• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak rozliczacie się z klientem, czy używacie specjalnych programów do naprawy??

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jak się weźmie mało to powie że nic nie robił jak dużo to zdarł, a ten złoty środek zawsze będzie nieosiągnięty. Zapytałem raz kolegę ile bierze za robotę a on na to, to zależy jak u klienta są pozaginane rogi w portfelu;)

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
no co prawda to prawda dla klienta nigdy nie będzie idealnie

Punktów
10
Miasto
TROJMIASTO
powszechnie stosowane programy to AUTODATA oraz BOSCH ESI TRONIC. dodatkowo w katalogu IC masz też opcję norm czasowych jednak trzeba brać pewną poprawkę z tego co pamiętam to np.wymiana termostatu w astrze f 1.6 (np. c16nz) podają jakieś zaniżone wartości(w tym modelu trzeba szarpać cały rozrząd)

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
ale teraz mówisz o programach które dzielą na poszczególne zespoły i pokazują gdzie i jak te części wykręcić?? bo mi chodziło właśnie bardziej o takie programy. no i czy to się opłaca jeżeli program kosztuje np kilka tys

Punktów
10
Miasto
TROJMIASTO
Podane programy częściowo spełniają Twoje obie "zachcianki" czyli co do wyceny jak i innych wiadomości np.montaż filtra kabinowego czy paska rozrządu. Dodatkowo w zależności od wersji masz też opcje diagnozowania poszczególnych usterek. Natomiast "gdzie i jak tę część wykręcić" - to masz dwie opcje. Pierwsza - musisz mieć dostęp do dokumentacji serwisowej. Druga - seria "sam naprawiam" książkowa lub do zassania na kompa.

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
bardziej mi chodzi o taki program co przynajmniej pokazuje poszczególne układy z jakich części się składa itp. wiem że takowe programy są (tylko zapomniałem ich nazwy:p) no i czy warto z tego w ogóle korzystać??

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Panowie jak to u was jest tak z ciekawosci? Czy jak ktos wam zostawia auto to mowicie ze dacie znac jak zkonczycie?? Ja bym w takim warsztacie auta nie zostawil.....

Wymiana uszczelki pod głowicą jest sztandarowym przykładem problemów z ustaleniem ceny naprawy. Z drugiej strony pytanie typu : ILE KOSZTUJE REMONT SILNIKA raczej też pozostanie bez odpowiedzi..............Bo co to znaczy remont silnika? Dla każdego to co innego, a ma dotyczyć jednej usługi.
Nawiązując do wymiany uszczelki pod głowicą :
1) demontujemy i montujemy głowicę
2) zazwyczaj konieczny jest demontaż rozrządu i najczęściej "przy okazji" jego wymiana
3) kupujemy materiały typu uszczelka pod głowicą, uszczelki kolektorów ssącego i wydechowego, uszczelkę pokrywy zaworów, rozrząd t.j pasek, wszelkiego rodzaju rolki, pompę wody jeżeli jest napędzana paskiem, pasek mikro napędu agregatów, śruby głowicy, czasem termostat, parę innych uszczelek, płyn chłodniczy, olej silnikowy jeżeli płyn chłodniczy dostał się do oleju, filtr oleju, filtr powietrza pewnie też
4) obróbka głowicy - minimum to planowanie, ale w dieslach warto sprawdzić szczelność z powodu występowania pęknięć, wymiana uszczelniaczy trzonków zaworowych obowiązkowo, kontrola prowadnic, zaworów, gniazd, często konieczna jest wymiana zaworów

Tak więc jak czytam, że wymiana uszczelki pod głowicą kosztuje 200-350 zł, to pytam się, za co? Sama robocizna to spokojnie 300-500 zł, materiały do samej głowicy plus olej i płyn to bez mała z 300-400 zł, rozrząd lekko licząc 300-600 zł, obróbka głowicy od 100 zł za samo planowanie nawet do 1000 przy wymianie zaworów, prowadnic itd, a przy spawaniu pęknięcia to jeszcze spokojnie kolejne 500. W benzyniaku 8V taka operacja z 700-1000 zł, w 16V lekko licząc 1500-2000 zł, w dieslu to bez 2000 zł nawet nie ma co zaczynać, a to z prostego powodu, jak już ruszymy głowicę, to zaraz "wyskakują" niespodzianki :eek:. Trochę tych uszczelek w życiu już "wymieniłem" i stąd co nieco znam rozrzut tych cen, chociaż niektórych mogą one szokować, ale wynika to tylko i wyłącznie z ignorancji motoryzacyjnej i braku rozeznania w technologii napraw samochodów.

A tak poza konkursem ;)
Ile kosztuje remont silnika?
I co wchodzi w skład czynności związanych z tą naprawą?

P

PogotowieSamochodoweUK

U mnie remont silnika to ponad 3k F razem.
-nowe uszczelki
-nowe nadwymiarowe lozyskowania i pierscienie
-szliw walu i cylindrow
-nowy walek, piaskowanie gratow
-nowe pompy
-w glowicy wszystko nowe
-nowy 2mas jesli jest lub szlif zamachu
-rozrzad
-plyny ustrojowe z pelnym zestawem serwisowym

Ogolnie silnik chodzi i wyglada jak z fabryki podobnie jak komora silnika tez nie grzeszy wygladem po takim zabiegu.
Ale to zabieg dla fanatykow, mialem 3 takie przypadki gdzie ktos zarzyczyl sobie taka akcje generalki to i za ciosem szlo malowanie komory silnika, nowe okablowanie i orurowanie i piaskowanie skrzyni z wymiana uszczelniaczy w niej.

Oczywiscie wszystkie z 3 przypadkow byly silnikami mocno wykreconymi ponad 250km z tad chec tak dyzej inwestycji bo nie oszukujmy sie to bardzo duzo.

Robocizna nieco ponad 1000f mi wyszla, reszta to zabiegi obrobki i czesci+lakiery do silnika i komor silnikowych.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
teraz jest głupota remontować silnik a dlaczego ? bo samochodów na czesci jest od groma i jest nie opłacalne pakować w auto tyle siana :)
no chyba ze ktos ma kasy jak lodu ale watpie w dzisiejszych czasach kazdy liczy sie z groszem :)

P

PogotowieSamochodoweUK

A co zrobisz, jak masz silnik wydlubany na 300km, odelzony wal, kola, tloki, korby, wysoko wydajna glowice, indywidualny walek, zawory itd?
Wstawisz uzywke? Nie wyremontujesz...Zreszta to jest pewna grupa ludzi (niechlubnie sie do nich zaliczam) z brakiem pewnej klepki i kupujac auto robia je na stan fabryczny + dodatki typu 3 razy tyle mocy i wyposazenia co bylo przy zakupie od dealera.

Ja np gdybym zaliczyl dachowanie to nie jestem w stanie kupic innego auta, konieczna byla by odbudowa bo jest tam za duzo pieniedzy i pracy wlozone z tad tez poniekad nie ma wyboru.

Ale pomijajac patrzenie przez pryzmat psychicznej choroby motoryzacyjnej, bedac zwyklym uzytkownikiem auta codziennego, to faktycznie nie widze zadnego sensu remontu silnika bo ani auto ani silnik nie sa warte takiej operacji.

Auto standardowe kupisz identyczne w standardzie.
Auto zbudowane od podstaw jest jedyne w swoim rodzaju....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
zależy też jak długo chce sie jezdzic danym autkiem, jesli długo to warto zrobic remoncik bo wtedy wiesz co masz i zapominasz o silniku na parę lat

P

PogotowieSamochodoweUK

Zadziwie cie....Passat B5.5 kombi 1.9TDI AVF 6 biegow golas po malych modyfikacjach tu i tam...:D

maxbu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
5
Ja przeważnie biore od roboty czynności często się powtarzają, a jak nie wiem ile bedzie kosztowało a klient chce koniecznie przed robota wiedzieć to mam proqram wecześnie używałem auto data, a teraz IC TECHNIKA i tam są czasy napraw. licze wtedy czas x qodz dodaje jeszcze kilka procent zeby sie nie oszukać. a za uszczelke qłowicy to planowanie z wymianą qumek zaworowych około 100zł i reszta roboty od 300 do 500 + części

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
u mnie za same zdjęcie głowicy w mercedesie w203 2,2cdi wzięli 1000zł więc jak 300 do 500 za robote to tanio moim zdaniem:)

Do góry Bottom