• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka firma opon?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
ok kumam to i szanuję. tyle tylko, że ludzie śmigają mocnymi i drogimi autami na wielosezonach i są zdziwieni, że "dziwnie się prowadzi"...

Jak ktoś używa tego zgodnie z założeniami to looz.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
ok kumam to i szanuję. tyle tylko, że ludzie śmigają mocnymi i drogimi autami na wielosezonach i są zdziwieni, że "dziwnie się prowadzi"...

Jak ktoś używa tego zgodnie z założeniami to looz.
Wiesz, są tacy co w łyżce wody się mogą utopić, tacy agenci.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jest takie powiedzenie, auto gwiazda tylko kierowca piz.... :)

maniakaut

Bywalec
Punktów
5
Nieco bardziej konretne zapytanie o opony wielosezonowe w nowym zbliżonym temacie:
zapraszam :)

Jorki213

Nowy
Punktów
0
Tak sobie czytam i też warto dodać, że koncerny oponiarskie coraz bardziej inwestują w wielosezonowy i naprawdę już idzie coś fajnego znaleźć, ale trzeba się liczyć, że trochę będzie trzeba zapłacić

Ostatnio edytowane przez moderatora:

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Zna ktoś markę Triangle dokładnie model th201. To pewnie typowy chińczyk znajomy szuka już na lato opon 225/50r17.
W sklepie standardowo mówią że są dobre że na nich jeżdżą i sprawdzają się.
Co ma się nie sprawdzać muszą się kręcić.
Ale co Wy o tej marce wiecie?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Trzeba dowiedziec się czy to jest marka rdzennie chińska,czy pod skrzydłami zachodniego koncernu,druga sprawa,do jakiego samochodu,moc.?Najlepsze jakościowo opony sprowadzane ,które nie posiadają nazwy znanego producenta to ZEETEX(Emiraty Arabskie).Ja bym tych Triangle nie kupił,pół biedy gdy sucho,poza tym podczas wyważania mogą być problemy.Niech kolega jeśli już celuje w ZEETEX-y.Jesli jednak ma mocne auto,i jeżdzi szybko w długich trasach,niech wybierze coś naprawdę zacnego.

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Zafira c 1.6 t. Opona parametry ma zacne chodzi bardziej o zużycie i czy ktoś miał z tym do czynienia przy montażu. Tu też chodzi o to że mało tych opon zostało z bieżącego roku. On hankook celował. A przy okazji trafił się ten rodzynek tak chwalony Triangle.
U siebie założyłem nexen i dla szwagra 4szt. przy wyważaniu bez problemu symboliczne doważenie.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Osobiście dodam trzy grosze do dyskusji :) Jeśli chodzi o osobowe to polecam Hankook - bardzo fajne gumy, lecz nie są już w super cenach jak kilka lat temu - zdobyli rynek europejski ceną i jakością. Z 4x4 lubię amerykańskiego Coopera.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Hankook ileś tam lat temu zdobył w testach pierwsze miejsce dwa razy z rzędu,rok po roku,obecnie Continental prowadzi.Opony chińskie,tzn.tam wytwarzane są trwałe,pod tym względem niczego im zarzucić nie można,ja myślę,że można się obawiać powtarzalności jakości,czyli ,jeśli ktoś będzie miał szczęście, to trafi na komplet,który będzie trzymał parametry.By ocenić jakosć opon nalezy wybrac się w trasę,jeżdząc wokół komina można być zadowolonym z każdej marki,prawda wychodzi po rozgrzaniu ,chińskie opony są trwałe,niestety odstępują od topowych i to znacznie,okupują ogony rankingów,są opony i są ogony:) Jeśli ktoś dużo jeżdzi lub jeżdził a miał do czynienia z róznymi markami,w tym topowymi,to wie jaka jest różnica w komforcie jazdy.Miałem do czynienia z nowymi Kormoranami,letnimi,kupiłem je dokładnie 22 lata temu,opony kierunkowe,poezja podczas jazd po autostradach,niesamowicie trwałe,jedna leży mi koło domu jako pamiątka,pokazuję ja wszystkim,nawet nie spękała nigdzie,nie sparciała,guma dalej rześka i twarda,potem miałem Michelin,zdecydowanie cichsze opony,mniej trwałe,ale nie było ich słychać.Obecnie w W210 mam Continentale 225 40 r18,zimowe,auto kupiłem z takimi,te opony są niesamowite,po prostu,niestety jedna kosztuje,nowa,ok 700 zł,czy warto?Jeśli jest się pewnym stanu zawiesia,to warto,ale zejdżmy na ziemię.Brat zastanawiał się jakie kupić do VITO,sam poradziłem mu,by nie przesadzał z kwotą,poleciłem mu NEXEN i jest mega zadowolony,te opony polecam z czystym sumieniem.

Antosia

Początkujący
Punktów
1
Taurus, Dębica ?
Automatyczne połączenie postów:

Osobiście dodam trzy grosze do dyskusji :) Jeśli chodzi o osobowe to polecam Hankook - bardzo fajne gumy, lecz nie są już w super cenach jak kilka lat temu - zdobyli rynek europejski ceną i jakością. Z 4x4 lubię amerykańskiego Coopera.
Hankook tez bardzo dobre, mechanicy tez polecacli, ale ztego co kojarzę to mało też nie kosztują

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Taurus, Dębica ?
Automatyczne połączenie postów:

Hankook tez bardzo dobre, mechanicy tez polecacli, ale ztego co kojarzę to mało też nie kosztują
To prawda, ceny wzrosly. Najprawdopodobniej zrobyli mocno rynek europejski i podniesli ceny.

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Wszystkie chińskie opony poleciały mocno do góry przez ceny kontenerów. W niektórych rozmiarach z tego samego roku taniej było kupić w zeszłym roku Dębice niż zeetexy czy inne imperiale

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no to na to wychodzi że kończy się chiński szajs za to zacznie się spowrotem bum na nalewki to dopiero będzie cyrk

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Bum na nalewki się nie skończył, dalej wiele osób " nie widzi różnicy "

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
jak chiński szajs był w cenie nalewki to nalewki umarły teraz drugi szajs będzie na topie

Miquel

Uczestnik
Punktów
1
Trochę odkopię :D

Przerobiłem kilka kompletów opon(letnich), nówki premium(nokian), używki premium/średnia półka(michały, falken), nówki budżet(obecnie dębica) i najrozsądniej wydać +/- 1000 zł na w miarę świeże używki premium lub wersje demo. Choć o dziwo dębice bardzo pozytywne jednak szybko się ścierają, ale to zrozumiałe. Auto fwd 160km/360nm.

Miquel

Uczestnik
Punktów
1
Praktycznie nowe opony które mają znikomy przebieg, wykorzystywane podczas transportu nowych samochodów, testów lub zakładane do samochodów wystawowych.

Do góry Bottom