• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak starać się o dotacje?

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa a mianowicie jak otrzymasz dotację to nie możesz podejmować dodatkowej pracy
(oficjalnie ;) oczywiście ) tylko pracować w swojej założonej firmie.Jeżeli znajdą w papierach,że gdzieś tam sobie dodatkowo dorabiałeś to zwracasz całą kwotę dotacji wraz z odsetkami :( .
Druga sprawa to ZUS,płacisz 1/2 składki ale to się nie liczy do emerytury (tak było kiedyś) :eek:
Możesz dorabiać na umowę o dzieło.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Ja już prawie rok mam własną DG. Dostałem 19tys, na kompresor 500l, montażownice i wyważarkę do kół. Cenę mi zrobili taką idealną w hurtowni na równe 19tyś. Byłem jakoś 2 miesiące na bezrobotnym, zaczął się nabór do dotacji, zgłosiłem wniosek i biznesplan, który musiał być związany z maszynami które bierzesz. Jak biznesplan przeszedł, dostałem wezwanie na komisję, na niej sprawdzali moje kompetencje i przeszłem dalej, z względu na młody wiek (21lat), wysłali mnie na przymusowe szkolenie z prowadzenia działalności. Po tym musiałem się zgłosić podpisać umowę i niedługo po tym dostałem pieniądze na konto bankowe, zapłaciłem hurtowni i musiałem dostarczyć potwierdzenie do urzędu pracy. Musiałem jeszcze zgłosić kiedy otworzyłem działalność i co kwartał wysyłać potwierdzenie że płacę ZUS przez rok prowadzenia działalności ;) potem jesteś wolnu ;) aaa w regulaminie dotacji jest napisane że nie będziesz świadczył usług na rzecz byłego pracodawcy, jak będziesz to mają prawo zerwać umowę, a Ty bedziesz musiał dotację spłacić.

Do góry Bottom