• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[NIE POLECAM] Regenerux m. Mrocza lub Chlebno [silniki regenerowane]

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1879
Miasto
Koszęcin
Jak chcecie to możecie mi silniki wysyłać. Bo ja w sumie ino to robię. Ostatnio wymieniłem tłok w jawce.

Punktów
1
Jeżeli ktoś pochodzi z okolic powiatu Tucholskiego to unikajcie jak ognia szlifierza "Wytrążek" z Tucholi.
Robiłem remont Audi A3 1.9tdi na pompie.
Chcialem honowanie,szlif płaszczyzny bloku oraz polerkę wału korbowego wraz z dokładnymi pomiarami aby zakupić odpowiednie panewki i pierścienie oraz szlif głowicy.
O ile honowanie i płaszczyzny im wyszły tak reszta to tragedia.
Ja nie jestem mechanikiem i nie mam takich narzędzi pomiarowych typowych dla szlifierzy więc zleciłem wykonanie pomiarów.
Twierdzą że nominał,ok kupiłem,zamontowałem,osrałem sie ze szczęścia bo silnik zapalił na dotyk ALE...
praktycznie brak ciśnienia oleju mimo nowej pompy oleju.Przekładając na starą pompe okazało się że ciśnienie wzroslo.....o dokladnie 0.2 bar.
Do tego po rozgrzaniu silnik tak pobierał olej że podwórka nie było widać.
Oczywiście teraz wyciągnąć silnik i rozbierać na nowo.Wrocilem do nich a oni że panewki dobre,wszystko cacy,ja cos źle poskładałem i zacytuję "jeszcze wiele nauki przede mną" no cóż rok się do tej operacji przygotowywałem i zbierałem informację,może cos mi umknęło.
Próba numer dwa lecz pierścienie tłokowe od Prima Łódź, nadal brak ciśnienia oleju ale przestał dymić,kompresja jak nowy silnik z farbyki,zauważalnie lepsza kultura pracy ale....0.5 bara ciśnienia oleju na ciepłym silniku na wolnych obrotach.
Wyciągam silnik i zawiozłem do szlifierza do Bydgoszczy.Gdy zaczeli mierzyć to omal fikołka ze śmiechu nie zrobili.
Wał korbowy niewyosiowany (głównie środkowy czop główny) oraz wymiar wału już prawie sięgał 2 szlifu na czopach głównych, korbowodowe były ok.
Wykonali pomiary oraz wał poszedł do szlifu na tzw 2 szlif pod prawidłowe panewki.Po tych przebojach sprawdziłem jeszcze na plastik gage i faktycznie wyszlo na 0.025 pasowanie czyli praktycznie fabrycznie.
Po odpaleniu ciśnienie oleju na ciepłym silniku minimum 1.5 bara na wolnych obrotach (2 bary powinien mieć przy 2tys obrotów na rozgrzanym)
Także firma Wytrążek z Tucholi to niestety papudrony.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Niby tak, lecz sprawa w toku, aktualna.
Zobacz ile na OLX silniczków po kapitalce w cenach 4000-7000.
Trzeba być zwyderkowany, aby kupować silnik po regeneracji za taką kasę + zwrot starego.
Znajomemu robiliśmy OM602 2.5 w 2017 to na zabawkach od Mercedesa (całkowita suma brutto z przesyłkami i wszystkim innym) wyszło około 7200€ i to już po negocjacjach czyli rabatach.
Ogólnie mówiąc niewiele zostało ze starego silnika.
No ale 1.000.000km ma zagwarantowane. Zwykły sedan przybajerzony lekko na AMG ale wsio ori.
Bardzo ładnie się trzyma (1992, szeroka listwa).
Za granicą można sobie pozwolić, zwłaszcza przy zarobkach 2800-3200 to taki remoncik merca to pikuś. W Polsce trochę inna sprawa, 7200 x 4.3 = prawie 31000zł przy średniej zwykłego zjadacza chleba biedronkowego 4500-5500 trochę boli.
No i z Polski nic tam nie chcieli, nawet choćby wentyli.

Do góry Bottom