• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Insignia 2.0 NHT P0299 Ciśnienie doładowania

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Witam. Otóż od dłuższego czasu męczę temat opla insignia z turbodoładowaną benzyną. Generalnie zaczęło się od sporadycznych utrat mocy i wyrzucania błędu P0299 Ciśnienie doładowania za niskie.
Z czasem zaczęło się to powtarzać coraz częściej. Teraz praktycznie jak jest już rozgrzany to przez chwilę ma moc i przy próbie jazdy zaraz odcina moc i wyrzuca ten jeden jedyny błąd.
Zanim auto trafiło w moje ręce to wymieniono:
2 x Turbo, rurę od turbo, 3x zaworek Pierburga sterujący westgate od upustu spalin, czujnik ciśnienia doladowania, przeplywomierz, napęd rozrządu.
I z tego wszystkiego jakikolwiek efekt dawała wymiana tego zaworka Pierburga, ale co najlepsze auto jeździło dobrze przez 2 miesiące, potem przestało dali nowy zaworek znowu było miesiąc dobrze i znowu jest problem.
Ja osobiście sprawdziłem szczelność dolotu, czy klapa w turbinie pracuje, czy blow off pracuje, kompresor podciśnienia i ogólnie cały układ sterujący turbo. Oczywiście w miarę moich możliwości. Jak byście ugryźli ten temat?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Też bym tak zrobił, bo wszyscy mechanicy i elektromechanicy z którym się konsultowałem unika naprawy tego silnika. Niestety mój szef ma umowę z pewną państwową instytucją i usterkę musimy znaleźć. A w naszym warsztacie to dalsze poszukiwanie spadło na mnie. Niestety ogranicza mnie oprogramowanie mam tylko WOW i Launch w których mam nie wiele danych rzeczywistych(chociażby ciśnienia doładowania). I tak siedzę i gdybam nad tym autem :(

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Może być. Podwyższona temp. rozdupcza zaworek sterujący turbiną.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Już była próba bez kata. Co do tych kolektorów to chodzi o pękające żeliwo turbosprężarki, czy o sam kolektor ?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Będę to teraz robił, taki jest mój plan na następne ruchy, chcę przyjechać się z wpietym manometrem i sprawdzić fizycznie jakie jest doładowanie i co się dzieje kiedy ją odcina. Misiek domyślam się że chodzi o wydechowy?

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
ściągnij wężyk z gruszki z turbiny i zobacz czy doładuje podczas jazdy. Jak masz spięte w orginał po rozgrzaniu i przejechaniu dawaj szybko na podnośnik i zobacz czy klapa nie zacieła sie na otwatym. Raz mnie tak w ch.. robiła a3. Rozgrzała sie spuchło żeliwo klapa zacieła sie na otwartym lekko ostygła zamknęło ją .

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
To tu robisz u kogoś i szukasz informacji w necie? Czegos nie rozumiem.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
ściągnij wężyk z gruszki z turbiny i zobacz czy doładuje podczas jazdy. Jak masz spięte w orginał po rozgrzaniu i przejechaniu dawaj szybko na podnośnik i zobacz czy klapa nie zacieła sie na otwatym. Raz mnie tak w ch.. robiła a3. Rozgrzała sie spuchło żeliwo klapa zacieła sie na otwartym lekko ostygła zamknęło ją .
Już to rozważałem, ale turbo już dwa razy było najpierw z drugiej używka, potem zrwgwnerowane pierwotne, żeliwo całe, klapa nie wybita, gorące chodzi bez problemu.
To tu robisz u kogoś i szukasz informacji w necie? Czegos nie rozumiem.
Czego nie rozumiesz?

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Tam pękały i turbiny i kolektor, do wymiany w komplecie.

Snorek26

Nowy
Punktów
0
Witam. Otóż od dłuższego czasu męczę temat opla insignia z turbodoładowaną benzyną. Generalnie zaczęło się od sporadycznych utrat mocy i wyrzucania błędu P0299 Ciśnienie doładowania za niskie.
Z czasem zaczęło się to powtarzać coraz częściej. Teraz praktycznie jak jest już rozgrzany to przez chwilę ma moc i przy próbie jazdy zaraz odcina moc i wyrzuca ten jeden jedyny błąd.
Zanim auto trafiło w moje ręce to wymieniono:
2 x Turbo, rurę od turbo, 3x zaworek Pierburga sterujący westgate od upustu spalin, czujnik ciśnienia doladowania, przeplywomierz, napęd rozrządu.
I z tego wszystkiego jakikolwiek efekt dawała wymiana tego zaworka Pierburga, ale co najlepsze auto jeździło dobrze przez 2 miesiące, potem przestało dali nowy zaworek znowu było miesiąc dobrze i znowu jest problem.
Ja osobiście sprawdziłem szczelność dolotu, czy klapa w turbinie pracuje, czy blow off pracuje, kompresor podciśnienia i ogólnie cały układ sterujący turbo. Oczywiście w miarę moich możliwości. Jak byście ugryźli ten temat?
I co było przyczyną ?

Markson43

SuperMechanior
Punktów
174
Miasto
Rzeszów
A powie ci jak zrobił... pytać się szybko nauczył gdzie a odpisać już hu...a typowy charakter Polaka. Oczywiście nie każdego ale większośći.

Do góry Bottom