyba wsadziłem kij w mrowisko.....
panowie, chcecie - róbcie z 20,30 zł nawet za 10 , a ja sobie będę robił po swojemu ( tylko mam wrażenie że piętnujecie to że jestem drogi - bo jestem fakt i oficjalnie mówię to w oczy klientom ). Greghorn jak chcesz liczyć to wyliczę to tak: ja wymienię 10 samochodów średnio po 65 zł - 650,- , ty wymienisz 20 samochodów po 30 zł - 600 - przy różnicy 10 (50%) samochodów - średnio moje koszty całej imprezy wymian oleju będą 10-20% mniejsze, po wymianie 10 aut zamknę warsztat i pójdę do domu na kawę z żoną a Ty jeszcze będziesz wymieniał olej .:) - wiem, upraszczam ale też widzę po znajomych w okolicy, roboty tyle że nie wiedzą w co ręce włożyć, nerwowi, zarobieni i wiecznie narzekający na brak pieniędzy i na to że nie idzie zarobić - i nie jest tak że za rok nikt do mnie nie przyjedzie - prowadzę warsztat od '97 , i jeszcze jakoś prosperuję.

i proponuję zamknąć dyskusję na temat ceny za wymianę oleju , ktoś za 30 ktoś za 50 ktoś za 80 ( zdarzyło się mi i za 150 - auto autu nie równe) każdy sobie ustala, a rozpiętość już wszyscy znamy, a o to chyba tu chodzi - i nie trzeba dalej strzępić języka . Tak mi się wydaje , zgadzacie się?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
tylko mam wrażenie że piętnujecie to że jestem drogi
Broń panie Boże, ja to wręcz się cieszę że można tyle wziąć za wymianę oleju. Poważnie.
U mnie to niestety nie podskoczysz z ceną bo sam wiesz jak jest, na każdej wsi mechanik. I nie podskoczysz z ceną powyżej ogółu, a nawet gdyby się wszyscy zebrali i zaczęli robić drożej, to akurat w przypadku wymiany oleju nic by to nie dało. Większość ludzi ma rodzinę na wsi i za 70 zł. to zrobiliby wymianę we własnym zakresie u szwagra na podwórku. No niestety, tak się musimy cenić jak się ceni okolica.
Aaaaaaaaaaaa...... tam. Nieważne. Tak jak napisałeś:
rozpiętość już wszyscy znamy, a o to chyba tu chodzi - i nie trzeba dalej strzępić języka

A

autozibi

A Ty Zibi nie bój,nie bój .........
A jak będziesz grał w zamknięte karty to Ty stracisz klienta
Co Ty myślisz,że ludzie nie wiedzą ile kto na czym zarabia?
Trzeba być prawdomównym bo inaczej lipa
Forum jak każde inne 90% "domorosłych"sie na nim znajduje
Nie odkrywasz ameryki

Tak trzeba być uczciwym , ale w swojej pracy w stosunku do klienta .

Ale klient w żadem sposób nie ma prawa zaglądać do twojego portfela .
Niestety era "maluchów' już dawno poszła w zapomnienie i nawet taka wymiana oleju już w wielu autach jest dużym wyzwaniem .
To my mechanicy odpowiadamy za wykonaną usługę i przez to często trzeba korzystać ze szkoleń technicznych .
Wiele razy też trzeba za to słono płacić a klient niestety tego nie widzi , on tylko chce aby było tanio :eek::eek::eek:

A resztę dopowiedz sobie sam jak jest , bo zaraz tu książkę napiszemy .

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Mam nadzieję,że tu nie mają dostepu nie zarejestrowani użytkownicy:eek:
Bo inaczej wszystkie te dyskusje nie mają sensu

Do góry Bottom