• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Instalacja pneumatyczna z rur PP.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jakieś pół roku temu doszedłem do wniosku że dosyć już mam kompresora tłukącego się na hali. Myślałem już o tym dosyć długo jednak ciągle było coś ważniejszego do zrobienia. Rury PP wybrałem ze względu na łatwość montażu. Zgrzewarka za 120 PLN i można szaleć do woli. Obawiałem się trochę czy ciepłe powietrze z kompresora nie spowoduje rozszczelnienia się instalacji, jak na razie nie ma takiego problemu. Tak to mniej więcej wygląda:
IMAG2201.jpg
Zdjęcia robione telefonem więc jakość taka sobie.
IMAG2202.jpg
Na każdym pionie poniżej przyłączy porobiłem zawory do spustu kondensatu.
IMAG2203.jpg
IMAG2205.jpg
IMAG2206.jpg
IMAG2204.jpg
Jak na razie nie ma niczego co przygotowywałoby powietrze do pracy z narzędziami, ale chytry plan jest taki że na wyjściu z kompresora wstawię jakiś większy naolejacz, a na jednym przyłączu wrzucę reduktor, osuszacz i odolejacz do malowania.
IMAG2207.jpg
Manometr od opryskiwacza rolniczego
IMAG2208.jpg
Całość pracuje na ciśnieniu 8-9 bar, aczkolwiek czasami jak potrzeba to bije się i 10. Max co nabiłem to 11 bar. Po pół roku użytkowania mogę powiedzieć całość się sprawdza.
Koszt wykonania to jakiś 1000 - 1200 PLN plus własna robota. Koszt oczywiście w dużej mierze uzależniony od grubości rur i długości instalacji, w moim przypadku robotę zrobiła wysokość hali (5.6 na jednym stanowisku i 3,5 na drugim), bo do każdego punktu poboru musiałem zjechać "od góry".

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja mam na klejonych. Działa już jakieś 10 lat ;)

metalworks

SuperMechanior
Punktów
54
greghorn ja też mam z tych rur zrobioną instalację pneumatyczną ale wszystko puszone w wylewce, wyjścia zrobione na ścianach i w kanale. Działa koło 5 lat na ciśnieniu 8 bar i zero problemów.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Tez mam z tego porobione,jest git.i tez sobie kupilem zgrzewarke.super szybki temat,najdrozsze w tym wszystkim to szybkozlaczki chyba.

promotopony

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Golesze
www.promotopony.pl
Witam.
Odgrzewam temat, ale jest na etapie zmian w warsztacie i chyba czeka mnie przeprowadzka kompresora.
Które rury plastikowe wybrać? (jest trochę rodzajów) Szukam rozwiązania pośredniego. Nie najtaniej po kosztach, ale wiadomo z głową, żeby kasa się zgadzała :smug:
Czy kompresor może stać w zadaszonym ale nieogrzewanym pomieszczeniu (np jakiś blaszak)?
Instalacja 12 bar.
Teraz mam instalację na rurkach stalowych + jakieś modyfikacje na zwykłym giętkim przewodzie zbrojonym, ale powoli modernizuję wszytko po "czasach komuny", i zastanawiam się czy tylko ułożyć z głową instalację, czy dodatkowo wynieść kompresor na zewnątrz w jakiś blaszak, i nie wiem jakie rury brać.
Niestety hałas w warsztacie jest spory i jakby już robił te rury i go wywalił na zewnątrz, to byłbym zadowolony...
Co polecacie?

promotopony

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Golesze
www.promotopony.pl
Czyli wstępnie kompresor zostaje.
Co z tymi rurkami? Plastik będzie ok? Są różne rodzaje,jaki wybrać(nie chodzi mi o średnicę ale o materiał itp)?
Te plastikowe gdyby było ok to są skręcane, zgrzewane, wciskane??

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
najzwyklejsze rurki zgrzewane w sklepie wodkan do kupienia i to wszystko.wychodzi bardzo tanio i szybko sie to kladzie.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja mam klejone, migiem się robi i używam jakieś 10lat i nic się nie dzieje.

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Co ci chłopie będzie zamarzalo ? Ja mam kompresor na polu pod wiata i żadnych problemów nie mam nawet przy -25 .

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
W tych plastikach hydro jest wymiar calowy to tam będzie z 15mm średnicy taki wmiare. Ja będe robił na wiosne u siebie i własnie się zastanawiam czy robić 15mm czy więcej... jak mówicie? Na pneumata starczy spokojnie, potem przewód od złączki 12 i będzie sutkał jak trzeba, nie? Tak mi się wydaje?

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Odgrzewam temat, może ktoś pomoże.
Wykonuję w warsztacie instalacje sprężonego powietrza ze zgrzewanych rur PP 32mm. I będą one umieszczone w posadzce 15 cm mniej więcej po środku, czyli 5cm pod powierzchnią. Tu pytanie. Czy te rurki można od razu po sprawdzeniu szczelności zalać betonem B30 czy one muszą iść w osłonkach aby pracowały. Ja myślę że zalanie betonem tylko wzmocni ich stabilność i nie będą się rozszerzać pod ciśnieniem 9 bar. Inni mówią że one muszą pracować i muszą być w osłonkach. Więc jak. Co się stanie jak zaleję betonem bez otulin.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Update, pytanie do tych co w warsztatach mają instalacje sprężonego powietrza wykonana z rur zgrzewanych pp. Mam całą instalacje zrobioną z rur PP Hakan 32mm, ścianka 5,4mm, ciśnienie jakie wytrzymuje ponoć 10 bar. I tu pytanie, jakie ciśnienie macie w swoich warsztatach/wulkanizacjach na rurach pp. czy cały czas max 10bar czy nie zbliżacie się do tej granicy.. Bo zamierzam puścić w tą instalacje 11 bar i nie wiem czy to jest dla tych rur bezpieczne.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Pexal mozna rzucić w beton bez niczego. Tylko beton z dodatkami. PP wątpię ze można bez oslony

Do góry Bottom