• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily wibracje od 70 do 90 km/h

sa1at

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie . Potrzebuję pomocy w zlokalizowaniu przyczyny wibracji podczas jazdy w zakresie prędkości od około 70 do około 90 km/h podczas dodawania gazu . Niezależnie ,czy z obciążeniem czy na pusto , czy pod górę czy z góry podczas dodania gazu auto wibruje w zakresie prędkości 70-90 , bez gazu i przy mniejszej prędkości oraz powyżej 90 km/h cisza . Myślałem , że podpory wału albo krzyżaki ale krzyżaki ok a podpory nowe . Wał złożony tak jak był przed wymianą podpór (2 szt. są) . Co może powodować wibracje przy naciśnięciu pedału przyspieszania ? wystarczy tylko delikatnie dodać gazu i powstają wibracje , bez gazu cichutko . Skrzynia begów ? Są delikatnie wyczuwalne luzy na łożyskach tylnych piast . Nie wiem od czego zacząć , żeby się nie narobić i niepotrzebnie wymieniać dobre elementy.

sa1at

Nowy
Punktów
0
Problem rozwiązany , jednak to był krzyżak a w zasadzie nawet dwa , jeden miał lekki luz a drugi był przytarty i po rozbiórce dopiero było widać ,że zardzewiały w środku . Tak ,że nie ma co słuchać innych tylko wymienić krzyżaki przy okazji podpór żeby dwa razy nie wyciągać wału tym bardziej ,że nie są drogie .

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Mam podobny tema w iveco tyle, że drży najbardziej na 5 i 6 biegu. Przy 120 czuć jakby na wirówce siedział. Jutro rozbieranie więc dam znać....

Do góry Bottom