• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

SERPAW

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lubelskie
znowu niedowagi (brak w ogóle ciężarów na wewnętrznym rancie)... Takich sytuacji mam na prawdę dużo.

"fachowcy" wyważają na trybie wyważania statycznego jednym ciężarkiem, tryb który służy to ważenia wąskich kół motocyklowych
nie sprawdza się w praktyce do wyważania kół samochodów osobowych ale jest szybciej i łatwiej osiągnąć wynik 0-0 który zadowoli klienta

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
"fachowcy" wyważają na trybie wyważania statycznego jednym ciężarkiem, tryb który służy to ważenia wąskich kół motocyklowych
nie sprawdza się w praktyce do wyważania kół samochodów osobowych ale jest szybciej i łatwiej osiągnąć wynik 0-0 który zadowoli klienta
Możliwe. Bo trybów jest u mnie 9 łącznie z PAX i rozdziałem ciężarka... Ale nie wpadłbym na taką głupotę... Wiem, że na tolerancji oszukują kręcąc ją na 10g i więcej żeby było szybciej - 90% klientów nie zauważy różnicy bo jeździ po mieście max do 60km/h a jak nawet pociśnie i 120km/h to niewiele odczuje jak niedowaga będzie rzędu 10-15g. Problem zaczyna się po kilku miesiącach jak z różnych przyczyn niedowagi przy tak wyważonych kołach wzrastają do 25-40g.... Klient przyjeżdża na prostowanie felgi bo przecież koła były dobrze wyważone jeszcze 3mce temu i nic się nie działo a teraz telepie....:) Mam stałych klientów i przyjeżdżają do mnie z kompletami kół na sezonowe wyważanie. Z ciekawości sprawdzam jak mają się niedowagi po sezonie - większość przypadków 15-20g różnicy. Dlatego staram się wyważać do max. 3g - bo:
po 1. Wyważarka niby jest dokładna ale centrowanie na stożku już nie daje 100% wyniku...
po 2. Po przejechaniu sezonu, w różnym stylu, hamowaniach itp - maksymalne rozbieżności nie przekroczą 20g
po 3. Klient wróci bo wie, że jest obsłużony profesjonalnie - nie tanio i nie szybko ale profesjonalnie. Biorę swoje za to ale dzięki temu nie mam garba na plecach po sezonie od zapier***ania na szybkość i ilość za jak najniższą cenę... Osobiście stawiam na inną grupę klientów. Jak ktoś nie ma kasy to niech jedzie na wyważanie statyczne ;) ...
PS
Znam warsztaty co lakierują stare ciężarki srebrnym sprayem żeby utrzymać niską cenę, inne nawet nie lakierują tylko walą ciężary z wiadra, inne nowo powstałe za dotacje z UP jadą na chinolach i ostatnio widziałem cenę kompletu z przekładką - 30zł.... :D ... Ja wyszedłem z innego założenia. Od początku miałem swoje ceny i robiłem dokładnie - było ciężko ale teraz już jest OK i garba nie mam czego i wam życzę :D

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
leeroy wyważ se koło na 0 ustaw wrzeciono wyważarki na 12 a koło przesuń na 6 zablokuj i sprawdz ile niedowagi ci wyjdzie

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Właśnie o tym piszę +/- 5g
Stożek nie daje 100% dokładności więc im lepiej wyważymy tym mniejsza niedowaga będzie...
Nawet w instrukcji wyważarki jest napisane, że dobrze przeprowadzona kalibracja nie wychodzi poza 5g po przesunięciu koła względem wrzeciona...

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ale mnie chodzi o przesunięcie o 180 stopni koła względem wrzeciona po uprzednim wyważeniu

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Nie omieszkam sprawdzić... w wolnej chwili oczywiście :D... a przy okazji u ciebie ile wychodzi?? Podejrzewam, że więcej jak 5g nie będzie. Po każdej kalibracji sprawdzam na kółkach tak jak kwit przewiduje. Różne ustawienia koła względem wrzeciona... Jednak 180st jeszcze nie sprawdzałem. Po kalibracji sprawdzę żeby wyniki były jak najlepsze (a już niebawem ją zrobię bo sezon wiosenny za pasem ;) ) ... Poza tym na wrzecionie koła ustawiam zawsze w ten sam sposób - wrzeciono śruba godzina 12 i wentyl godzina 12.... Dodatkowo ustawienie opon - fabrycznych znaczników względem wentyla...

Dobra na szybko... Felga BMW klienta po prostowaniu. Zerwałem ciężarki i wyważyłem.
Wyważenie:
1) 0 - 3 (to jest to wzorcowe bo nie mam ciężarków 2.5g najmniejsze mam 5g więc zostawiam jak jest)
2) 3 - 4 (po przekręceniu o 180 stopni)
3) 0 - 3 (po przekręceniu o kolejne 180 stopni - wróciliśmy do punktu wyjścia)
4) 1 - 7 (po przekręceniu o 90 stopni w prawo)
5) 2 - 4 (po przekręceniu o 180 stopni względem ostatniego (4) pomiaru)
Różnica między pomiarami - wzorcowym a pozostałymi nie przekracza 4 gramów!!!

Ostatnia edycja:

lawa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Witam,
Prześledziłem temat wyważarki i montażownicy, planuje taki sprzęt nabyć w celach prywatnych, niestety w Łodzi nie mogę znaleźć nikogo kto zrobi to rzetelnie zgodnie ze sztuką i nie zniszczy felg.
Sprzęt ma służyć do obsługi około 20-30 samochodów, wyważenie musi byś idealne, samochody albo niski profil, albo koła z wysokim profilem (jeep)
Jaką wyważarkę i montażownicę polecacie?Budzet ok 20 000pln
A może jest tu ktoś z Łodzi co robi robote jak należy?:)Cena usługi ma drugorzędne znaczenie
Czekam na info:)

patyk29

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zambrów
Witam, nie wiem gdzie napisać więc napiszę tutaj. Chcę się starać o dotację z UP po nowym roku na warsztat samochodowy, stąd tutaj pytanie bo nie wiem jak to rozgryźć, będzie to warsztat dla samochodów ciężarowych i chcę kupować części i wystawiać fakturę na "usługę mechaniczną + części", byłem w UP i tam Pani nie potrafiła się wypowiedzieć czy te części to handel częściami czy nie i czy mam szansę na dotację bo jeżeli podchodzi to pod handel to nie mam szans na dotację. Nie wiem czy w miarę jasno to opisałem, ale mam nadzieję, że tak. Liczę na szybką odpowiedź i pozdrawiam.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Nie podchodzi pod handel - na fakturze wystawiasz usługę... - przykład "sprzedaży opon" "...usługa ta składa się z kilku elementów, a jednym z nich jest zapewnienie materiałów do jej wykonania. W takim przypadku opona nie jest bowiem towarem handlowym. To dlatego, że towarami są tylko wyroby kupione w celu dalszej odsprzedaży, w stanie nieprzetworzonym. Opona wykorzystana do wykonania usługi spełnia definicję materiału. Cenę opon w takiej sytuacji należy wliczyć do kosztów usługi wulkanizacyjnej."
http://www.rp.pl/artykul/807411-Ryc...zy-mechanik-moze-rozliczac-sie-ryczaltem.html
Pani w UP nie potrafiła się wypowiedzieć bo zachłysnęła się 5 kawą....:D

patyk29

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zambrów
Czyli części typu chłodnica i tym podobne działają na tej samej zasadzie co wymiana opon?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Wymiana chłodnicy to usługa - "naprawa układu chłodzenia" , "wymiana chłodnicy" , "usuwanie nieszczelności chłodzenia" itp co ci się ubździ byle było zgodne ze stanem faktycznym i w miarę jasno wskazywało na wykonaną usługę... Wymieniasz złącze elastyczne w wydechu - "naprawa układu wydechowego", "spawanie ele. ukł. wydech." itp.
Chcesz dotację na warsztat a co to babę obchodzi cała reszta na co ty faktury będziesz wystawiał co to US??
Otwierasz pod odpowiednim PKD, wybierasz rodzaj opodatkowania, wybierasz VAT lub nie i działasz... Części zamienne to są elementy niezbędne do wykonania usługi w tym przypadku naprawy samochodu. Chcesz na warsztat a nie na sklep więc niech się baba buja. Chyba, że ty chcesz za te pieniądze części sobie kupić ... :D
Sztuczny problem - chyba żeby odrzucić wniosek... tak mniemam.

Ostatnia edycja:

patyk29

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zambrów
No dobra ja rozumiem wszystko, ale czy później UP nie będzie się czepiał, że na fakturze wyodrębniłem poszczególne elementy typu chłodnica, tuleja itp... Bo mi powiedzą panie kochany miał pan usługę mechaniczną mieć a nie kupować części sam i wystawiać je odrębnie.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Kiedy ci to powiedzą?? Dostaniesz dotację i kupujesz sprzęt na faktury. Chcą sprawdzić czy kupiłeś - zapraszasz - pokazujesz sprzęt i faktury na niego i tyle. Od księgowości to nie są oni. Hipotetycznie - Ty otwierasz działalność i przez pierwszy rok możesz ch*** do góry leżeć i nie zarabiać bo masz taki kaprys. I co sprawdzą ci wtedy jakąś fakturę? Nie bo jej fizycznie nie ma i nie będzie. A po roku to już sobie mogą cmokać bo jesteś wolny jak ptak... :)

patyk29

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zambrów
no i dobra ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje i dzięki za odpowiedź, działam w takim razie. Pozdrawiam

Jakub772

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ełk
witajcie koledzy co powiecie o takim sprzęcie czy warto kupić MF Aquilla AS933 w dobrym stanie

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Kiedy ci to powiedzą?? Dostaniesz dotację i kupujesz sprzęt na faktury. Chcą sprawdzić czy kupiłeś - zapraszasz - pokazujesz sprzęt i faktury na niego i tyle. Od księgowości to nie są oni. Hipotetycznie - Ty otwierasz działalność i przez pierwszy rok możesz ch*** do góry leżeć i nie zarabiać bo masz taki kaprys. I co sprawdzą ci wtedy jakąś fakturę? Nie bo jej fizycznie nie ma i nie będzie. A po roku to już sobie mogą cmokać bo jesteś wolny jak ptak... :)

Z tym leżeniem ch**** do góry to nie koniecznie tak jest. Zdarza się ,ze w umowie masz zawarte warunki aby nie oddawać dotacji i na przykład może to być osiągnięcie 30% zakładanego zysku w pierwszym i drugim roku działalności.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
No to nabije 30% - a jeżeli to nie będzie więcej niż 3100/mc to i tak nie zapłaci podatku bo mu składka zdrowotna to pokryje... :D

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
pracowałem na nich masakra ramie żyje własnym zyciem zrobic na niej 20 w chromie to samobójstwo !! nieszczelnosc układów to standart co chwile cos do wymiany ogólnie szkoda kasy i nerwow !!
servis tez mało ciekawy chociaz magneti tez pozostawia wiele do życzenia w tej kwesti!Nie chce robic Panstu anty reklamy poniewaz jestem waszym klientem i zostawiłem w sprzecie u was troche kasy -zaznacze ze jestem zadowolony i na 100% do was wróce jednak w atsie nie widze plusów chyba ze cena jesli jednak ktos chce otworzyc zakład i pracowac na tych sprzetach na dłuższy okres to polecam omijac ta firme szerokim łukiem!!!

Witam,

powiem szczerze jestem zaskoczony tą sytuacją bo praktycznie nie docierają do nas uwagi tego rodzaju.
Czy mogę skontaktować się na PW po więcej szczegółów?

pozdrawiam
Tomasz
PHU Szczepan

Do góry Bottom