• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Interfejsy diagnostyczne co wybrać?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
albo pod blokiem za 20 zł błędy kasować
ja ostatnio jak powiedziałem koledze z pracy (kierowcy) że chce za podlaczenie kompa 50 zł to myslalem że mnie pogryzie za to ze chce wogóle za to pieniądze :D ... ale nauka nie idzie w las bo przyszedł do mnie tydzien pozniej po kod do radia i pierwsze co to zapytał ile to kosztuje a ja mu na to ze kody są darmo, ucieszył sie i chciał mi wcisnąć chociaż 10 zł za fatygę, ja mu na to twardo że kody są za darmo, ale przy opłatach za kompa pozostanę bo przecież koszta zakupu sprzętu muszą się kiedyś wrócić, no chyba że się robi przysługę koledze mechanikowi, lakiernikowi i t.p. to wiadomo ręka rękę myje a kierowca co może zrobić dla mnie ??? chyba piwo ze mną wypić ...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No i na komórkę .... kiedyś klient spojrzał na sprzęt i powiedział zwykły laptop ... a co kurcze myślał ze będzie z wodotryskiem ? :p:D

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Ja tam jestem zwolennikiem ori ale zdaję sobie sprawę że nie każdego stać, zwłaszcza na początku. Jednak jak się słyszy okresowo co może nawyprawiać ryżowy sprzęt to czasem nie warto ryzykować. Przyzwoity tester oryginalny można już kupić za ok 6000.

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Za 6000 można kupić ori, ale jako przystawkę do komputera i pytanie czy jak już kupować sprzęt oryginalny, czy nie warto dołożyć do testera niezależnego. Nie trzeba latać z laptopem, a z komunikacją przez bluetooth jest różnie. Ostatnio znajomy mi powiedział, że w nowym sprzęcie który kupił (jedna z najpopularniejszych marek testerów) w ciągu kilku miesięcy musiał 2 razy oddawać tester do naprawy bo mu nadajnik bluetooth przestał działać i ogólnie łączność to udręka.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Są takie ori które działają i sa za przyzwoitą cenę

koziolek

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Lubelskie,
dokladnie jestem tego samego zdania jak arni_poznan cos taniego legalnego na pokaz w razie czego
a cala reszta to ryzowki i wtedy odjazdzamy do przodu od konkurencji

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Zalezy czego oczekujesz i jaki masz fundusz ...
Otwieram serwis podstawowych usług mechanicznych: serwis opon, oleje, filtry, klocki hamulcowe. Jak wiemy dzisiaj coraz więcej samochodów wymaga do podstawowych czynności serwisowych podpięcie komputera i reset komunikatów albo wprowadzenie samochodu w tryb serwisowy (np. wymiana okładzin elektrohamulca ręcznego). Nie chciałbym aby klient z Check Enginem odjeżdżał ode mnie z kwitkiem, bo nie mam czym go zdiagnozować. Nie mam doświadczenia, ani zamiaru świadczyć zaawansowanych usług typu kodowanie wtrysków, jakieś oscyloskopowe pomiary parametrów pracy różnych podzespołów.

Jest jakaś wersja TEXA typowo do serwisów szybkiej obsługi, a ja w coś takiego celuję.
Kosztuje 1/3 ceny, ale pewnie ma też 1/3 możliwości standardowej TEXy:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3213301521211-TEX_D09010-tester-usterek,scr_dItems.html
http://allegro.pl/tester-diagnostyczny-texa-nanodiag-idc4-plus-nowy-i5639123530.html

Chcę dokonać dobrego wyboru dla wymienionych potrzeb - to pierwszy priorytet, fundusz ma drugi priorytet.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja bym polecał autocoma albo delphi . to samo ale inny dystrybutor oprogramowania

bones

SuperMechanior
Punktów
5
... do szybkiego odczytania błędów i parametrów z samochodu, ma to być dodatkowy tester do podstawowych funkcji.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ELM bedzie tanszy i troqe lub coś podobnego , ja potrafie z OBD wiele wyczytać

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Elm może i tańszy tylko mnie chodzi o tester podręczny, żeby nie było potrzeby nosić laptopa i tych wszystkich plączących się kabli

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To kwestia oprogramowania podejrzewam że to zamaskowany VAS tyle że watpie że legal

Do góry Bottom