• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Mam uni-trola pół roku używkę.
Nie posłuchałem Hamera :) błąd
9 kół wyważy ok.
A 10 koło będziesz 5 razy kręcił i za każdym razem co innego pokaże.
Czasem jak się uprze to nie ma zmiłuj zakładasz 19" wpisujesz 19 a ona sama zmienia na 18. 99% sama mierzy ok ale czasem :)

Punktów
1
Hehe uwielbiam to z tymi jest 19 a pokazuje 18. Czasami rant felgi szczególnie w alusach jest "gruby" i stąd nieraz biorą się drobne błędy. Poza tym ważne też jest wybranie odpowiedniego programu do wyważania bo to też może wpływać na wskazania wysiegnika do mierzenia felgi.
Dodatkowo jak masz choćby delikatnie uszkodzony otwór w feldze ( np ktoś czyścił metalowa szczotka na wiertarce na dużych obrotach i krawędzie otworu w feldze są poszarpane) to choćbys nie wiem jak to zakładał na wałek to nigdy nie będzie to dobrze wycentrowane a więc maszyna może pokazać różne niewywazenia.
U mnie w robocie pracujemy na Unitrolu model 2251. I powiem że daje rade. To o czym hamer pisze o obracaniu koła na walku to ja mogę spokojnie wywazyc potem obrócić o 180 stopni a wynik różni się o max 3-4gr. Ale warunek jest ze kolo jest w dobrej kondycji a sam wałek czysty i dobrze dobrany stożek. Maszyna miała dwa stozki potem szef kupował jakieś dodatkowe do busów. Jak robisz na odpi... ( nie do Ciebie hamer tylko tak ogólnie pisze) Czyli zakładasz koło z syfem od piasty (a co niektórzy u mnie w pracy zakładali razem z pierscieniami (sic!) to ich szef chciał zap... ) na brudny walek a tolerancję ustawiasz na 10gr to nie ma co się dziwić że po obrocie koła na walku wyskakuje 20g.
Moja rada chcecie dobrze wywazać to zapiszcie się na dobry kurs. Ja byłem w firmie tiptopol już lata swietlne temu. Wiedza tam zdobyta to majątek.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no to jak byłeś w TIP TOPOLU to pewnie miałeś do czynienia z Mondolfo Ferro i powinieneś zauważyć różnice z uni trolem musiał byś sprawdzić na Mondolfo tę różnicę 3-4g albo popracować na takiej leprzej sezon wymian byś napewno zauważył czym się różni piekło od nieba, ja się wyleczyłem z uni trola i tego taniego badziewia bo miałem za dużo reklamacji no i man styczność pracować na TECO FOCUS i SICAM choć tą TECO to już sprzedałem to była piękna bezawaryjna wyważareczka coś pięknego no ale z chęci posiadania nowszych technologi zakupiłem FOCUS i SICAM, FASEP tylko do motocykli, uwierz mi i nie cofnął bym się w czasie do uni trola

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Zaletą trola jest to że części są max 2dni robocze. Do sicama nieraz miesiąc :) jak padnie wywazarka to zobaczymy te o których @hamer piszesz :) ogólnie warsztat 26 lat i wywazarki zawsze mieliśmy z unitrola i nie możemy narzekać. No ale trzeba iść naprzód :)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
No właśnie i kupić coś lepszego teraz bym stawiał na MONDOLFO FERRO ,CORGHI albo TECO choć ten FOCUS też jest bardzo dobry to CEMB produkuje tak jak PROBALANCE z TIP TOPA jeśli chodzi o awaryjność to o niebo lepsze od TROLA no można różnie też trafić ale praca na nich dużo lepsza szybsza uchwyty szybkomocujące precyzja lepsza no trzeba koniecznie sprubować i poruwnać, Trol też nie ma takich tanich części zamiennych też cenowo dupy nie urywa i nić ci nie pomogą trzeba maszyny wysyłać do nich w tym temacie są twardzi nie chcą zdradzić tajemnicy ,a jeszcze apropo wkładasz żarówki żeby grzały do tych swoich wyważarek bo u mnie były jak świeciłem to grzały płyte i trochę lepiej chodziły oczywiście gdy było poniżej 5 stopni

Ostatnia edycja:

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Nie mam porównania do innych
Napiszę dla mnie monterka giuliano jest spoko robi co ma robić masywna maszyna nie ma jakichś dziwnych luzów jestem zadowolony a mam używkę .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
nić ci nie pomogą trzeba maszyny wysyłać do nich w tym temacie są twardzi nie chcą zdradzić tajemnicy ,a jeszcze apropo wkładasz żarówki żeby grzały do tych swoich wyważarek bo u mnie były jak świeciłem to grzały płyte i trochę lepiej chodziły oczywiście gdy było poniżej 5 stopni
Akurat mamy kontakt telefoniczny bdb, czesci wysylkowo max 24h. Do tych co mamy w tej chwili już nie potrzeba żarówki :) Te starsze koniecznie :)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
jak tak lubisz unitrola to mam taki uchwyt do ciężarowej można na nim wyważać busy z dużym otworem centralnym o i też do kół osobowych leży moge sprzedać

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Czy ja wiem czy lubię... Pracujemy na ich sprzecie około 20lat, w przyszłym roku jedna będzie zamieniana na nową, niekoniecznie unitrola. :)

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Jaki sprzęt na początek, na co zwrócić uwagę rozmawiając z handlowcami wiadomo każdy będzie chciał sprzedać swój asortyment

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
dobry handlowiec sprzeda wszystko, nawet jak nie będziesz tego potrzebował :D

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
A czy ktoś miał do czynienia ze sprzętem firmy MB? Na poczatek jaka lepiej montazownice z pazurem czy na łyżkę?

poliluk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chełm
Witam. Czy ktoś miał styczność z firmą GRUBBER ? Wulkanizacja ma być zajęciem dodatkowym, sezonowym w warsztacie . Zastanawia m się nad GRUBBER W-820 LED i GRUBBER GR900LT . Koszt zestawu na olx 8700 , w IC evert montażownica EVERT885ITA-2 z wyważarką EVERTCB900B bez runflat kosztuje 11500 . Czy evert jest lepszy ? ? czy orientuje się ktoś jak jest z częściami i serwisem grubbera ? Pozdrawiam

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
czy orientuje się ktoś jak jest z częściami i serwisem grubbera ? Pozdrawiam
Zadzwoń do serwisu, zapytaj o dostępność kilku części zamiennych, np. siłownik zbijaka, stopkę montażową lub rozdzielacz powietrza pedałów montażownicy. Zapytaj o najbliższy możliwy termin wymiany tych elementów. Tak uzyskasz rzetelną informację o serwisie i wyrobisz sobie własną opinię.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Łukasz ile kosztuje rozdzielacz powietrza do tych waszych podnośników bałwankowych

czechu77

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Tomaszów Maz.
Napiszcie Panowie czy warto brać wyważarkę z uchwytem pneumatycznym? Nigdy na takiej nie pracowałem, a chcę kupić coś nowego włoskiego. Myślę, że z takim uchwytem będzie szybciej i lżej się pracowało ale czy jest to rozwiązanie na co dzień wygodne, bezawaryjne i precyzyjne ?

Marek94

Nowy
Punktów
0
Witam potrzebuje waszej pomocy ponieważ che poszerzyć zakres usług o wulkanizacje,ma to na celu sezonowo poprawić budżet ale dać też ludziom posiadającym auta sportowe\niestandardowe uczciwą i profesjonalna alternatywę wymiany ogumienia w takowych pojazdach,niestety lokalny rynek raczej takowych usług nie oferuje.Dlatego potrzebuje waszej pomocy za jej okazanie będę wdzięczy i z góry dziękuje.
Zacznę może od myjek do kół co sądzicie na ich temat ? w sensie czy są konieczne a jak tak to jaką wybrać ,w moim regionie nikt z tego nie korzysta a sądzę że błoto/kamienie w bieżniku mają wpływ na wyważenie koła.
Drugie pytanie jest zgodne z tematem wątku jaki sprzęt wybrać,nie dysponuje jakąś wielką gotówką a chciałbym maszynę która obsłuży wyżej wymienione pojazdy dlatego szukam urządzenia o sporych możliwościach a takie tanie nie są,myślałem więc o czymś używanym a to łączy się automatycznie z tym żeby dana maszyna miała możliwość naprawy w Polsce i było do niej zaplecze z częściami.Po zbadaniu tematu dowiedziałem się ze najważniejsza jest montażownica bo większość wyważarek dziś produkowanych ma podobną tolerancje a różnią się bardziej łatwością obsługi i liczba funkcji.
Przeglądając wstępnie rynek w oko wpadła mi montażownica hofman monty 3300 racing cena nowej jest dla mnie zaporowa,używane też straszą ale są już bardziej osiągane,sądzicie że warto albo polecicie coś co jest w stanie obsłużyć tyle co ona,trwałość też jest ważna no i oczywiście tak jak wyżej pisałem serwis i dostęp do części.
Wyważarki na razie żadnej nie wypatrzyłem,może wy podrzucicie jakiś pomysł ?

Do góry Bottom