• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaguar xf250

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Witam ponownie, mam na warsztacie Jaguara xf250 2011r 3.0D 211KM AJV6D.
Pytanie mam dotyczące rozrządu, o ile wymiana paska z przodu nie jest jakoś specjalnie skomplikowana tak wymiana łańcuchów pomiędzy wałkami okazała się trudniejsza niż przypuszczałem.

Pierwszym problemem jest pierwsza głowica, do której przykręcana jest pompą vacum i żeby ściągnąć wałki muszę ją zdemontować, ale za nic nie wsadzę ręki, żeby ją odkręcić.

Drugim problemem jest druga głowica, gdzie z wałka wydechowego jest napędzana pompa wtryskowa oczywiście od strony grodzi, gdzie też z dostępem jest mega problem.

Jest jeszcze trzeci problem, mianowicie pęknięty króciec od przelewu wtryskiwacza, ale to już rozwiązałem - muszę dokupić cały wtryskiwacz.

Co radzicie zrobić, mam nadzieję, że ktoś z was przerabiał taki rozrząd?
Moim zdaniem silnik do wyciągnięcia, ale może macie jakieś sposoby.

Jest jeszcze jedno pytanie o napęd pompy wtryskowej, nie mogę go namierzyć w żadnej hurtowni, a jest to zwykły pasek zębaty, który chyba też się wymienia?
Pomóżcie Panowie bo pierwszy raz mam do czynienia z takim dieslem, który okazał się francuskim wymysłem

Tak to teraz wygląda:
IMG_20210527_184719.jpg

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
W dżagu to można tańcować przy wyciąganiu pomp, tyle jest miejsca...spróbował byś wykonać taką operację w dyskotece lub rendżu, to byś dopiero zobaczył...:)
Pompa vacum to jakieś 15 - 20 minut...a wtryskowa to ok 1,5 h i są na stole...bez wyjmowania silnika...oczywiście jak wyjmiesz to będzie łatwiej...:)
A pasek do pompy jest dostępny bez problemu - https://allegro.pl/oferta/pasek-roz...MIuaHWobHq8AIVMkeRBR1PSQoXEAQYCyABEgKtdvD_BwE :)

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
@ woodoo Zalezy o którym silniku mowa. W 2,7 bez problemu zrobisz tak jak mowisz. Osobiście wymieniłem z 200 pomp wysokiego ciśnienia w tych silnikach jak była akcja serwisowa na nie. Po nabraniu wprawy robiliśmy z kolegą z podnośnika obok zawody. 45 min i auto gotowe do wyjazdu. Jesli idzie o 3,0 juz nie jest tak kolorowo i do tylnego paska dostep jest straszny przez rurkę od układu chłodzenia. Mówimy oczywiscie o discovery lub sporcie.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tą rurkę to się demontuje w 5 minut (2 śrubki i dwie opaski zaciskowe na wężach) i nawet nie trzeba spuszczać płynu...:)
Jak pierwszy raz wyciągałem pompę, to się jeb...em prawie cały dzień...:) bo nijak nie mogłem wyjąć puchy odmy...ale jak już obczaiłem jak ona wychodzi, a wychodzi w jednym położeniu, to potem wyjmowałem ją w 10 minut...:)
Jeszcze kolejny temat to zdjęcie kółka zębatego z pompy, bez odpowiedniego ściągacza to masakra...:)
A jeszcze 3,0 to ustawienie na znaki...:)
Jak się robi pierwszy raz, to przejeb...ne...:) ale jak się robi systematycznie i się podorabia odpowiednie przyrządy do tego, to praca jest miła i bezproblemowa...:)

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
W 2,7 rurka to sekunda. W 3,0 juz nie bardzo. Odma tylko w jednym położeniu wychodzi to racja:) ja juz sie z Landkow wyleczyłem na rzecz BMW ale powspominać czsami fajnie :)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja za pierwszym razem zawsze sobie dorabiałem i modyfikowałem klucze na podobieństwo dedykowanych przyrządów z katalogu angielskiego...:)
Tak to jest jak się robi jedną markę...:)
Potem to już leciało...:)
Też już w landkach nie robię z 10 latek...:) Kręgosłup mi wysiadł od dźwigania ciężarów...:)
Pamiętam jak się doktoryzowałem ze swapów z 2,7 na 3,0...:) bo w 2,7 pękały wały i nie można było ich dostać...a z anglii się ściągało rozbitki...więc jak już przekładać to lepiej na coś większego...:)

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Tyle, ze w 3,0 wały tez padają :) ja własnie dlatego odpuściłem landki bo kręgosłup sie zaczął poddawać.

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Panowie, czyli co mam zrobić?
Wyciągać silnik czy nie?
Jest dokładnie tak jak piszecie, robię to pierwszy raz i kopię się z nim cały dzień

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja bym nie wyciągał...:) a co ty zrobisz, to już twoja sprawa...:)

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Auto prawie ogarnięte, zostało dokończyć składać.
Udało się to zrobić bez wyciągania silnika i jak się wiązkę i rurki z tyłu wywaliło to nie było jakiejś tragedii.

Ostatnie pytanie - ile bierzecie za takie rozrządy? Mówimy o wymianie paska z przodu, paska z tyłu i dwóch łańcuchów pomiędzy walkami.

Do góry Bottom