Jeżeli ktoś pochodzi z okolic powiatu Tucholskiego to unikajcie jak ognia szlifierza "Wytrążek" z Tucholi.
Robiłem remont Audi A3 1.9tdi na pompie.
Chcialem honowanie,szlif płaszczyzny bloku oraz polerkę wału korbowego wraz z dokładnymi pomiarami aby zakupić odpowiednie panewki i pierścienie oraz szlif głowicy.
O ile honowanie i płaszczyzny im wyszły tak reszta to tragedia.
Ja nie jestem mechanikiem i nie mam takich narzędzi pomiarowych typowych dla szlifierzy więc zleciłem wykonanie pomiarów.
Twierdzą że nominał,ok kupiłem,zamontowałem,osrałem sie ze szczęścia bo silnik zapalił na dotyk ALE...
praktycznie brak ciśnienia oleju mimo nowej pompy oleju.Przekładając na starą pompe okazało się że ciśnienie wzroslo.....o dokladnie 0.2 bar.
Do tego po rozgrzaniu silnik tak pobierał olej że podwórka nie było widać.
Oczywiście teraz wyciągnąć silnik i rozbierać na nowo.Wrocilem do nich a oni że panewki dobre,wszystko cacy,ja cos źle poskładałem i zacytuję "jeszcze wiele nauki przede mną" no cóż rok się do tej operacji przygotowywałem i zbierałem informację,może cos mi umknęło.
Próba numer dwa lecz pierścienie tłokowe od Prima Łódź, nadal brak ciśnienia oleju ale przestał dymić,kompresja jak nowy silnik z farbyki,zauważalnie lepsza kultura pracy ale....0.5 bara ciśnienia oleju na ciepłym silniku na wolnych obrotach.
Wyciągam silnik i zawiozłem do szlifierza do Bydgoszczy.Gdy zaczeli mierzyć to omal fikołka ze śmiechu nie zrobili.
Wał korbowy niewyosiowany (głównie środkowy czop główny) oraz wymiar wału już prawie sięgał 2 szlifu na czopach głównych, korbowodowe były ok.
Wykonali pomiary oraz wał poszedł do szlifu na tzw 2 szlif pod prawidłowe panewki.Po tych przebojach sprawdziłem jeszcze na plastik gage i faktycznie wyszlo na 0.025 pasowanie czyli praktycznie fabrycznie.
Po odpaleniu ciśnienie oleju na ciepłym silniku minimum 1.5 bara na wolnych obrotach (2 bary powinien mieć przy 2tys obrotów na rozgrzanym)
Także firma Wytrążek z Tucholi to niestety papudrony.