• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Za samo sprzęgło chciałem wziąść 600 netto a za pompke 100 netto. Więc prawie trafiłem. W sumie największy problem był z wybiciem sworzni (aluminiowe zwrotnice utleniły się) i z jedną śrubą od skrzyni ( koło wybieraka).
Reszta miodzio.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Za samo sprzęgło chciałem wziąść 600 netto a za pompke 100 netto. Więc prawie trafiłem. W sumie największy problem był z wybiciem sworzni (aluminiowe zwrotnice utleniły się) i z jedną śrubą od skrzyni ( koło wybieraka).
Reszta miodzio.

W końcu astra j w insignia jest to samo.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
ile za robote :

opel vectra c 2.0 dth

Zawieszenie , jeśli chodzi o stuk z przedniej części :

- tuleje stabilizatora 2 szt
- drążek kierowniczy lewy
- końcówka kierownicza lewa

Zawieszenie tylne :

- tuleje tylnych wahaczy wzdłużnych 2 szt
- sprężyny tylne 2 szt
- wahacze tylne poprzeczne 2 szt
- śruby wahaczy poprzecznych

Silnik :
- przewód powietrza doładowującego
- filtr paliwa

Punktów
0
Miasto
Poznan
gmoto.pl
Za wykonaną pracę należy się tyle ile uzgodniono :p A na poważnie to co mechanik to inna wycena. Dla mnie najważniejsze żeby zrobione było jak należy to i nie będę kręcił nosem przy zapłacie.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
ile za robote :

To nie wiesz jak policzyć głupią Vectre?

- wahacze tylne poprzeczne 2 szt
- śruby wahaczy poprzecznych

No za śruby musisz odpowiednio policzyć, tym bardziej że będziesz miał je w ręku przy wymianie wahaczy.

- przewód powietrza doładowującego

Który? bo to wielka różnica

- drążek kierowniczy lewy
- końcówka kierownicza lewa

Za lewy to trzy razy więcej niż za prawy.

Zaw. przód ok 600zł
Zaw. tył ok 700zł
Silnik ok 300zł

Ostatnia edycja:

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Za tuleje stabi. i jeden drążek z końcówką 600zl? To max dwie godziny roboty. 300 za rbh? Powodzenia...

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Haha, już to widzę. Maybach,y chyba naprawiasz za taką stawkę ;)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Wcale nie żartuję mafijne stawki ze 100-licy:cool::cool::cool:

Ile bierzecie za rozebranie auta akurat Porsche Panamera, kradzione jeszcze ciepłe właśnie stygnie, bo nie znam stawek, też na rgh?​

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ile bierzecie za rozebranie auta akurat Porsche Panamera, kradzione jeszcze ciepłe właśnie stygnie, bo nie znam stawek, też na rgh?

Już pukają do drzwi? ;)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Kolega tego co widzę to chyba za dużo kosztów miesięcznych ma ... stąd takie odpowiedzi z dupy.

Odnośnie samej wymiany sprzęgła to rbh x czas potrzebny plus uwzględnienie trudności, właściwie tyle. Taniej niż 500 netto zł to nawet nie ma co podchodzić.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Komplet klocków 25PLN? To chyba jakieś jaja są. Może jeszcze prowadnice przesmarowane no i wyczyszczone, do tego jeszcze auto wymyte i nawoskowane. Pokaż mi takiego majstra to po pysku u nas wyłapie.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Kolega tego co widzę to chyba za dużo kosztów miesięcznych ma ... stąd takie odpowiedzi z dupy.

Odnośnie samej wymiany sprzęgła to rbh x czas potrzebny plus uwzględnienie trudności, właściwie tyle. Taniej niż 500 netto zł to nawet nie ma co podchodzić.

Jak klient zapłaci to dlaczego nie, tylko to jest numer na raz, specjalnie tak napisałem aby nie krzyknął np. 200zł bo tacy też istnieją.
Tak na poważnie za Rav 4 brałem ok 1000zł wał, reduktor, wydech i inne gówna, jest zabawy. Jeszcze silnik w poprzek, u niego jest łatwiej silnik wzdłuż, chyba łatwiej nie robiłem ale był u mnie taki wynalazek na coś innego. tak z kapelusza to ok. 700-800zł. Właściciel takiego auta musi się liczyć z większymi kosztami niż zwykle i to jest dobry argument podczas negocjacji. Za to np. A6 na 4 łapki biorę ok. 600zł . Nawet lepiej niech powie więcej, nie będzie zaniżał rynku.
Nie zgodzę sie z tym że mechanik z pcimia dolnego musi brać mniej za daną usługę, bo często gęsto ma lepszą wiedzę niż ten z dużego miasta. On często ma mały interes na swoim, dba o klienta, uczy się nowych przypadków, diagnozy, a w kołchozach rotacja co pół roku. Taki monter nowych częsci, fachowiec k..........wa od klocków i filtrów, bo kiedy on ma zdobyć doświadczenie jak go zaraz wywalą lub sam odejdzie bo wykorzystują.
U kumpla w Aso Forda najstarszy pracownik ma dwa lata, to o czym my rozmawiamy. Czy to wieś czy miasto stawki powinny być jednakowe i nie tylko w naszym zawodzie, nie było by zgrzytów. Klient szukał by jakości bo ceny byłyby podobne, chyba mam rację. Drażnią mnie pytania np. ile za klocki itp. dlatego tak odpisuje, znawca tematu wie że sobie jaja robie. I tak powinno być 2 klocki za taką robotę, znowu się rozpisałem pozdr.

Komplet klocków 25PLN? To chyba jakieś jaja są. Może jeszcze prowadnice przesmarowane no i wyczyszczone, do tego jeszcze auto wymyte i nawoskowane. Pokaż mi takiego majstra to po pysku u nas wyłapie.

Zgadzam się :blackeye::blackeye::blackeye::blackeye::blackeye:

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam, muszę wycenić wymianę sprzęgła w Opel Zafira A 1.8 16v ile za takie sprzęgło? i czy sanki do wyjęcia? (pytam bo nie robiłem nigdy w tym aucie)

Do góry Bottom