• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Interfejsy diagnostyczne co wybrać?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie sadze, mam ale mastera z drukarka , da sie pracować ale zapomnij o polskiej wersji .

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
No właśnie , bo mam clipa a czasmi trafi się coś innego niż Renault i szukam i tak mi chodzi po głowie by coś kupić . A jak ktoś pisał wcześniej ,że najlepiej mieć serwisówkę do kazdego to raczej odpada .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
teoria miec serwisowkę , lunch jako ori ma wiele zalet a przyznam ze nieraz mnie pozytywnie zaskoczył jak i negatywnie mu sie zdazało . Ogolnie uzyteczny tyle ze trzeba go poznać

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
A ten launch diagun działa na licencji czy bez? Znajomy warsztat ostatnio chwalił kupionego F-toucha, gdzie jest dodatkowy modul hamowni drogowej. Ogólnie w tych pieniądzach za dużego wyboru chyba nie ma

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Zadałem kiedyś pytanie czy warto kupić autocom'a.
Nie otrzymałem odpowiedzi.
Ale widzę że duzo osób pyta o aktywację tego sprzętu więc ma on "wzięcie". Teraz patrzę na aukcję http://allegro.pl/nowy-tcs-cdp-3w1-2013-3-16-kabli-do-autocom-i4514045572.html i tam już kupiło 8 osób. To coś znaczy ...
Proszę powiedzcie teraz - warto kupić ? Dla siebie , do swoich samochodów nie do zarobku.
Chcę wywalić DPF'a w swojej Captivie a że jestem mechanikiem i elektronikiem więc zrobię to sam.
Sprzedający pisze że tym sprzętem da się to zrobić.
Proszę o opinie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
DPF'a sie nie da wywalić tym sprzętem a to i tak nielegalny sprzęt.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Zadałem kiedyś pytanie czy warto kupić autocom'a.
Nie otrzymałem odpowiedzi.
Ale widzę że duzo osób pyta o aktywację tego sprzętu więc ma on "wzięcie". Teraz patrzę na aukcję http://allegro.pl/nowy-tcs-cdp-3w1-2013-3-16-kabli-do-autocom-i4514045572.html i tam już kupiło 8 osób. To coś znaczy ...
Proszę powiedzcie teraz - warto kupić ? Dla siebie , do swoich samochodów nie do zarobku.
Chcę wywalić DPF'a w swojej Captivie a że jestem mechanikiem i elektronikiem więc zrobię to sam.
Sprzedający pisze że tym sprzętem da się to zrobić.
Proszę o opinie.
Jak tym chcesz wywalić dpf to marny z Ciebie mechanik a jeszcze gorszy elektronik ... z szacunkiem oczywiście

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Aluzju poniał :mad:
nie pracuję aktywnie w tym zawodzie już od 9 lat.A pracowałem w renomowanym warsztacie w moim miescie drugie tyle. Wiem czym w serwisach oprogramowują ECU po modyfikacji. Jednakże zmiany w oferowanych interfejsach i ich oprogramowaniach następują dość szybko że pomyślałem że warto zapytać userów kto ma taki sprzęt że może Chinole wyprzedzili oryginał i on "może więcej".
Jest faktem że firmy podrabiające markowy sprzęt modyfikują go i jego oprogramowanie na plus i przewyższa on pierwowzór. Przykładem jest sprzęt TV-sat - konkretnie marka Dreambox . Chińczycy podrabiają ten sprzęt masowo. Miałem i oryginały i klony i wiem że nie róznią się jakością i stabilnością pracy. Mało tego . Chińce już ok 2 lat temu dodali do modelu DM 800SE wifi czego Niemcy z DM do dziś nie zrobili. Obecnie NC+ poszła tym tropem i ma w ofercie dekodery z wifi.
Ot znany mi przykład. DM sprzedaje oryginały po 1800 zł a klony są po 750 zł. Ludzie kupują i te i te.

@Marek_S - nie prowadzę warsztatu i nie muszę mieć oryginała. Szukam sprzetu dla siebie.
@inodiag - ja nie napisałem że chcę tym wywalić DPF'a. Napisałem że sprzedawca tak napisał i sprawdzam czy to prawda. Stac mnie bym oddał auto do specjalizującej się w tym firmy. Ale z natury jestem dociekliwy i nie boję się wyzwań. Staram się być na bieżąco z nowinkami i jestem w miarę możliwości.
:p:p:p

meff

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kartuzy
Czy ktoś może doradzic alternatywę dla launch x431 obsługującą ciężarówki? Mój brat prowadzi firmę transportową i szuka dodatkowego taniego sprzętu diagnostycznego do wyposażenia warsztatu a mój launch na bluetooth jest dla niego ciut za mały preferuje kabelki do pancernego laptopa:) znalazł na allegro taki oto sprzęt http://allegro.pl/show_item.php?item=4534593951 i stąd pytanie czy to coś ma możliwości odpowiednie by stać się alternatywą dla launcha, czy też jest to zwykły szmelc typu elm327?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Prawde powiedziawszy nie mam zdania , jakaś nowosć na rynku i relatywnie tania . Ale jak coś jest za tanie to już podejrzane bo producent musi płacic licencje za korzystanie z protokołów transmisji

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Ja bym się nie pisał na takie urządzenie, no chyba, że planujesz tylko kody błędów usuwać, ale do czegoś takiego wystarczy tester znacznie tańszy. Osobiście uważam, że przesłana przeze mnie wcześniej propozycja (ST-6000) w tej cenie nie ma konkurencji, w prawdzie przekracza to budżet, ale warto zainwestować w sprawdzony sprzęt.

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
mam takie pytanie : nikt nie poruszył tematu Gutmana , przykładowo megamac 66 lub 55 - czy jest to warte swojej ceny czy tylko bicie kasy za "renomę", może ktoś ma , pracuje??

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Pracowałem na nim, jest bardzo fajny bo masz wszystkie parametry ile sterownik chce i ile ma np paliwa. urządzenie jest drogie ale masz pewne zaplecze wiedzy.

Do góry Bottom