• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily 3.0 blokada wału korbowego

Trafic5

Nowy
Punktów
2
Witam,problem z obróceniem wału korbowego o 360 stopni zawory wszystkie zamknięte wałki rozrządu zdemontowane blokada obrotu pojawia się w momencie gdy 1i4 tłok jest w górnym położeniu cylindra.Co może być przyczyną.Samochód wjechał na kanał o własnych siłach po wymianie rozrządu i próbie obrotów wałem korbowym blokuje się w okolicy 350stopni. Czy jest możliwość żeby coś w mice oleju zablokowało wał? miedzy czasie tłoki zostały zalane naftą i wydmuchane cylindry ,opór jest momentalny tak jakby coś blokowało w jednym miejscu.Rozrząd jest ściągnięty pokrywa z wałkami też.Proszę o jakieś podpowiedzi.

Trafic5

Nowy
Punktów
2
witam, temat rozwiązany okazało się że do cylindra wpadł zamek zaworu podczas wymiany uszczelniaczy trzonków .Ze swojej winy nie zabezpieczyłem gniazda wtryskiwacza i miałem jazdę o piątku już miałem zdejmować miskę olejową. Dzięki za zainteresowanie.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1685
witam, temat rozwiązany okazało się że do cylindra wpadł zamek zaworu podczas wymiany uszczelniaczy trzonków .
Fajnie, że sprawa się wyjaśniła, a to najważniejsze. Miło, że przyznałeś się do błędu, doprowadziłeś sprawę do końca, znalazłeś problem, rozwiązałeś go i poinformowałeś, co było przyczyną.
Wielki szacunek i „lajk” dla Ciebie :)

Ale jeśli mogę spytać: nie zauważyłeś podczas zapinania sprężyn, że brakuje Ci jednego zabezpieczenia?
No i nie napisałeś nic w pierwszym poście o tym, że rozpinałeś zawory i wymieniałeś uszczelniacze.

Do góry Bottom