• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Miałem okazję działać kilka razy przy tylnym zawieszeniu w fokusie 1 więc byle amator bez konkretnych narzędzi raczej nie da sobie rady no chyba że już je ktoś kiedyś rozkręcał.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Tragedia jest z tym zawiasem bo śruby stoją w tulejach. Też kiedyś się męczyłem.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Dlatego sprzedaja w kpl sruby z nakretkami, wtedy zadnej zabawy w odkrecanie tylko ciecie.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
No tak. Ale jak utkniesz śrubę z swych stron to i tak mocowanie wahacza trzeba rozginać

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Ile za wymianę skrzyni Octavia 1,2TSI 2013r ?
a co na to tramwajarz Tadzio? ja bym wziął 4 setki albo 8 piędziesiątek...:D

No tak. Ale jak utkniesz śrubę z swych stron to i tak mocowanie wahacza trzeba rozginać
kochani, codziennie robię takie akcje sobie i kolegom z serwisu sąsiedniego, bez palnika nie podchodzę, a klienci jak zwykle-"drogo panie". Proszę postać i popatrzeć jaka ta robota...i kiedyś tak sobie postanowiłem takiego klienta postawić obok podnośnika i patrzył jak to wygląda, poprostu był w ciężkim szoku i myślał że te jego auto potnę tym palnikiem na kawałki...komentarz skończył się że drogo. Reasumując, Panowie, jeżeli wytłumaczy się klientowi jak to wygląda w rzeczywistości to nie będzie narzekania, a wystarczy powiedzieć że w kompletach są śruby właśnie dlatego...ale jak się powie 400 i nic więcej, to się nie dziwmy że klienci tak reagują...
Najgorsze są śruby z prowadzeniami na belkę zawieszenia, czasami je wiercę, to dopiero zabawa...

Ostatnia edycja:

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Wiem, wiem chłopaki jak wygląda robota z zawiechą. Kiedyś siostrze mechanior krzyknął za belkę w Punto (łozyska) i inne gady 300zł to aż z ciekawości pojechałem sobie zerknąć za co te 300zł. Trochę się chłopak namachał przy tym i gdybym ja to miał robić też bym brał 300. Co do mojej Foki to nie miałem wyjścia i ugadałem się wczoraj z byłym szefem na podnajmowanie stanowiska po godzinach w weekendy bo gdy zliczyłem sobie wszystko do kupy to ocipiałem z wrażenia. Za 15zł/h mam kompletne stanowisko i narzędzia więc wszystko będę robił sam. Jutro rano jadę porządnie go wyszarpać i sprawdzić co i gdzie piszczy. Komplet wahaczy w sklepie Forda na tył to około 980zł + wysyłka. Same tylko tuleje to 330zł + wysyłka a bez praski nie ma nawet mowy. Mówimy oczywiście tylko o tyle.
Teraz wyobraźmy sobie że ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o autach i zero możliwości na naprawy we własnym zakresie kupuje takiego Focusa z kończącym się sprzęgłem, wywalonymi poduchami pod motorem i ubitym zawieszeniem. 5000zł nie jego.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn

Mylisz sie, uzywam metalowe tarcze i po przecieciu sruby nie musze rozginac wahaczy bo ladnie mi opada w dol, dotyczy to tematowego focusa 1, zreszta w Mondeo tez cielem zawieszenie tylne w sumie jest takie same.
Jest w tych modelach maly problem z nakretkami ale tylko pare punktow ma je zgrzane na stale, na szczescie :) te trzeba kombinowac jak odkrecic bez ciecia, no chyba ze jest dojscie i obcinamy tez stala nakretke co po naszej robocie ktos inny w przyszlosci puscci wiazke co za idota obcial :D bo mu sie obracaja obie strony.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Mylisz sie, uzywam metalowe tarcze i po przecieciu sruby nie musze rozginac wahaczy bo ladnie mi opada w dol, dotyczy to tematowego focusa 1, zreszta w Mondeo tez cielem zawieszenie tylne w sumie jest takie same.
Jest w tych modelach maly problem z nakretkami ale tylko pare punktow ma je zgrzane na stale, na szczescie :) te trzeba kombinowac jak odkrecic bez ciecia, no chyba ze jest dojscie i obcinamy tez stala nakretke co po naszej robocie ktos inny w przyszlosci puscci wiazke co za idota obcial :D bo mu sie obracaja obie strony.
Jak ja obcinam śruby tak jak ty napisałeś to daję nakrętki, ale je spawam do budy, bo jak trafi auto znowu to nie muszę się gimnastykować. Najgorzej jak ktoś zrobi tak jak piszesz i trafi do mnie na robotę...klient już ma zdanie wyrobione o poprzedniku więc to numer na raz...:D

SYSTEM70

Uczestnik
Punktów
2
Witam ile za wymiane turbo w passacie 3c I ile to powinno zajac czasu
Pozdr

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Peugeot 407 2.7 biturbo ile za wsadzenie silnika?
Samochód przyjechał bez silnika, samo wsadzanie, silnik przyjechał kompletny.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale warsztat na wsi :)

Do góry Bottom