• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily 3.0 2018 - silnik nie odpala

MaciekGW

Początkujący
Punktów
3
Cześć wszystkim, zakładam temat bo już włosy z głowy rwę przez ten pojazd. Iveco Daily 3.0 2018 skrzynia automat 8hp
Auto przyprowadzili mi na warsztat po tym jak zakopało się w błocie i kierowca próbował wyjechać przód tył przód tył do tego momentu aż go nie utopił w błocie. Wyciągnęli go na lince, auto niby pracowało, stanęło na równym i zgasło. To jest wersja kierowcy w którą nie chce mi się wierzyć.

Auto przyjechało na platformie - zablokowana tylna oś, rączka w środku do wbicia neutrala nie dawała efektu. Spód zawalony cały błotem, przewody nie uszkodzone, pod miska olejową na osłonie błota tyle że odbiło formę. Po usunięciu błota brak śladów uszkodzeń mechanicznych lub elektrycznych.

Oczyszczone, ręcznie wrzucone N, wyciągnięty rozrusznik ( już trup nie dawał rady przekręcić silnikiem ) - skrzynia i oś odblokowana - auto kręci nie odpala.

Filtr paliwa wymieniony, spuszczona ropa z filtra ( podejrzewałem wodę w paliwie ).

Auto kręci i nie odpala, na plaka odpala i chodzi póki jest plak, zabieram plaka - gaśnie. Ewidentnie nie dostaje paliwa

Sprawdzałem pompę wstępna, ciśnienie na listwie jest - 400 bar , obroty silnika pokazuje 100-120 obr/min mimo że kręci na słuch i wg wskazówki obrotomierza jest ponad 300 - kręci żwawo. Sprawdzałem i identycznym sprawnym Iveco te obroty - jest identycznie i wszystko działa.

Sprawdziłem dioda LED czy jest impuls na wtryskiwacz - tak jest, zostało mi jeszcze zmierzyć oscyloskopem jakie jest napięcie otwierające wtryskiwacz ( wtryski piezo)

Czy ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym sprawdzić zobaczyć? Dorzucę screena podczas kręcenia parametrów silnika. Jedna rzecz której nie sprawdziłem to synchronizacja rozrządu czy nie przeskoczył, ale czy by wtedy odpalał na plaku i pracował?

Błędy w silniku :
E10611 - adblue niski poziom

Błędy BCM
90224a - kontrola konfiguracji nieudana

Inne błędy pomijam typu radio lub te które sam wywoływalem wcześniej przy próbach, oczywiście wszystko skasowane - te pozostają Screenshot_2026-08-25-12-14-15-714_com.miui.gallery.jpg screen zrobiony podczas kręcenia rozrusznikiem, ciśnienie paliwa to 400 bar tylko screen zrobiony jak już Aku słabło

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
87
No ale ten błąd z BCM-u, to jest chyba błąd komunikacji CAN więc jeśli nie komunikuje się z ECU i innymi, to może immobiliser blokuje rozruch, chociaż niby paliwo podaje, skoro widzi dawkę.
Sprawdź czy jest zezwolenie na rozruch.
Chociaż, jak zarżnęli rozrusznik, to może BCM usadzili albo wsad się wysypał.

Co do przestawionego rozrządu, to w zależności jak, to może na plaku "udawać, że chodzi".
Teoretycznie też, skoro chodzi na plaku, to i wydech powinien być drożny no ale może jednak nie, może wkład się stopił.

Tak jeszcze zastanawiam się nad błędem z Adblue czy to nie jest problem z instalacją/sterownikiem i robi zakłócenia na linii zasilania lub CAN.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom