• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Immobilaizer Audi A4

sabina900

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białe Błota
Witam wszystkich mam problem z immobilaizerem w moim Audi A4 1,8 benzyna z 1995 r.Przy odpalaniu samochodu zapala na chwilkę i gaśnie pojawia się kontrolka immobilaizera jakby go nie włączał czy można go we własnym zakresie odłączyć lub naprawić proszę o pomoc z góry dziękuję,

dopi

Nowy
Punktów
0
baterie w kluczyku wymien :) sama go nie odlaczysz

rdavid1

Nowy
Punktów
0
Miasto
Voelklingen-Niemcy
Bateria nie pomoże,jest tylko od pilota,spróbuj drugi kluczyk jeśli nie odpali to coś się posypało immobox,cewka czytnika

Miałem kiedyś przypadek w starszym golfie że całą komunikację między kompami zablokowało uszkodzone radio,auto z pod sklepu przywiozło adac 50 km

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
sprawdź antenkę przy stacyjce może się wypieła
Dokładnie, pewnie nie kontaktuje wtyczka od tej pętelki wokół stacyjki, to częsty przypadek w audi

sabina900

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białe Błota
Witam otworzyłem kluczyk w środku znajduje się tylko żaróweczka do podświetlania zamka bateria i jeszcze jakaś szklana rurka wyglądająca na małą żaróweczke nie wiem co to? Sprawdze jeszcze tą antenke przy stacyjce i dam znać czy pomogło dzięki.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ta szklana rurka to pestka z kodem, nie zgub jej :D

P

PogotowieSamochodoweUK

W kluczyku masz transponder ktory po zaindukowaniu przez czytnik wokol stacyjki wysyla kodzik dzieki ktoremu IMMO odblokowuje sie.

Tak wiec jak arni powiedzial nie zgub dziada bo to 300zl kosztuje hehehe

Jesli poprawienie wtyki przy czytniku nic nie da to sprawdz inny kluczyk. Jesli inny kluczyk (sparowany z twoim IMMO) dziala to niestety ale uszkodzony zostal transponder w kluczyku z ktorym nie chce odpalic.

Transponder mozna uszkodzic silnym polem magnetycznym, np majac w domu jakis lepszy sprzet grajacy kladziemy nieswiadomie klucz na kolumnie czy subwooferze i po zawodach, auto juz nie odpali;)

sabina900

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białe Błota
Niestety mam tylko jeden kluczyk.A do stacyjki jeszcze nie miałem czasu sprawdzić .Dzięki za informacje.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
osłony kolumny kierownicy sama chyba nie zdejmiesz, a jesli tak to wpierw odłącz aku i poczekaj parę minut

P

PogotowieSamochodoweUK

Zeby zdjac oslone trzeba zdjac kierownice;)

S

S-LINE

tylko ja sie nie ma sciagacza do kiery trzeba uwazac na czolo :D i umiejetnie sciagnac tasme od airbagu zeby potem nie nawijac jej spowrotem :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Dokladnie kierownica moze starac sie przyatakowac ''jak tygrys'' rzucajac sie do gardla, natomiast tasma AIR BAG tam jest w obudowie i pod zadnym pozorem nia nie krecic bez kierownicy.

ESPAŃATOMEK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Madryt
Po co ściagać kierownice wystarczy odkrecić osłone od dołu 2 śrubki i sprawdzić antenkie i tyle . Czemu nie sprawdzisz wagiem co tam jest nie tak

P

PogotowieSamochodoweUK

Obawiam sie ze oslony maja jeszcze wkrety od frontu pod kierownica;) A vag w tej sytuacji pokaze jedynie blokade immo co jest juz wiadome tylko nie wiadomo z jakiego powodu....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
dlatego na samym wstępie napisałem autorowi, że raczej sam tego nie zrobi

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
odłączanie aku nic nie pomoże... może ktoś wsadził zapasowy kluczyk bez immo lub puszka immo nie rozpoznała transpondera...
może wystarczy wykasowac błędy w immo? kiedyś takiego pacjenta przerabiałem . kasowanie błędów i auto odpala.
nie powiedziane że w tym przypadku to zadziała, podstawa to diagnoza choćby vagiem .

Do góry Bottom