• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka firma opon?

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
chłopie ludzie latają za używkami i nalewkami taka chinka to rarytas u mnie na wsi nikt nawet nie zapyta o jakieś markowe

piotrv

Początkujący
Punktów
1
ja to bym chciał zobaczyć rzetelne i niezależne porównanie opon z Azji z oponami "markowymi". Jestem przekonany że lobby oponiarskie w Europie czuje się zaniepokojone obecnością opon z importu i dlatego nie dopuszczają do takich testów.
Myślę że znalazły by się takie które mogłyby w średniej i ekonomicznej półce opon utrzeć trochę nosa.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
sprzedawałem LING LONGI i WANLI nie było żadnej reklamacji i boki opon mocniejsze od tych barumek więcej było reklamacji na matadora

piotrv

Początkujący
Punktów
1
No bo ja cały czas uważam że opony tego typu są tak samo dobre jak tanie opony z Europy. Niczym technologicznie się nie różnią. A może gdyby ktoś zrobił niezależne testy okazałoby się że są nawet i lepsze. W dobie globalizacji technologia produkcji nie jest problemem, a jak wiadomo na wschodzie mają koszty siły roboczej o wiele niższe.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Vanli wyzabkowanie po 20tys , lilong to jakies kino za free, jezdzi sie jak na jaju, nexeny troche za szybko traca bieznik poza tym ok, sava do busow moim zdaniem najlepszy ekonomiczny wybor, a na osobowki to conti/michelin (to juz nie ten sam michelin to 10l temu) i debica. Barumy to kartoflaki, takie mialem wrazejie jadac na nowych. Wirecej wrazen nie pamietam.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
mondeo mk3 tdci, opony to "gratis" przy zakupie auta od niemieckiego dealera forda, przy nas momtowane na felgi bo zalozone byly zimowki. nowki conti bez zadnej ingerencji w zawieszenie pokonaly juz 80tys, lato zima. Sa troche łysawe ale jednak zabkowania nie ma.

Raczej tak, barum nie jest zadnym rarytasem:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
a co myślicie o kormoranach? ostatnio widziałem tanio w biedronce letnie

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Jak dla mnie podział na opony letnie i zimowe to wymysł marketingowców. Na jesieni kupiłem sobie nowe opony wielosezonowe Dębica Navigator 2. Zimą sprawdzały się wręcz wzorowo. Nie musiałem odśnieżać podwórka żeby na ulice wyjechać. Wcześniej na letnich ciężko było nawet po odśnieżeniu. Nigdy nie zdarzyło się abym stracił przyczepność nie robiąc tego celowo. Nie wiem jak będzie latem, ale tragedii raczej się nie spodziewam. Może w przypadku auta o lepszych osiągach wypadałyby blado, ale w przypadku samochodów "wozideł" te opony wg mnie są idealne.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Barum rarytasem nie jest ale dębicy do niego daleko
Arni odpowiedziałeś sobie sam :)
Uniroyal "Rain expert 3" polecam

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
a co myślicie o kormoranach? ostatnio widziałem tanio w biedronce letnie
Miałem w Vectrze C. Kormoran gamma coś tam. Przejeździłem dwa sezony (biorąc pod uwagę 30 tyś. w roku, 2 sezony na letnich to będzie jakieś 40 tys.) a potem sprzedałem samochód nie były jakieś tragiczne, aczkolwiek wiesz, już za stary jestem na ruszanie z piskiem i inne temu podobne zabawy. Jeżdżę normalnie, nie po emerycku ale też nie jak młodziak. Nie lecą jakoś szybko, a co do przyczepności to trudno stwierdzić, latem się tego nie odczuje aż tak bardzo, zwłaszcza że jakoś tak mam że z automatu dostosowuję tempo jazdy do tego jak "czuję" auto w danych warunkach.
Aha, moje nie były biedronkowe ale to chyba nie robi różnicy.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Jeśli mam być szczery..... Ludzie przecież to jest wasze bezpieczeństwo tylko opona łączy auto z nawierzchnią. Osobiście pracuje w fabryce opon tych japońskich na B i wcale nie mowie ze są najlepsze i wcale jako pracownik nie mam ich dużo taniej. Nie które rozmiary wulkanizator ma taniej niż pracownik, odkładam po parę groszy co miesiąc i co 3 lata kupuje nowy komplet. Żadnych nadlewanych używanych, czy innych chińskich. Odpowiadanie również za ludzi ,których przewozicie a oni powierzają w wasze ręce swoje życie.
Opona 5 letnia nie powinna być juz używana ponieważ guma się starzeje.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jeśli mam być szczery..... Ludzie przecież to jest wasze bezpieczeństwo tylko opona łączy auto z nawierzchnią. Osobiście pracuje w fabryce opon tych japońskich na B i wcale nie mowie ze są najlepsze i wcale jako pracownik nie mam ich dużo taniej. Nie które rozmiary wulkanizator ma taniej niż pracownik, odkładam po parę groszy co miesiąc i co 3 lata kupuje nowy komplet. Żadnych nadlewanych używanych, czy innych chińskich. Odpowiadanie również za ludzi ,których przewozicie a oni powierzają w wasze ręce swoje życie.
Opona 5 letnia nie powinna być juz używana ponieważ guma się starzeje.

Problemem jak zwykle jest kasa, ja mam swiadomosc jaka jest roznica miedzy uzywkami a nowymi. Mialem nowki conti i w porownaniu do 6 latek tego samego producenta to inny samochod chociaz oba komplety zamontowane na aucie tego samego typu z tymi samymi silnikami. Moj komplet kosztowal prawie 2k, co zrobic jesli jezdzisz samkochodem za 4k? wydac 1k czy 2k na opony?

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
A na ile wyceniasz swoje życie? Są rzeczy na których nie powinno się oszczoszczędzać. Żeby to udowodnić to do auta którym w ciągu roku robię max 3 tys km. Kupiłem opony Bridgestone 15" za 1600zl. Nie zmienię zdania na temat oszczędzania na tak istotnym bezpieczeństwie.
Za młodu podchodziłem do tematu im taniej tym lepiej. Po wypadku nie samochodowym gdy miałem złamany kręgosłup i pół roku dochodzilem do siebie wiem że te pare stowek oszczędności nie jest tego warte
warte.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
A na ile wyceniasz swoje życie? Są rzeczy na których nie powinno się oszczoszczędzać. Żeby to udowodnić to do auta którym w ciągu roku robię max 3 tys km. Kupiłem opony Bridgestone 15" za 1600zl. Nie zmienię zdania na temat oszczędzania na tak istotnym bezpieczeństwie.
Za młodu podchodziłem do tematu im taniej tym lepiej. Po wypadku nie samochodowym gdy miałem złamany kręgosłup i pół roku dochodzilem do siebie wiem że te pare stowek oszczędności nie jest tego warte
warte.

Przeciez na slabsze opony, hamulce i inne slabe punkty auta jest rada - <jeździć szybko>. Nie masz czym to nie poganiaj 150. Znam wielu kierowcow ze stazem za kolkiem dluzszym niz cale moze zycie, oni teraz na prywacie musza oszczedzac ale na wszytsko maja rade, jak jezdza starszymi autami i na gorszych oponach to zamiast 120 jada sobie 90 czy 80 po miescie. Ide o flaszke ze on zatrzyma sie na czas niz ktos kto ma 200KM pod maska i o wiele mniej w mozgownicy.

1 punkt regulaminu -Marlena
(zmiana tekstu)

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Sorki, mamy rok 2015, a niektórzy klienci zakładają opony z roku 2000-2002. I co Wy na to? Czy tylko "kasa" ma znaczenie?

chłopie ludzie latają za używkami i nalewkami taka chinka to rarytas u mnie na wsi nikt nawet nie zapyta o jakieś markowe

taaaaaaaaaak, nie którzy jeżdżą po alkoholu i też uczestniczą w ruchu drogowym - znaczy jak już jeżdżą, to też mogą?
takie tłumaczenie nie ma większego sensu

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Ja znowu słyszałem że te SAVA nie za dobre są ale ile ludzi tyle opinii. Swoją drogą czy nie warto do opon dołożyć kilka stówek i kupić np jakieś micheliny ? oszczędzić można by na czymś innym a to jednak bezpieczeństwo :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sava jezeli chodzi o cetki sa dobre, sprawdzone ma wiecznie obciazonym masterze.

Do góry Bottom